Zaalvoetballers Excelsior’31 2 pakken ook in Hardenberg 3 punten

Foto bij Zaalvoetballers Excelsior’31 2 pakken ook in Hardenberg 3 punten

Samenvatting HHC 1 - Excelsior'31 2, met dank aan Jan Nijkamp

Afgelopen woensdagavond hebben de zaalvoetballers van Excelsior’31 2 hun tweede uitoverwinning van het seizoen behaald. In Hardenberg trokken ze aan het langste eind.

Het team, onder leiding van Erik Baan, moest het zonder Tom Kamphuis (blessure) en topscoorder John Lubbers doen. In plaats daarvan deed de topscoorder van het 1e mee: Henk Lankamp.

De strategie voor deze wedstrijd was heel eenvoudig: zeer compact verdedigen, HHC laten voetballen en toeslaan in de counter. En dat was precies wat er gebeurde. Uit drie counters werden drie doelpunten gescoord. Rik Harbers scoorde na een perfecte uitworp van Marien Baan. Henk Lankamp onderschepte de bal op eigen helft, om vervolgens beheerst de 0-2 binnen te schieten. De 0-3 werd binnengeschoten door Remco Haan, die goed voor zijn man kwam. Opmerkelijk is niet dat Remco Haan scoorde, maar dat de assist van Rik Harbers met rechts (!) werd gegeven.

De verdediging stond als een huis en de uitvallen waren dodelijk effectief. Maar daarna begon de verdediging wat steekjes te laten vallen. Met het nodige geluk, maar ook via prima aanvallen kon HHC hiervan profiteren en de 0-3 achterstand gelijktrekken. Met de 3-3 stand werd de rust bereikt.

Voor de tweede helft waren er geen tactische wijzigingen. Het spelbeeld bleef aanvankelijk hetzelfde. HHC had veel balbezit, maar kon weinig goede kansen creëren. Excelsior’31 bleef loeren op een counter en bleef ondertussen goed verdedigen. Een curieuze inmenging van de scheidsrechter leidde de 4-3 achterstand in. Nadat Marien in twee instanties een doelpunt kon voorkomen, blokte de scheidsrechter de uitverdedigende trap van Remco, zodat de bal precies in de voeten van een HHC aanvaller viel. Hij aarzelde niet en profiteerde van deze buitenkans.

Hierna kropen de Rijssenaren uit hun schulp en begonnen zowaar HHC onder druk te zetten. Direct bleek waarom dit een gevaarlijke tactiek is tegen de heren van HHC. Op vijandelijke helft werd balverlies geleden en 6 balcontacten later lag het leer achter Marien Baan: 5-3.

Maar de rood-witten gaven niet op. Met karakter en wilskracht bleef het zoeken naar een doelpunt. Tot twee keer toe moest HHC aan de noodrem trekken, waardoor de scheidsrechter niks anders kon doen dan twee keer een gele kaart toekennen. Deze manier van compenseren stond de Rijssenaren wel aan. De man-meer situaties werden goed benut. Bij de eerste overtalsituatie punterde Rik Harbers de 5-4 binnen. Ook de tweede overtalsituatie scoorde hij, na een goede steekbal van Niek Haase. De stand was weer gelijk: 5-5.

Excelsior’31 2 ging door. Een overwinning is het enige gewenste resultaat. De gewenste voorsprong kwam er ook. Totaal onverwachts, vanaf zo’n vijftien-twintig meter, schoot Remco Haan de bal in de kruising: 6-5. Prachtig doelpunt!

De laatste paar minuten waren zenuwslopend spannend. Excelsior’31 2 moest alles uit de kast trekken om een tegentreffer te voorkomen. HHC liet de keeper meevoetballen, zodat ze een man-meer hadden. Echt gevaarlijk werd het niet meer, op één moment na. Een geblokte bal viel precies voor de voeten van een HHC speler. Hij haalde fantastisch uit, de bal leek in de kruising te verdwijnen. Maar toen was er een keeper die (en dat doet hij de laatste tijd regelmatig) met een katachtige reflex de bal uit de goal ramde. Enkele seconden voor het eindsignaal kon Rik Harbers de wedstrijd beslissen, maar hij kon de bal net niet genoeg raken om hem in het lege doel te schuiven.

Een goede overwinning voor de jongens van Erik Baan en Gerald Keizer. Zo win je niks buiten Rijssen, zo win je twee uitduels achter elkaar. Door deze overwinning blijft Excelsior’31 2 meedoen in de strijd om een plek voor de nacompetitie.

Doelpunten Excelsior’’31 2: Rik Harbers (3x), Remco Haan (2x) en Henk Lankamp

Wedstrijdselectie Excelsior’31 2: Marien Baan (k), Arend Baan, Gerald Keizer, Remco Haan, Niek Haase, Rik Harbers, Daan Kreijkes en Henk Lankamp
Speler/coach: Gerald Keizer
Assistent: Erik Baan