Bekerwinst voor zaalvoetballers Excelsior’31

Foto bij Bekerwinst voor zaalvoetballers Excelsior’31

Doelpunten Excelsior'31 1 - Jogadores CF/Cagemax 1, met dank aan Jan Nijkamp

De zaalvoetballers van Excelsior’31 zijn vrijdagavond het nieuwe seizoen goed begonnen. Thuis, in Sporthal de Reggehal, versloegen de Rijssenaren in de eerste ronde van de landelijke beker Jogadores CF/Cagemax met 2-1. De bezoekers uit Gorinchem, ook een promovendus, komen in de competitie evenals Excelsior’31 uit in de Eerste Divisie B.

Excelsior’31 moest deze avond drie spelers missen. Nathan Oraile, Henk Lankamp (beiden geblesseerd) en Agassi Daneljan (vakantie) waren niet van de partij. Niek Haase, Ruben Oraile en Miguel Parera waren de vervangers.

Beide teams begonnen afwachtend aan de wedstrijd en moesten wennen aan de spelregels die gelden in de eerste- en eredivisie. Grote verschillen is dat er fysieker gevoetbald mag worden en er twee keer twintig minuten zuivere speeltijd wordt gespeeld. In de eerste helft creëerde beide teams nauwelijks kansen. Er ging veel mis in de passing en de spitsen werden nauwelijks bereikt. Zowel Excelsior’31 als Jogadores CF/Cagemax stonden met nog een aantal minuten te spelen tot aan rust op vijf overtredingen. Bij een zesde overtreding krijgt de tegenstander een tien meter trap (een soort strafschop). De teams speelden hierdoor de laatste minuten voor rust behoudend uit. Wel ging het in de laatste seconde bijna mis voor Excelsior’31. De verder excellerende keeper Willard Baan, waar we in Rijssen al jaren aan gewend zijn, ging op zijn Manuel Neuer’s mee na voren. Dit leverde balverlies op en in de zoemer leken de gasten te scoren, maar het schot ging net naast.

De tweede helft was een stuk boeiender voor de toeschouwers. Niet dat het veldspel veel beter werd, maar er kwamen aan beide kanten meer kansen en er waren een aantal hachelijke momenten voor beide goals. Keeper Willard Baan liet zijn klasse zien. Met hands buiten de cirkel voorkwam hij een zeker doelpunt. Het leverde hem wel een gele kaart op, maar daar maalde niemand om in Rijssen. Niek Haase had even daarvoor Excelsior’31 op voorsprong kunnen zetten, maar na een goede combinatie met zijn teamgenoot uit het tweede team (Miguel Parera) schoot hij net naast de verkeerde kant van de paal. Niet veel later was het alsnog raak voor Excelsior’31. De jarige Gilano Samangoen, die een ijzersterke wedstrijd speelde, ronde in de 25e minuut een mooie combinatie beheerst af, waardoor de eerste treffer deze avond een feit was.

Na de 1-0 voorsprong voor Excelsior’31 moest Jogadores CF/Cagemax komen. Het zette Excelsior’31 daarom meer onder druk. Heel lang kon Excelsior’31 hierdoor niet genieten van de voorsprong. Via keeper Willard Baan en uiteindelijk Ruben Oraile vloog de gelijkmaker in eigen doel. Jogadores CF/Cagemax rook bloed en zette nog eens aan. De krappe selectie leek Excelsior’31 op te breken, maar keeper Willard Baan en de conditioneel niet te breken Gilano Samangoen sleepte Excelsior’31 door een moeilijke fase. Sterker nog, met een fabuleuze hakbal vanuit de lucht had Gilano Samangoen een ‘Youtube-held’ kunnen worden, maar zijn inzet vloog net over de lat.

Aan de andere kant kwam Excelsior’31 vervolgens goed weg. Jogadores/CF Cagemax schoot op de paal en niet veel later kregen de bezoekers de eerste tien meter trap, na een zesde overtreding van Excelsior'31 in de tweede helft. Gelukkig voor Excelsior’31 werd deze ruim naast geschoten. De bezoekers verdienden een voorsprong, maar met nog drie minuten te spelen was daar John Lubbers die Excelsior’31 vanuit een vrije trap op een 2-1 voorsprong zette. Jogadores CF/Cagemax ging vervolgens met een ‘vliegende keep’ spelen, maar dit haalde niets meer uit, waardoor Excelsior’31 als winnaar van het veld liep en zich hiermee plaatste voor de tweede ronde van de landelijke beker.

Volgende week vrijdag 11 september begint voor Excelsior’31 de competitie. Het team van coach Ichtus Rahanra mag het dan weer opnemen tegen Jogadores CF/Cagemax. De wedstrijd wordt dan gespeeld in Gorinchem.