Excelsior'31 strijdend ten onder tegen Hoek (samenvatting/foto's geplaatst)

Foto bij Excelsior'31 strijdend ten onder tegen Hoek (samenvatting/foto's geplaatst)

* Bekijk hieronder de samenvatting van Excelsior'31 TV. Beelden zijn gefilmd en gemonteerd door Thijs Nieuwenhuis, presentatie door José Nijhof, interviews (met Roeland ten Berge) door Leon Simons en José Nijhof

Door Martin Klaassen

Na het afscheid van de nacompetitie wacht er voor Excelsior’31, met het spelen om de Landelijke Districtsbeker, het resterende seizoenstoetje. Excelsior’31 (winnaar District Oost) treft in de kwartfinale HSV Hoek (winnaar Districtsbeker Zuid  I). Voor de gasten uit Zeeuws-Vlaanderen, die een doordeweekse reis van 285,4 kilometer achter de kiezen hebben, is de landelijke beker een extraatje. Zaterdag en dinsdag wacht Hoek, op weg naar Topklasse-handhaving, een tweeluik tegen DOVO.  De winnaar van Excelsior’31 – Hoek treedt in de halve finale van de Landelijke Districtsbeker thuis aan tegen Harkemase Boys.

Bij Excelsior’31 keerde Adi Draganovic terug van hun schorsing. Door zijn rentree moest Simon Baysoy op de bank plaatsnemen. John Lubbers, die eveneens zijn schorsing had uitgezeten, kon vanwege een blessure niet aantreden. De overige 10 spelers die aan de aftrap verschenen, waren dezelfde als in de nacompetitiewedstrijd tegen ACV.

Het begin van Hoek mocht er zijn. De spelers van trainer Kenny Verhoene, leken na de lange busreis, blij te zijn dat ze hun benen mochten strekken. De Zeeuwen lieten de bal gaan en drongen de thuisploeg in de eerste 20 minuten terug op eigen helft. Excelsior’31 was in deze fase zoekende. Met het gedecimeerde elftal (met veel spelers uit de eigen opleiding) werd er gezocht naar organisatorische stabiliteit, naar een spelpatroon dat met deze basiself tot rendement zou kunnen leiden.

Dat het al na 4 minuten mis ging was niet prettig. De rangen waren niet goed gesloten. Een dieptepass van de zijde van Hoek kwam terecht bij Kyle Doesburg. De aanvaller, die opviel met zijn imposante fysieke gestel, wist de bal koelbloedig (via een voetje van Dylan Vosskuhler) langs Excelsior’31-doelman Patrick Loohuis in het doel te schieten.

Hoek bleef het Excelsior’31 na het doelpunt moeilijk maken. De aanvallers hielden druk op de verdediging (met uitblinker René Sikkelbein), waardoor Excelsior’31 niet tot een goede opbouw kwam. Deze druk hield echter niet aan. Na het beginoffensief, trok Hoek zich wat verder terug. Excelsior’31 nam het initiatief en probeerde aanvallend gevaarlijk te worden. Dit probeerde het vooral met de crosspass van achteruit. Patrick Gerritsen en Marco ten Bolscher waren als lopende mensen de targets. De twee kregen in de eerste helft een paar mogelijkheden. Deze kunnen worden gerangschikt onder het kopje: net niet.

Achter de lopende aanvallers was het Gradus Hempenius die ook vanavond de show stal. Met zijn (soms iets te ver doorgevoerde) dribbels op de rand van de zestien, hield hij de Zeeuwen bezig. Het korte wenden en keren, met zelfs nog een actie als een shorttracker, met zijn handje aan het gras, liet hij de voetballiefhebber genieten. Wat er bij hem, maar ook bij de overige Excelsioren aan ontbrak, was de sluitende combinatie in de zestien meter. Het steekballetje dat voor het verschil kon zorgen. En de man die van een halve kans een hele kan maken, Hakim Ezafzafi, werd ook vanavond gemist.

De 1e helft was een helft van de tegenaanval. Verloor de ene partij de bal, ging de ander er als de sneltrein mee vandoor. De kansverhouding was ook gelijk.

In de tweede helft zette Excelsior’31 alles op alles. Jurriaan Seppenwoolde werd tactisch opgeofferd. Met Rob ten Hove erbij, ging Excelsior’31 met drie man achterin spelen. Vol passie en inzet, deed Excelsior’31 aanvallend wat het kon. Van minuut 45 tot 60 speelde het spel zich af op de helft van Hoek. Joran Pot was met een kopbal uit een voorzet van Gradus Hempenius in minuut 48 nog dicht bij de gelijkmaker.

Hoek had, ondanks een paar mogelijkheden, de organisatie goed op orde. Het ging naarmate de helft vorderde steeds beter om met de ruimte die Excelsior’31 door het aanvallende spel moest laten. In de 60e minuut wist Guillaume Clinckemaillie uit een tegenaanval, na tweemaal ingrijpen van Patrick Loohuis, de derde poging uit de rebound te verzilveren: 0-2.

De wedstrijd was hierdoor in het slot gegooid. Het viel te prijzen dat Excelsior’31 tot de laatste minuut alles gaf wat het in zich had. Hoek profiteerde in de 80e minuut nogmaals. Op aangeven van Doesburg maakte Clinckemaillie zijn tweede van de wedstrijd: 0-3. Excelsior’31 kreeg in de 83e minuut met een eretreffer nog loon naar werken. Hoek-doelman Jordi de Jonghe pakte een terugspeelbal op en kreeg een indirecte vrije trap tegen. Joran Pot wist, na afleggen van Adi Draganovic de bal subtiel in de rechter onderhoek te draaien: 1-3.

Na afloop werd, op het opgebouwde podium, afscheid genomen van de vertrekkende spelers -en leden van de technische staf. Zij werden, met een begeleidend praatje van bestuurslid Harald Eertink, een bloemetje en aandenken bedankt voor hun bewezen diensten.

Tevens werd de Speler van het Jaar bekend gemaakt door de Supportersvereniging van Excelsior’31. De voorzitter van de Supportersvereniging, Ab Dennekamp, maakte bekend dat Joran Pot is verkozen tot Excelsiors beste speler van het seizoen 2014/2015. Pot liet Hakim Ezafzafi en Niek Davina achter zich.

Excelsior’31 – HSV Hoek 1-3 (0-1)

Doelpunten:

4. Kyle Doesburg 0-1, 60. Guilliaume Clinckemaillie 0-2, 80. Guilliaume Clinckemaillie 0-3, 83. Joran Pot 1-3

Excelsior’31: Patrick Loohuis, René Sikkelbein (86. Danny Schoenmaker), Amanuel Isa, Jurriaan Seppenwoolde (53. Rob ten Hove), Dylan Vosskuhler (75. Simon Baysoy), Adi Draganovic, Coen Vloedgraven, Gradus Hempenius, Joran Pot, Patrick Gerritsen, Marco ten Bolscher

Hoek: Jordi de Jonghe, Thomas van den Houten, Lionel Fitsch, Giovanni Siereveld (25. Nick de Groote), Thomas van Renterghem, Jelle de Schrijver, Guilliaume Clinckemaillie, Regilio Vandepitte, Birgen Martens, Mattis Persoons (80. Sam de Munter), Kyle Doesburg (85. Ibrahim Eryürük)