Excelsior'31 wint van Harkemase Boys en blijft in de race om de titel (1-0)

Foto bij Excelsior'31 wint van Harkemase Boys en blijft in de race om de titel (1-0)

Excelsior'31 wint van Harkemase Boys en blijft in de race om de titel (1-0)

* Klik hier voor de fotoreportage (copyright www.excelsior31.nl)

* Bekijk hieronder de samenvatting van Excelsior'31 TV. Beelden zijn gefilmd en gemonteerd door Thijs Nieuwenhuis, presentatie door Jarnik Busscher, interviews door Leon Simons.



* Reactie John Lubbers



* Reactie Roeland ten Berge




* Persconferentie na afloop, met trainers Roeland ten Berge en Jan Vlap


 

Door Martin Klaassen

Het ‘als we van ACV gewonnen hadden dan…’ sloop vorige week even door de hoofden van alle partijen die Excelsior’31 een warm hart toedragen. De zonnige kant aan het verhaal is dat de titelkansen door de gelijke spelen van concurrenten DVS’33 en Harkemase Boys nog springlevend zijn. Voor de kraker tegen Harkemase Boys kon Roeland ten Berge weer beschikken over aanvaller Patrick Gerritsen. Hij kreeg direct een basisplaats.



Door de comeback van Gerritsen, zakte zowel Gradus Hempenius (naar het middenveld) als Michel Gerritsen Mulkes (naar de linksbackplek) een linie terug. Hierdoor kreeg Simon Baysoy een plek op de bank toegewezen.

Wat er vorige week tegen ACV van meet af aan amper lukte, ging na het eerste fluitsignaal direct goed. Al in de eerste minuten kwam er een uitstekende voorzet van de voet van rechtsback Adi Draganovic en een scherp aangesneden hoekschop van Joran Pot. Het was de opmaat voor een kwartier waarin Excelsior’31 heer en meester was. De frisheid was terug, het vertrouwen was terug en dit resulteerde in de vloeiende combinaties waar het elftal van Roeland ten Berge bekend om staat.

Dat de beloning dan al na 4 minuten volgt is bijzonder prettig. Patrick Gerritsen gaf de bal vanaf rechts loepzuiver voor. Topscorer Hakim Ezafzafi had zich uitstekend gepositioneerd om de bal langs doelman Erick Jansema te koppen: 1-0. Het was alweer zijn 26e competitietreffer.

Harkemase Boys stond erbij en keek er naar. Het strijdplan van de gedeeld koploper, dat duidelijk was aangepast op de tegenstander, liep al snel een deuk op. Harkemase Boys-trainer Jan Vlap had voor zijn drie meest scorende spelers Heine Uuldriks (15 doelpunten), Robin Huisman de Jong (9 doelpunten) en Arton Musliu (6 doelpunten) een plek op de bank gereserveerd. De van Cambuur Leeuwarden teruggekeerde Oebele Schokker moest het voorin alleen uitzoeken. Hij kreeg in zijn rug steun van het drietal Gersinio Constansia, Henny Bouius en Joram Smits.

Na het eerste kwartier kwam Harkemase Boys wel beter in de wedstrijd. Via de linkerkant werd het met scherpe voorzetten van de ene keer Joram Smits en een volgende keer Oebele Schokker werd het zeer gevaarlijk. Na 20 minuten had een voorzet van Schokker zomaar de gelijkmaker in kunnen leiden. De instormende Henny Bouius wist de bal bij de tweede paal net niet binnen te werken.

Tot aan de rust had Excelsior’31 de mogelijkheden om de marge te vergroten. Via snel combineren, het snel zoeken van de diepte, of een combinatie van deze twee elementen, kwam het tot goede mogelijkheden voor Ezafzafi (uit de rebound net voorlangs) en Adi Draganovic (een afstandspoeier). Ook Harkema kwam zeker nog in het stuk voor. De scherp indraaiende hoekschoppen zorgden voor veel gevaar. Het slotakkoord vlak voor het rustsignaal was van Schokker. Zijn vrije trap werd iets getoucheerd en ging via de buitenkant van de paal naast het doel van Arjan Kok. Was het bij rust 2-2 geweest, dan had niemand raar opgekeken.

Het spelbeeld na rust was heel anders. Excelsior’31 nam voetballend (met name op het middenveld) minder risico en gaf aan Harkemase Boys het signaal ‘en laten jullie maar eens zien dat jullie willen winnen’ af. De nadruk bij Excelsior’31 kwam op de controle te liggen, de thuisploeg neutraliseerde de wedstrijd. Harkemase Boys liet het, met het in de schoot geworpen initiatief, behoorlijk afweten. Het voetballende gedeelte van de Friezen was zwaar onder de maat. Tot een fatsoenlijk opgezette aanval kwam het in het tweede gedeelte van de wedstrijd niet.

Excelsior’31 kwam er, mede door het matige spel van Harkemase Boys, vaker en vaker uit. De uitvallen kregen, mede door prachtige dieptepasses van de als een energieke straaljager spelende Adi Draganovic, gestalte. Met de uitblinkende Patrick Gerritsen, die het elftal met zijn bedrijvigheid vanaf de aftrap een grote boost gaf, was Draganovic de spil bij veel counters. Ook de overige spelers etaleerden de vorm die nodig is om aan het eind voor een champagnedouche te zorgen.

Wat er duidelijk aan ontbrak was een tweede doelpunt. Oké, het gevaar van de kant van de Harkemase Boys was, ook na de komst van Heine Uuldriks en Arton Musliu, niet groot, maar kansen op een 2, 3 en misschien 4-0 waren er genoeg. Zowel Patrick Gerritsen, Joran Pot, Hakim Ezafzafi als Michel Gerritsen Mulkes hadden de tweede treffer kunnen maken. Het laatste fluitsignaal van de uitstekend fluitende scheidsrechter Karremans, die de wedstrijd amper onderbrak, kwam als een opluchting. Excelsior’31 boekte een dik verdiende zege en blijft met dit klinkende resultaat in de race om het kampioenschap in de Hoofdklasse. C.

Omdat DVS’33 thuis tegen CSV Apeldoorn geen punten liet liggen (5-1 overwinning), is de ploeg nu de enige koploper. Excelsior’31 volgt op 2 punten, Harkemase Boys op 3. Volgende week staat de ontmoeting DVS’33 – Harkemase Boys op het programma. Excelsior’31 gaat op bezoek bij het vandaag gedegradeerde WHC.

Wat niet vergeten mag worden is dat Excelsior’31 dinsdag de halve finale van de KNVB-districtsbeker tegen HSC’21 2 speelt. De wedstrijd op Sportpark de Koerbelt begint om 20.00 uur. De entree is gratis.


Excelsior’31 – Harkemase Boys 1-0 (1-0)

Doelpunten:

4. Hakim Ezafzafi 1-0

Opstellingen:

Excelsior’31: Arjan Kok, Michel Gerritsen Mulkes, Rico Wolven, John Lubbers, Adi Draganovic, Amanuel Isa, Gradus Hempenius (88. René Sikkelbein), Joran Pot, Hakim Ezafzafi (90. Simon Baysoy), Niek Davina, Patrick Gerritsen (77. Coen Vloedgraven)

Harkemase Boys: Erick Jansema, Jesse Renken, Adams Sarkodie, Erich Jongeling, Klaas Schotanus, Sander van Dijken (70. Martijn Dijk), Remon Bolt (79. Arton Musliu), Henny Bouius, Gersinio Constancia (60. Heine Uuldriks), Joram Smits, Oebele Schokker

Stand:

Kalender icoon zondag 26 april 2015 / Algemeen

Gerelateerd nieuws

Met passie gebouwd door: Bandwerk merkenbouwers