Excelsior'31 naar halve finale van districtsbeker (samenvatting geplaatst!)

Foto bij Excelsior'31 naar halve finale van districtsbeker (samenvatting geplaatst!)

* Bekijk hieronder een uitgebreide samenvatting van het duel op Excelsior'31 TV. Beelden zijn gefilmd en gemonteerd door Thijs Nieuwenhuis, presentatie door José Nijhof en interviews door Jarnik Busscher

* Reactie Arjan Kok

* Reactie Roeland ten Berge

Door Martin Klaassen

Twee weken later dan de bedoeling was stonden HHC Hardenberg en Excelsior’31 tegenover elkaar in de kwartfinale van de KNVB Districtsbeker. Slechts drie dagen na de glorieuze overwinning op DVS’33 werd er op sportpark De Boshoek alweer een stevige inspanning verwacht van de ploeg van Roeland ten Berge. Patrick Gerritsen en Dylan Vosskuhler, de twee die zaterdag voortijdig de strijd moesten staken, stonden logischerwijs niet aan de aftrap. Ze werden, net als zaterdag, vervangen door Gradus Hempenius en Simon Baysoy. Verder startte Coen Vloedgraven, waardoor Amanuel Isa op de bank plaatsnam.

Een hinderlijke onderbreking in de race om het kampioenschap of een bonus en de ultieme kans op ‘de dubbel’? Excelsior’31-trainer Roeland ten Berge was vooraf duidelijk: ook voor deze prijs is plek in de prijzenkast van Excelsior’31. In de wetenschap dat HSC’21 2 de opponent in de halve finale zal zijn, lijkt de finale niet bijzonder ver weg.

De wedstrijd tussen de nummer 4 van de Topklasse en de nummer 3 van de Hoofdklasse C begon zonder al teveel opwinding. HHC Hardenberg liet Excelsior’31, dat het vertrouwde combinatiespel trachtte te spelen, tot de middenlijn aan de bal en zat er vervolgens kort op. Excelsior’31 kwam erachter dat het tegen een sterke Topklasser wat minder makkelijk als een mes door de verdediging snijdt. Desondanks waren er toch een aantal kleine mogelijkheden te aanschouwen.

HHC Hardenberg probeerde er, eenmaal in balbezit als een raket uit te komen. Sargon Gouriye, Gersom Klok en Hielke Penterman hebben het vermogen om binnen een paar tellen samen voor het vijandige doel te staan. Kloks rechterkant werd veelvuldig gezocht en Simon Baysoy moest alle zeilen bijzetten om de rappe buitenspeler af te stoppen. In de 24e minuut lukte dit niet. Klok speelde Baysoy slim door de benen en vond Stijn Pol. Pol, die pas na de warming-up te horen kreeg dat hij moest spelen (Weustink haakte af), schoot de bal snel in en verschalkte Arjan Kok: 1-0.

Twee minuten later had Excelsior’31 de stand gelijk kunnen trekken als Joran Pot na voorwerk van Hakim Ezafzafi en Michel Gerritsen Mulkes beter had afgedrukt. Mede door het hobbelige veld werd het een softe afzwaaier.

Naarmate de wedstrijd vorderde werd de wedstrijd grimmiger. HHC was niet vies van het betere fysieke sloopwerk. Stijn Pol moest dit twee keer met een gele kaart bekopen. De tweede, in minuut 38, zorgde ervoor dat hij vervroegd de kleedkamer op moest zoeken.

Na de rode kaart werden de tikjes en duwtjes van het begin, steeds vaker schoppen en duwen. Van een lenteavondwedstrijd werd het steeds meer een voetbalgevecht. Kort voor rust kreeg Hakim Ezafzafi nog een kans op de gelijkmaker. Hij kon een rebound na een doelpoging van Rico Wolven niet verzilveren.

Na rust kwam Excelsior’31 tactisch iets anders voor de dag. Simon Baysoy bleef in de kleedkamer achter en Amanuel Isa maakte zijn opwachting. Hierdoor ging Excelsior’31 met drie verdedigers spelen, met Isa daar kort voor. De eerste minuten van de tweede helft begon Excelsior’31 sterk. De beloning volgde met de gelijkmaker. Niek Davina opende vanaf links op de rechterkant. Daar zorgde Pot ervoor dat Draganovic de bal in de loop meekreeg. De voorzet van de rechtsback was vervolgens een prooi voor de man die aan de basis van de aanval stond. Niek Davina wist de bal bij de tweede paal binnen te schieten: 1-1.

Na de gelijkmaker nam HHC Hardenberg het commando over. De oranjezwarten waren veel minder bezig meer bezig met de tegenstander en meer met het eigen spel. Dat was de goede insteek, want het spel van HHC werd beter en beter. Het was niet te zien dat de thuisploeg een man minder op het veld had staan.

Excelsior’31 wist geen rust meer in het spel te krijgen. De Hardenbergers lieten zien hoe fit ze zijn en wilden de wedstrijd voortijdig beslissen. Deze beslissing was in de 72e minuut dichtbij toen Sargon Gouriye diep werd gestuurd en in een 1 tegen 1 situatie voor Arjan Kok stond. De Excelsior’31-doelman was de winnaar van dit duel. In de 80e minuut was het weer Sargon Gouriye die de buit voor de Hardenbergers binnen kon halen. Hij dolde op links de Excelsior’31-achterhoede, maar schoot wild naast.

Ook Excelsior’31 was nog twee keer dicht bij een overwinning in de reguliere speeltijd. Wolven krulde in de 75e minuut een vrije trap op de kruising. In de 82e minuut kwam HHC goed weg na een corner van Adi Draganovic. Een inzet van Niek Davina werd gekeerd door Raymond Beukeveld en kwam uit de kluts tegen de paal.  Na 90 minuten floot scheidsrechter Paarhuis af en moest de strafschoppenserie de beslissing brengen.

De strafschoppenserie:

De eerste 14 strafschoppen gingen er feilloos in. Zowel Krohne (1-0), Ezafzafi (1-1), Klok (2-1), Wolven (2-2), Van Hezel (3-2), Pot (3-3), Dantuma (4-3), Lubbers (4-4), Bakker (5-4), Isa (5-5), Rosink (6-5), Davina (6-6), Gouriye (7-6) als Draganovic (7-7) wisten het net te vinden.

Het was HHC-aanvoerder Glenn Kobussen die als eerste de fout in ging. Hij schoof de bal naast het doel van Arjan Kok. Coen Vloedgraven mocht voor Excelsior’31 de klus klaren. Hij schoot met iets teveel precisie de bal tegen de binnenkant van de paal. De bal ging er niet in.

Daarna was het de beurt aan Stan Ypenburg. Zijn matige inzet werd gekeerd door Arjan Kok. De tweede kans voor Excelsior’31 om de plek in de halve finale veilig te stellen werd wel benut. Rob ten Hove bleef koel en velde het vonnis (8-7).

Excelsior’31 bekert door en speelt in de halve finale een thuiswedstrijd tegen HSC’21 2. De wedstrijd zal, onder voorbehoud, op dinsdag 28 april worden gespeeld.

HHC Hardenberg – Excelsior’31: 1-1 (Excelsior’31 wint na strafschoppen, 8-7)

Doelpunten: 24. Stijn Pol 1-0, 49. Niek Davina 1-1

Gele kaarten: Kobussen, Gouriye (HHC Hardenberg), John Lubbers, Rico Wolven, Michel Gerritsen Mulkes (Excelsior’31)

Rood: Stijn Pol (2x geel)

Opstellingen:

HHC Hardenberg: Raymond Beukeveld, Stijn Pol, Thomas Bakker, Koos Werkman (55. Stan Ypenburg), Tiemen van Hezel, Glenn Kobussen, Dennis Rosink, Hielke Penterman (46. Frits Dantuma), Gersom Klok, Dennis Krohne, Sargon Gouriye

Excelsior’31 Arjan Kok, Adi Draganovic, John Lubbers, Rico Wolven, Simon Baysoy (46. Amanuel Isa), Coen Vloedgraven, Joran Pot, Michel Gerritsen Mulkes (84. Rob ten Hove), Niek Davina, Gradus Hempenius, Hakim Ezafzafi