Foto bij Excelsior'31 verliest met opgeheven hoofd van ACV (samenvatting geplaatst)

* Bekijk hieronder de samenvatting van Excelsior'31 TV. Beelden zijn gefilmd en gemonteerd door Thijs Nieuwenhuis, presentatie door José Nijhof, interviews door Jarnik Busscher

* Reactie Patrick Loohuis

* Reactie Roeland ten Berge

* Persconferentie na afloop (met trainers Roeland ten Berge en Hans de Jong), door Bert Jansen

Door Martin Klaassen

Na de forse 5-2 nederlaag bij Harkemase Boys is de opdracht duidelijk: met minimaal 4 doelpunten verschil winnen van ACV. Alleen dan blijft Excelsior’31 in de race voor promotie. Een haast schier onmogelijke taak. Zeker omdat de spelerskeuze voor succestrainer Roeland ten Berge verre van reuze is. Door de kaartenaverij in Harkema kan er geen beroep worden gedaan op John Lubbers, Adi Draganovic en Niek Davina.

Tel daarbij nog de blessures van Arjan Kok en Michel Gerritsen Mulkes en de afwezigheid van Hakim Ezafzafi en Rico Wolven bij op, dan mis je al meer dan een halve basisformatie. Nieuw in het elftal zijn: Jurriaan Seppenwoolde, Dylan Vosskuhler en Marco ten Bolscher. ACV, dat uitgerust aan de aftrap verschijnt, heeft aan een punt genoeg om door te gaan.

Excelsior’31 verdiende vanmiddag een pluim voor de spelopvatting en de inzet. Het bleef, ook met de gewijzigde en gehusselde samenstelling, de herkenbare speelstijl trouw. Dat de eerste helft niet de meest boeiende van het seizoen was, lag meer aan ACV. De ploeg van Hans de Jong die, in tegenstelling tot Excelsior’31, fris aan de start kon verschijnen, zorgde er met reactief voetbal voor dat het geen leuke en spannende wedstrijd werd.

Daar viel wat voor te zeggen; een vervolg in de nacompetitie was dichtbij en onverwacht tegen een achterstand aanlopen was wel slechtste scenario voor de Assenaren. Excelsior’31 had wel de mogelijkheid om ACV met een achterstand om de oren te slaan.

René Sikkelbein kopte in minuut 12, uit een corner van Dylan Vosskuhler en terugleggen van Jurriaan Seppenwoolde, in de handen van Ben Wormmeester. Vier minuten later stond Marco ten Bolscher aan het eind van een aanval die, van achteruit, over veel schijven was opgezet. De doelpoging van de talentvolle aanvaller ging via de ACV-doelman naast het doel.

ACV hanteerde vooral de lange, diepe bal, om gevaarlijk te worden. Uit een van de drie corners die hieruit volgden werd gescoord. In de 22e minuut zorgde Daniël Schans, op aangeven van Robin Mulder, ervoor dat alles makkelijker werd. Hij kopte de 0-1 binnen. De Assenaren konden daarna terugvallen op het spelletje dat de ploeg goed beheerst: zich gedisciplineerd terugtrekken en tegenhouden. Daarmee had het Excelsior'31 een paar weken geleden ook opzij gezet.

Excelsior’31 bleef in het verloop van de eerste helft aanvallen opzetten en kansen creëren. In de tweede helft deed de thuisploeg er nog een schep bovenop. Onder aanvoering van dribbelkoning Gradus Hempenius, die een spil was in veel van de Excelsior’31-aanvallen, was de gelijkmaker een aantal keer bijzonder dichtbij.

In de 50e minuut kwam de mee opgekomen René Sikkelbein net tekort op een voorzet van aanvoerder Amanuel Isa. Hempenius, die deze aanval in touw had gezet, had twee minuten later zelf een treffer op de schoen. Op aangeven van Isa miste zijn subtiele wippertje, langs Wormmeester, op een haar na het doel.

Het spel speelde zich bijna alleen maar af op de helft van ACV. Excelsior’31 vermaakte het publiek en had de zaakjes, als het op de verdediging aankwam, prima op orde. Zo mag, om er één persoon uit te lichten, Jurriaan Seppenwoolde terugkijken op een sterke partij voetbal. De centrale verdediger toonde met zijn rust aan de bal en slimme, op inzicht gebaseerde, intercepties aan dat hij belangrijke stappen in zijn ontwikkeling aan het zetten is. Een doelpunt voor Excelsior’31 zat er, ondanks enkele pogingen van Gradus Hempenius en Patrick Gerritsen niet in.

ACV, dat tegen Excelsior’31 niet bijzonder diep heeft hoeven gaan, mag tegen RVVH proberen dichterbij de Topklasse te komen. Excelsior’31 komt volgend jaar definitief weer uit in de Hoofdklasse C.

Het voetbalseizoen 2014/2015 zit er voor de ploeg van Roeland ten Berge nog niet op. Woensdag speelt Excelsior’31, in de halve finale van de landelijke KNVB-districtsbeker, thuis tegen (nu nog) Topklasser HSV Hoek. De wedstrijd wedstrijd op Sportpark De Koerbelt begint om 20.00 uur.

Excelsior’31 – ACV: 0-1 (0-1)