* Bekijk hieronder een uitgebreide samenvatting van 'Harkemase Boys - Excelsior'31' op Excelsior'31 TV. Beelden zijn gefilmd en gemonteerd door Thijs Nieuwenhuis, presentatie door José Nijhof en interviews door Jarnik Busscher

* Reactie Amanuel Isa

* Reactie Roeland ten Berge

Door Martin Klaassen

Nadat bij beide elftallen de confetti weer uit de haren is gehaald, na de Districtsbekerwinsten tegen respectievelijk Sparta Nijkerk (Excelsior’31 won met 0-3) en Staphorst (Harkema won met 4-3), gaat de nacompetitie verder. Excelsior’31 komt voor het eerst in actie. Voor Harkema is de wedstrijd tegen Excelsior’31, na het 0-2 verlies bij ACV, de laatste kans om in de race te blijven voor promotie. Succestrainer Roeland ten Berge kon tegen Harkemase Boys het winnende elftal van vorige week laten staan.

Het openingskwartier zat vol spektakel. Excelsior’31 had creëerde daarin zeker 3 goede kansen. De eerste (in minuut 5) kwam van de voet van Adi Draganovic. Hij nam een afgeslagen hoekschop vol op de pantoffel en zag zijn schot overgetikt worden door Harkemase Boys doelman Erick Jansema. In de zevende minuut werd Patrick Gerritsen gelanceerd, hij kreeg op links een verre ingooi van Niek Davina mee in de loop, maar wist, schuin op doelman Jansema aflopend, met links geen doel te treffen. Ook een identiek schot als die van Draganovic, nu van Patrick Gerritsen, vond de vingertoppen van Jansema.

Ook van de thuisploeg kwam gevaar. In minuut 6 kopte Heine Uuldriks op aangeven van Gersinio Constansia richting Patrick Loohuis. De tweede prima kans (minuut 8) was zelfs raak. Door onoplettendheid aan de kant van Excelsior’31 kon de snelle Constansia op links doorkomen. Hij wipte de bal over de uit zijn doel gekomen Patrick Loohuis in het doel: 1-0. Dit effectieve afmaken van de kansen kreeg in minuut 14 een vervolg. De aan zijn masker herkenbare centrale verdediger Erich Jongeling kon een corner van Constansia vrij bij de tweede paal inkoppen: 2-0.

Nadat ook de 3-0 dichtbij was (waar het evengoed 1-1 2-2, of 3-3 had kunnen zijn) sleutelde Roeland ten Berge iets aan zijn elftal. Adi Draganovic ging op zijn vertrouwde rechtsbackplek staan, Rene Sikkelbein ging in het centrum spelen en Amanuel Isa kwam erbij op het middenveld. De omzetting bracht meer rust.

Het spel van Excelsior’31 liep niet zo gesmeerd als afgelopen zaterdag tegen Sparta Nijkerk, maar mocht er alsnog zijn. In de 24e minuut stond (opnieuw) Patrick Gerritsen aan het eind van een aanval, die zich over veel schijven voltrok. Het schot miste kracht en richting om het Jansema moeilijk te maken.

De dominantie bij Excelsior’31 werd groter. Harkemase Boys-aanvaller Gersinio Constansia bewees zijn ploeg een slechte dienst door te reageren op een voorval met Adi Draganovic.  Hij had het net aan de stok gehad met Draganovic, toen de bal in de buurt kwam. De aanvaller moest in minuut 27 met rood van het veld. Hierdoor verdween er een belangrijke angel uit het spel van de thuisploeg. Met zijn snelheid had Harkemase Boys een geducht wapen voor de tegenaanval in huis.

Excelsior’31, dat zichtbaar aanhikte tegen de marge van twee doelpunten, bleef het vijandige doel opzoeken. Er volgden ook kansjes. Roeland ten Berge wisselde in de 38e minuut tactisch, om de kans op de aansluitingstreffer te vergroten. Verdediger Simon Baysoy ging van het veld, Marco ten Bolscher kwam er voorin bij.

Na de rust zette Excelsior’31 aan en ging Harkemase Boys in zijn achteruit. Met een man minder en een (eveneens) gehavend elftal, had het geen keus. Excelsior’31 trachtte het baltempo hoog te houden en bleef veel energie in de wedstrijd stoppen. In het eerste kwartier na rust leidde dit tot een paar beste kansen. Gradus Hempenius leek in minuut 61 op weg naar de 2-1. Hij omspeelde Jansema, haalde uit, maar stuitte op een goed opgezet blok. Drie minuten later had Niek Davina een treffer op de schoen. Hij gaf doelman Jansema nog de kans om in te grijpen.

De beloning bleef, ondanks alle inspanning, uit. Excelsior’31 nam nog meer risico. Dat het wedstrijdverloop de ploeg niet lekker zat, kwam bij twee spelers ook aan de oppervlakte. Adi Draganovic pakte een domme gele kaart en Niek Davina zelfs rood. Vanaf de kant was het moeilijk zichtbaar, maar hij zou in minuut 74 een trappende beweging naar zijn directe tegenstander hebben gemaakt.

Daarna leek Excelsior’31 geknakt. Harkemase Boys maakte twee keer goed gebruik van de ruimte achterin bij Excelsior’31 (78. Schokker, 85. Schievink) en scoorde een doelpunt waaraan een vrije trap vooraf ging (81. Bouius).

Het tekende de Rijssenaren wel dat er met een 5-0 op het scorebord nog steeds de onuitputtelijke drang naar voren zichtbaar was. Dit leverde warempel nog twee eretreffers van Ten Bolscher en Isa op. De doelpunten die eerder in de wedstrijd zo gewenst waren. Het gemis van de geschorste Hakim Ezafzafi, die maandagavond door regionale krant de TC Tubantia bekroond werd tot Amateurvoetballer van het Jaar, deed zich in deze wedstrijd zeker voelen.

Excelsior’31 heeft door deze nederlaag nog een theoretische kans om door te gaan in de nacompetitie. Dan dient er zaterdag thuis tegen ACV uit Assen met 4-0 gewonnen te worden. ACV won eerder thuis met 2-0 van Harkemase Boys. (bij gelijk doelsaldo, dan geeft de eindstand in de competitie de doorslag)

Harkemase Boys – Excelsior’31 5-2 (2-0)

Doelpunten:

8. Gersinio Constansia 1-0, 14. Erich Jongeling 2-0, 78. Oebele Schokker 3-0, 81. Henny Bouius 4-0, 85. Auke Schievink 5-0, 87. Marco ten Bolscher 5-1, 90.+1 Amanuel Isa 5-2.