Foto bij Excelsior'31 'steelt' de punten bij AZSV (foto's & samenvatting geplaatst!)

Bekijk hieronder de samenvatting van Excelsior'31 TV, gemaakt door José Nijhof (presentatie en interviews) en Thijs Nieuwenhuis (camera en montage)

Reactie Joran Pot

Reactie Rob Snijders

Door Martin Klaassen

Excelsior’31 begon het duel tegen AZSV met de dezelfde 11 die tegen Harkemase Boys de klus klaarden. Mart Nieuwenhuis, Dylan Vosskühler, Patrick Gerritsen, Mark Breukink en Hakim Ezafzafi keken als wisselspelers toe. De topscorer van vorig jaar was van zijn knieblessure hersteld.

Het duel tussen de verrassende nummer 1 van de competitie en Excelsior’31 begon rommelig. De thuisploeg begon het duel met de flair en het opportunisme van een koploper. Het zette hoog druk en jaagde Excelsior’31 af. De Rijssenaren hadden het daar moeilijk mee. Het elftal weet dat het in staat is om daar met snelle combinaties onderuit te voetballen, maar kreeg dat niet voor elkaar. De scherpte ontbrak. Door slechte passes smoorden aanvalsopzetten in de kiem.

AZSV-doelman Ruud Kempers kon de eerste helft van het zonnetje genieten en kreeg niets te doen. AZSV was feller en dwong in de eerste helft wel twee kansen af. Hij moest wel twee belangrijke reddingen verrichten. Een keer in de 21e minuut op een kopbal van Niek te Veluwe en 8 minuten later op een schot van Mart Schutten.

De Excelsioren hadden in de rust gehoord, dat het anders moest. AZSV was duidelijk niet meer de ploeg die eind vorig seizoen in Rijssen dik op de broek kreeg. De komst van aanvallers Rik van Eerden en Mart Schutten hebben de ploeg een stevige impuls gegeven. Excelsior’31 kwam goed uit de kleedkamer. De uitblinkende Melvin Velthuis gaf met vinnig doorjagen het signaal dat meer pit gewenst was.

In de 48e minuut werd het 0-1. Een scherpe voorzet van Michel Gerritsen Mulkes werd door Max Jansen achter zijn eigen doelman in het net gegleden. Excelsior’31 had zelf nog steeds geen eigen kans gehad, maar stond wel voor. De achterstand bracht AZSV niet van de wijs. Er volgde een offensief van de thuisploeg. In de 55e minuut had Rik van der Eerden op aangeven van Freek Mulder de bal voor het intikken. Hij vond de alert keepende Arjan Kok op zijn pad. De Excelsior’31-doelman maakte opnieuw indruk, speelde met veel vertrouwen en bleek een sta-in-de-weg.

Rob Snijders voerde in de 59e minuut een dubbele wissel door. De komst van Hakim Ezafzafi en Patrick Gerritsen gaf de ploeg de impuls die nodig was. De twee vonden elkaar tot tweemaal toe. Ezafzafi, die in de voorgaande wedstrijden zijn draai nog niet kon vinden, liet leuke dingen zien. Een kopbal werd klemvast gepakt en andere voorzet werd vol overtuiging op de slof genomen. De bal ging over. Na het offensief was het weer aan AZSV. Excelsior’31 werd teruggedrongen en moest in de overlevingsmodus.

Er volgden een aantal hachelijke momenten in het strafschopgebied van Excelsior’31. De achterhoede kon vaak ingrijpen, maar wist de gelijkmaker van Van der Eerden uiteindelijk niet te voorkomen. Hij kopte in minuut 85 een voorzet op maat bekeken binnen. Een verdiende gelijkmaker. Het bleek niet het slotstuk van de middag. Door de aanvalsdrang van de thuisploeg, die geen genoegen nam met een gelijkspel,  lag er ruimte voor de tegenaanval.

Patrick Jurgens zag zijn kans schoon om Niek Davina de diepte in te sturen. De middenvelder wurmde zich voor Max Jansen en wist de bal, voordat Kempers in kon grijpen, langs de doelman in het net te plaatsen. Een doelpunt waarbij voetbalvernuft kwam kijken. Niet lang daarna floot scheidsrechter Elderson voor het einde. Excelsior’31 mocht met de last-minute zege de handen dichtknijpen. “Ook wel eens lekker”, viel er van de gezichten van de trouwe meegereisde supporters te lezen.

AZSV - Excelsior'31 1-2 (0-0)