Hakim Ezafzafi is weer afmaker in plaats van aangever

Foto bij Hakim Ezafzafi is weer afmaker in plaats van aangever

Hakim Ezafzafi is weer afmaker in plaats van aangever

Bron: TC Tubantia
RIJSSEN - Met twintig treffers is hij (gedeeld) topscorer van de hoofdklasse C, in de laatste zeven competitieduels wist Hakim Ezafzafi telkens het net te vinden voor Excelsior’31. Zaterdag hoopt de aanvaller dat ook te doen in de derby tegen SVZW. 

Nee, Hakim Ezafzafi (25) draaide er niet omheen toen bij de start van het seizoen aan hem gevraagd werd hoeveel doelpunten hij verwachtte te maken. Aanvallers zijn vaak voorzichtig in een voorspelling, Ezafzafi niet. „Ik gaf aan dat ik er alle vertrouwen in had om de 25 te halen”, aldus de aanvaller van Excelsior’31. Een pittige prognose, toch? „Ach, ik werd er niet anders door. Als het me niet lukte, jammer dan. Maar volgens mij ben ik aardig op weg, ha ha.”

Inderdaad: na negentien wedstrijden staat de teller al op twintig doelpunten. Daarmee heeft Ezafzafi in z’n derde jaar Excelsior al meer goals gescoord dan in de twee seizoenen ervoor bij elkaar. „In die twee jaar topklasse kwam ik maximaal rond de vijftien uit. Maar het is ook niet helemaal eerlijk om te vergelijken. In het eerste jaar was ik langdurig geblesseerd en speelde ik weinig, in het tweede jaar moest ik ook nog een tijd herstellen.”

In dat tweede seizoen maakte vooral een andere aanvaller indruk: Denis Mahmudov scoorde aan de lopende band. „Toen Denis nog bij Excelsior zat, was hij de belangrijkste man voorin”, blikt Ezafzafi terug. „Iedereen wist dat hij in staat was om het verschil maken. Je kon Mahmudov 89 minuten lang niet zien, maar dan bleek hij in de negentigste minuut toch beslissend. Anderen knapten het vuile werk op, speelden in dienst van hem. Daar hoorde ik ook bij en dat vond ik geen enkel probleem. Als ik voor de goal kwam en Mahmudov vrij zag staan, koos ik er meestal voor om de bal naar hem te spelen.” 

Revanche 
Ezafzafi is nu de afmaker in plaats van aangever. Zaterdag tegen SVZW heeft Ezafzafi nog wat goed te maken, het was één van de weinige duels dit seizoen waarin hij droog bleef staan. Excelsior verloor de eerste derby in Wierden met 2-1. „Ik speelde die wedstrijd zelf best goed, maar had pech in de afronding. Dat hoort er helaas soms ook bij.”

Sterk aan de bal, redelijk snel en goed in de kleine ruimte, dat zijn volgens Ezafzafi zijn sterkste punten. „Dat ik me aardig red in de kleine ruimte heb ik gekregen door vroeger veel in de zaal te spelen. Er komt steeds meer kunstgras, dat is voor voor jongens die aardig in de zaal uit de voeten kunnen echt een voordeel”, zegt hij.Wat beter kan? Koppen! Daar moet ik aan werken. Van de twintig doelpunten zit er volgens mij maar één kopgoal bij.” 

Loopbaan 
Ezafzafi begon op het veld bij AZC in Zutphen. „Ik maakte in de jeugd al de overstap naar FC Zutphen, dan kon ik op een hoger niveau spelen. We voetbalden landelijk tegen teams als Cambuur Leeuwarden.”

Toch keerde hij terug naar AZC. „Ik was tweedejaars A-junior bij FC Zutphen, maar besloot om het bij de senioren van AZC te proberen. Het eerste seniorenteam van FC Zutphen speelde eerste klasse, die stap vanuit de jeugd was te groot. AZC kwam uit in de vijfde klasse, dat leuk me beter.” 

Een perfecte beslissing: Ezafzafi schoot er in z’n eerste jaar bij de senioren (‘terwijl ik dus nog bij de junioren mee mocht doen’) meteen 23 in. „Toen belde de trainer van FC Zutphen en ging ik alsnog daar naar het eerste. Ik heb er jaren met veel plezier gespeeld. Excelsior was een mooie vervolgstap. Ik heb na dit seizoen nog een contract voor twee jaar en voel me prima op m’n plek.”

Na een jaar afwezigheid terugkeren in de topklasse? Het kan zeker voor Excelsior’31. De nummer drie van de hoofdklasse staat zes punten achter op koploper DVS (op 11 april de tegenstander) en vier op Harkemase Boys, dat een duel meer gespeeld heeft. „Druk houden op de bovenste twee, dat is wat ons in eerste instantie te doen staat”, weet Ezafzafi.

Kalender icoon donderdag 26 maart 2015 / Algemeen

Gerelateerd nieuws

Met passie gebouwd door: Bandwerk merkenbouwers