Foto bij Excelsior'31 periodekampioen na winst op Staphorst (samenvatting geplaatst)

* Bekijk hieronder de samenvatting van Excelsior'31 TV. Beelden zijn gefilmd en gemonteerd door Thijs Nieuwenhuis, presentatie en interviews door José Nijhof

* Reactie Jurriaan Seppenwoolde

* Reactie Roeland ten Berge

Door Martin Klaassen

Het echec tegen WHC leverde, naast de nodige onrust, ook een hoop schorsingen op. De verdediging is voor de wedstrijd tegen Staphorst uitgedund. Wolven speelt niet meer voor Excelsior’31, Adi Draganovic en John Lubbers ontvingen vorige week hun 4e gele kaart en moeten een duel brommen en Dylan Vosskuhler is nog geblesseerd. Roeland ten Berge vulde de vacante posities in door Amanuel Isa opnieuw in de laatste linie te laten spelen.

Naast hem stond Jurriaan Seppenwoolde, die op zijn 19e verjaardag zijn eerste basisplaats in Excelsior’31 1 kreeg toebedeeld. René Sikkelbein begon als rechtsback. Op het middenveld en voorin stonden vertrouwde namen. Hakim Ezafzafi ontbrak. De rode kaart van de topscorer van de Hoofdklasse C, die hij kreeg bij WHC, leverde hem een schorsing van zeven duels op.

Met nog een kleine kans op het kampioenschap (er was dan hulp nodig van DVS’33 én Harkemase Boys) en de derde periode (SVZW mocht dan geen enkele punt pakken bij AZSV) konden de 11 van Roeland ten Berge vrijuit spelen tegen Staphorst. Dit vrije gevoel was uit het spel van de eerste minuten van de wedstrijd te halen. Met geconcentreerd spel en de juiste drive probeerde Excelsior’31 met beweging en diepgang Staphorst direct aan te pakken.

In de 13e minuut had Michel Gerritsen Mulkes de openingstreffer op de schoen. Het loopwonder kreeg de bal van Niek Davina, ging met zijn kenmerkende lange passen Staphorst-doelman René Oosterhof voorbij, maar wist de bal niet over de doellijn te krijgen. Ook Patrick Gerritsen lukte het in dit deel van de wedstrijd niet om te scoren. Hij ging in de 20e minuut met de bal aan de wandel, creëerde zijn eigen kans, maar zag zijn inzet geblokt worden.

De voorsprong volgde in minuut 22 alsnog. Gradus Hempenius onderschepte een foute inspeelpass van Staphorst-aanvoerder Mijnheer, speelde de doelman uit en scoorde de 1-0. Na het doelpunt van Excelsior’31 was het tot het rustsignaal een saaie bedoening. Excelsior’31 nam gas terug en Staphorst voetbalde rustig mee in het lage tempo. Naast dat het kwaliteitsverschil groot was, was duidelijk te merken dat er voor Staphorst niets meer op het spel stond.

Het elftal van trainer Jan van Raalte weet sinds vorige week dat het degradatie af zal moeten wenden in de nacompetitie. Om zo fris mogelijk (en zonder extra kaarten) de wedstrijden tegen Berkum en PKC’83 in te gaan, gingen de spelers niet tot het gaatje.

Bij het begin van de tweede helft pakte Excelsior’31 de draad weer op. In de wetenschap dat het waarschijnlijk de laatste thuiswedstrijd van het seizoen speelde, werd het frivole spel nog een keer uit de kast getrokken. Marco ten Bolscher kreeg enkele minuten na rust in korte tijd drie uitstekende mogelijkheden om de score verder op te laten lopen. Van deze kansen werd mogelijkheid nummer 3 verzilverd: 2-0. Hij schoof de bal, die plots voor zijn voeten kwam in de korte hoek binnen.

Ten Bolscher kreeg in de 50e minuut nog een kans op zijn tweede doelpunt van de middag. Een voorzet op maat van Michel Gerritsen Mulkes kwam via het hoofd van Ten Bolscher bij doelman Oosterhout terecht. Het frivole kwartiertje eindigde met een poging van Joran Pot. Zijn schot, achter het standbeen langs, ging over.

Het spelniveau daalde vervolgens behoorlijk. Staphorst wist in deze fase zelfs hun eerste kans van de wedstrijd te verzilveren. Rob Mijnheer gaf de bal mee in de loop van Ferdi ter Avest. De aanvaller haalde direct uit. Arjan Kok had geen kans, het stond zomaar 2-1. Na een 1 tegen 1 situatie waarin Patrick Gerritsen de Staphorst-doelman niet wist te verschalken, lukte het even later ook Ferdi ter Avest niet om in een soortgelijke, maar iets kansrijkere situatie, Arjan Kok te verslaan.

In de slotfase, waarin Danny Schoenmaker en Gert-Jan Schultink, onder luid gejuich van hun teamgenoten van Excelsior’31 2 hun debuut in de hoofdmacht maakten, pakte Patrick Gerritsen met zijn doelpunten de spotlights. Bij de 3-1 werd hij diep gestuurd door Coen Vloedgraven, omspeelde hij de doelman en schoot hij raak. Vijf minuten voor tijd was Joran Pot de aangever. Patrick Gerritsen liet er met een strakke passeerbal het net bollen: 4-1.

Na het laatste fluitsignaal werd duidelijk dat SVZW in de blessuretijd verrassend met 3-2 had verloren bij AZSV. Dit betekent dat Excelsior’31 op doelsaldo winnaar is geworden van de derde periode en er minimaal 2 wedstrijden volgen, eerst tegen de andere periodewinnaars ACV Assen en Harkemase Boys. Hakim Ezafzafi sluit het seizoen af als topscorer van de Hoofdklasse C. Hij maakte er 27. Dat is er 1 meer dan directe concurrent, spits van DVS'33, Maurice de Ruiter.

Komende zaterdag speelt Excelsior’31 om 16.00 uur in Nijkerk, tegen Sparta Nijkerk, de finale van de Districtsbeker. Komende dinsdag staat de wedstrijd ACV - Harkemase Boys (19.15 uur) op het programma.

Excelsior’31 – Staphorst 4-1 (1-0)

Doelpunten:

22. Gradus Hempenius 1-0, 48. Marco ten Bolscher 2-0, 62. Ferdi ter Avest 2-1, 72. Patrick Gerritsen 3-1, 85. Patrick Gerritsen 4-1.

Excelsior’31: Arjan Kok, Simon Baysoy, Amanuel Isa, Jurriaan Seppenwoolde, Rene Sikkelbein (42. Marco ten Bolscher), Joran Pot, Coen Vloedgraven (88. Gert-Jan Schultink), Michel Gerritsen Mulkes, Gradus Hempenius (86. Danny Schoenmaker), Niek Davina, Patrick Gerritsen

Staphorst: René Oosterhof, Rob Mijnheer, Robert Pomstra, Martijn Brakke (46. Reinier Crediet), Derrick Timmerman, Ferdi Ter Avest, Frank Kuurman, Mark Schra (74. Ruben Kin), Harm Jan Tip, Marvin van ’t Ende (74. Sander Nooij), Lars Heuvelman