Superieur Excelsior'31 wint KNVB Districtsbeker (samenvatting geplaatst!)

Foto bij Superieur Excelsior'31 wint KNVB Districtsbeker (samenvatting geplaatst!)

Superieur Excelsior'31 wint KNVB Districtsbeker (samenvatting geplaatst!)

* Klik hier voor 225 foto's (copyright www.excelsior31.nl)

* Bekijk hieronder de samenvatting van Excelsior'31 TV. Beelden zijn gefilmd en gemonteerd door Thijs Nieuwenhuis, presentatie door José Nijhof, interviews door Leon Simons



* Reactie René Sikkelbein



* Reactie Roeland ten Berge



* Reactie Patrick Loohuis bij Radio 350 (interview door Henk Damkat)

Door Martin Klaassen

Vooraf:

The road to the final van Sparta Nijkerk:

Vrijgesteld voor de poulefase, FC Horst (0-5 winst), Vios Vaassen (2e klasse, 0-4 winst), De Treffers (Topklasse, 1-2 winst), Dieze West (1e klasse, 2-0 winst), Berkum (1e klasse 1-1, 4-3 w.n.s) en Longa’30 (eerste klasse 2-2, 4-3 w.n.s).

The road to the Final van Excelsior’31:

Vroomshoopse Boys (1e klasse, 2-1 verlies), Concordia-Wehl (1e klasse, 4-0 winst), Rohda Raalte (Hoofdklasse, 1-1), Achilles’12 (2e klasse, 1-5 winst), Varsseveld (3e klasse, 2-4 winst), Berghuizen (3e klasse, 10-0 winst), ASV Dronten (1e klasse, 0-4 winst), HHC Hardenberg (Topklasse 1-1, 8-7 w.n.s) en HSC’21 2 (Reserve Hoofdklasse, 1-0 winst)
 
De wedstrijd

Bij Excelsior’31 waren er, naast de geschorste Hakim Ezafzafi, nog twee opvallende afwezigen. Doelman Arjan Kok (knieblessure) en middenvelder Michel Gerritsen Mulkes (liesblessure) konden niet spelen. De plek onder de lat werd ingevuld door Patrick Loohuis. Adi Draganovic was de verrassende vervanger van Gerritsen Mulkes op het middenveld. Achterin nam John Lubbers zijn plek centraal achterin weer in. De overige drie verdedigers (Baysoy, Isa en Sikkelbein)  die ook tegen Staphorst speelden waren opnieuw basisklant. Op de bank van Excelsior’31 zaten: Wilco Nieuwenhuis, Jurriaan Seppenwoolde, Dylan Vosskuhler, Rob ten Hove en Marco ten Bolscher.

Excelsior’31 begon vanaf het eerste fluitsignaal geconcentreerd en fel. Stuk voor stuk leken ze erop gebrand om na afloop met de trofee te pronken. In de beginfase was het een kwestie van aftasten. Want met welke spelopvatting en tactisch strijdplan zou Sparta Nijkerk starten? De thuisploeg heeft in de Topklasse veel mentale tikken gehad en een degradatie moeten slikken. Het winnen van de Districtbeker zou een verzachtende pleister op de wond zijn. En met topschutter Frank Vervoert (17 doelpunten in de Topklasse) heeft het, voor een duel dat erop of eronder is, de mogelijke wonderdokter in huis.

Sparta Nijkerk probeerde Excelsior’31 gegroepeerd op te vangen. Met een viermans- achterhoede en twee middenvelders er kort voor, leken ze de aanvallende kwaliteiten van Excelsior’31 te willen pareren. Wat in het eerste kwartier al opviel was, dat de laatste linies van beide teams ver opgeschoven waren. Het speelveld was hierdoor beperkt. De ruimte achter de verdediging  leek de plek waar het verschil kon worden gemaakt.

De kansenverhouding was in het begin gelijk. Sparta Nijkerk kwam een paar keer over rechts door, waarna een voorzet richting Frank Tervoert volgde. Zijn kopballen (of pogingen daartoe) troffen geen doel. In de 17e minuut was hij, na een handige actie op enkele meters voor lijn, het dichtst bij een doelpunt. Dat Patrick Loohuis de bal in zijn handen kreeg zorgde voor opluchting.

Excelsior’31 bracht meer variatie in het aanvalsspel. Het maakte uitstekend gebruik van het surplus aan beweging waarover het beschikt. De korte combinatie op het middenveld, met daarna de directe diepe pass naar voren, had succes. Zeer belangrijk bij deze manier van spelen is de rol van Patrick Gerritsen. Hij was met zijn sprints een plaag voor de verdediging.

Hij kreeg met rasvoetballer Gradus Hempenius, die dichtbij hem speelde, het ideale maatje om de overige aanvallende krachten (vaak Niek Davina en Joran Pot) aan te laten sluiten. De keuze voor Adi Draganovic op het middenveld bleek een juiste zet. Hij draaide soepel mee in de middenlinie en wist net zoals rechts achterin was extra toe te voegen.

De beste mogelijkheden die Excelsior’31 kreeg kwamen van de voet  (minuut 11, hard naast) en het hoofd (minuut 21, over) van Niek Davina. In de 23e minuut was het raak: 0-1. Joran Pot speelde de bal diep, Niek Davina gaf de bal breed en Patrick Gerritsen kon de bal -omdat Sparta Nijkerk-doelman Brian Willemse uit was gekomen- in het lege doel schuiven.



In de 25e minuut had Sparta Nijkerk gelijk kunnen maken uit een hoekschop. Het was aan de man bij de tweede paal, Simon Baysoy, te danken dat een kopbal niet doel trof. De linksback kopte de bal van de lijn.

Excelsior’31 werd naarmate het duel vorderde sterker. Van groot belang was dat het veel belangrijke duels won, waardoor het Sparta Nijkerk geen kans gaf om in de wedstrijd te komen. Het elftal zette de wedstrijd naar zijn hand. De spelers versterkten elkaar, het vertrouwen groeide.



En als het fundament sterk is, dan is Excelsior’31 op z’n best. Het had z’n weerslag op Sparta Nijkerk. De thuisploeg moest nu komen, probeerde dat ook te doen, maar stuitte op een Excelsior’31 dat minder risico hoefde te nemen en zich kon concentreren op een aanval die een tweede treffer op moest leveren.

Die tweede treffer volgde kort voor rust. Daarvoor was wat geluk nodig. Na voorwerk van Sikkelbein en Gerritsen kwam de bal voor de voet van Niek Davina. Hij schoot via de rug van Tim Krux de bal binnen: 0-2. Even daarna had Patrick Gerritsen het duel definitief in het slot kunnen gooien. In plaats van te zelf schieten, gaf hij de bal af. De bal bereikte Gradus Hempenius niet, waardoor de ruststand bij 0-2 bleef.

Na rust leek Sparta Nijkerk met opportunistisch spel een aansluitingstreffer te willen forceren. Zonder succes. De afzwaaiers van afstand waren exemplarisch. Ook de Excelsior’31-achterhoede, die vandaag met name onder aanvoering van mannetjesputter Amanuel Isa acteerde, stond als een huis. Het werd niet de comeback van Sparta Nijkerk, maar het kwartiertje van Gradus.



Hempenius, die weet hoe het is om een Districtsbekerfinale te spelen, wist het publiek te vermaken met prachtige passes en mooie dribbels. Brian Willemse wist een bekroning te voorkomen, door een prachtige knal te pareren.

Uit de hoekschop die volgde werd het alsnog 0-3. René Sikkelbein schatte in minuut 48  de corner van Joran Pot op waarde. De bal kwam kort en Sikkelbein was er snel bij om in de korte hoek binnen te schieten.

Er waren daarna nog drie momenten die opzien baarden. Patrick Loohuis, die een sterke partij keepte, toonde zijn kwaliteiten met het over de lat tikken van een snoeiharde knal van Sparta Nijkerk-invaller Jaap Jong.  In de 58e minuut was het tijd voor gallery-play van Excelsior’31.



Met de aanmoediging van het publiek combineerde Excelsior’31 kort en vlot, deelde Adi Draganovic een panna uit en was Niek Davina uiteindelijk de klos. Tim Krux vond het welletjes, torpedeerde Niek Davina en moest dit bekopen met een gele kaart.

Kort daarna kreeg Sparta Nijkerk-spits Tervoert, door concentratieverlies bij Excelsior’31, nog een ultieme kans op een doelpunt. Oog-in-oog met Patrick Loohuis wist hij de doelman te passeren, maar schoot hij de bal tegen de lat.

Het was een half uur voor tijd duidelijk: Excelsior’31 schrijft historie en wint voor het eerst in de clubhistorie de KNVB-Districtsbeker. De bekroning van een seizoen puik voetballen is daar. Uit het applaus bij de wissels bleek de waardering van het publiek voor de individuele –en de teamprestatie die in Nijkerk is geleverd.



Simon Baysoy, die een grote stap in zijn ontwikkeling aan het zetten is, kreeg de handen op elkaar. Coen Vloedgraven, die als opperstylist zijn gang ging op het middenveld, werd bejubeld. Hetzelfde gold voor Patrick Gerritsen, die zich opnieuw als meerwaarde liet gelden. De entree van Dylan Vosskuhler is ook prettig. Hij is er, na een blessure van 6 weken, weer bij voor het slot van het seizoen.

Na afloop barstte het feest los en hief aanvoerder John Lubbers, samen met assistent-trainer Ryan Eertink, de beker.

Dinsdag komt Excelsior’31 in actie in de nacompetitie. Het speelt uit bij Harkemase Boys. De wedstrijd in Harkema begint om 20.00 uur. Zaterdag 23 mei ontvangt Excelsior'31 ACV, thuis. Aanvang 14.30 uur. 

Voor de landelijke beker speelt Excelsior'31 tegen Hoek. De Topklasser uit Zeeland versloeg in de finale Zuid I Topklasse-kampioen Kozakken Boys overtuigend met 3-0. Nadere info volgt!

Sparta Nijkerk – Excelsior’31: 0-3 (0-2)

Doelpunten:

23. Patrick Gerritsen 0-1, 41. Niek Davina 0-2, 48. Rene Sikkelbein 0-3

Kaarten:

Tim Krux, Sefanja Davids (Sparta Nijkerk), Coen Vloedgraven (Excelsior’31)

Opstellingen:

Sparta Nijkerk: Brian Willemse, Stefan Fredriksen, Timothy van der Meulen, Tim Krux, Ivo te Velthuis, Sebastian van Kammen (46. Sefanja Davids), Donny van de Wal, Jerghinio Sahadewsing (75. Joost Heerschop), Bilal Amerzagoui, Frank Tervoert, Gilermo Pengel (46. Jaap Jong)

Excelsior’31: Patrick Loohuis, René Sikkelbein, John Lubbers, Amanuel Isa, Simon Baysoy (67. Dylan Vosskühler), Adi Draganovic, Joran Pot, Niek Davina, Coen Vloedgraven (77. Rob ten Hove), Gradus Hempenius, Patrick Gerritsen (81. Marco ten Bolscher)

Kalender icoon zondag 17 mei 2015 / Algemeen

Gerelateerd nieuws

Met passie gebouwd door: Bandwerk merkenbouwers