(nieuwe medische rubriek Fysiotherapie Koninginneweg) Blessurepreventie

Foto bij (nieuwe medische rubriek Fysiotherapie Koninginneweg) Blessurepreventie

(nieuwe medische rubriek Fysiotherapie Koninginneweg) Blessurepreventie

De temperatuur daalt!
Het is inmiddels al weer oktober en dat houdt in dat de temperatuur gaat dalen. Wat heeft dit voor invloed op het lichaam? En wat kun je als sporter hier tegen doen. In het algemeen en dat geldt ook voor de voetballers op de velden van Excelsior’31 wordt er niet goed om gegaan met de temperatuurdalingen. Sporten in de kou beïnvloedt je prestatie, wat weer tot blessures kan leiden. Ik hoop dat na het lezen van dit schijven er meer preventieve maatregelen worden genomen, zodat we de winter blessurevrij doorkomen.

Wat gebeurt er met het lichaam als het kouder wordt?
Het lichaam heeft een kerntemperatuur van ongeveer 37 graden Celsius. Het lichaam gaat zich beschermen tegen een temperatuurdaling door de vaten in de periferie te vernauwen. Dit gebeurt in de gehele huid en in het onderliggende spierweefsel. Ook de armen en de benen krijgen minder bloed. Het effect hiervan is dat ondanks de kou de kerntemperatuur normaal blijft en onze organen (b.v. hart, long, nier) normaal kunnen blijven functioneren.

De temperatuur van de spieren in de armen en benen zullen echter dalen. De kracht en het coördinatie vermogen neemt af door de kou. Je veters strikken in de kou is best lastig. Er is nog discussie over hoeveel het afneemt, maar het mag aangenomen worden dat een verminderde coördinatie ervoor zorgt dat je een verkeerde beweging kunt maken. Dit zorgt dus voor blessures. Spieren presteren optimaal bij een temperatuur van rond de 38 graden.

Andersom heeft koelen voor een inspanning bij hoge temperaturen dus ook zijn positieve effecten. Een ander beschermingsmechanisme kennen we als het rillen van het lichaam. Het rillen is het samentrekken van spieren waardoor er warmte geproduceerd wordt. Een ander nadelig effect wat hiermee samenhangt is dat dit alles veel energie kost. Deze energie kan beter gebruikt worden voor het winnen van de wedstrijd.

Wat kun je er tegen doen?
Hoewel het een in koppertje is, gebeurt het dus vaak niet!! Bij lagere temperaturen is het van belang je hierop te kleden. In het algemeen wordt gezegd bij temperaturen onder de 15 graden Celsius. Het dragen van een lange broek en lange mouwen is dus een MUST. Van belang is dat je droge en warme kleding draagt en eventueel een muts en handschoenen. Een thermoshirt bied hierbij ook uitkomst. Een slidingbroek of maillot onder de broek tijdens de wedstrijden biedt een betere bescherming tegen de kou.

Trek bij koud weer meerdere lagen kleding aan. Bijvoorbeeld de volgende drie lagen kleding: als eerste laag dunne kunststof onderkleding. Die voert transpiratievocht goed af en neemt nauwelijks vocht op, waardoor je het minder snel koud krijgt; dan als tweede laag een shirt met lange mouwen; en als derde laag een wind- en waterdicht, goed ademend trainingspak, dat je voor en na de training aantrekt. 

Conclusie
Kou heeft invloed op onze prestaties tijdens het sporten en kan blessures veroorzaken. Het dragen van de juiste trainings/wedstrijdkleding is dan ook zeer van belang. Ik hoop dat deze winterperiode er meer voetballers en voetbalsters in een lange broek zullen lopen.

 

Hebt u vragen (met betrekking tot sportblessures - en preventie er van) die u de volgende maand behandeld / besproken wil zien? Stuur deze naar praktijk@ftkw.nl met als omschrijving ''rubriek website Excelsior'31''

Franklin Achterhuis,
Fysiotherapeut Koninginneweg 
FTKW.NL

 

 

 

 

Kalender icoon woensdag 7 oktober 2015 / Algemeen

Gerelateerd nieuws

Met passie gebouwd door: Bandwerk merkenbouwers