Excelsior'31 in sfeervol decor strijdend ten onder tegen FC Den Bosch (1-3)

Foto bij Excelsior'31 in sfeervol decor strijdend ten onder tegen FC Den Bosch (1-3)

Bekijk hieronder een uitgebreide samenvatting van het duel op Excelsior'31 TV

Reacties Excelsior'31 TV (interviews José Nijhof, camera/montage Thijs Nieuwenhuis):

* Dylan Vosskühler

* Jurriaan Seppenwoolde

* Rob Snijders

Verslag door Martin Klaassen

De dag was daar. De dag waar alle Excelsioren naar hadden uitgekeken: de achtste finale van de KNVB-Beker tegen FC Den Bosch. Ook de Bosschenaren deden met een flinke uitschare oude tijden herleven. Sportpark De Koerbelt was met ongeveer 2000 man volgepakt: er hing een unieke voetbalsfeer.

Zonder Michel Gerritsen Mulkes (op reis), maar met Amanuel Isa (terug van een schorsing) aan de aftrap, kreeg Excelsior’31 net als in de vorige ronde tegen Excelsior Rotterdam al vroeg een tik om de oren. De rappe linkerspits Furhgill Zeldenrust wist met een afgemeten voorzet Vykantas Slivka te bereiken. De van Juventus gehuurde Litouwer kopte de bal strak langs Arjan Kok: 0-1.

De wedstrijd kreeg daarna een wending die je meestal alleen in bekertoernooien ziet. Gradus Hempenius, stuurde in de 15e minuut de bal diep op Hakim Ezafzafi. De spits liep op FC Den Bosch-doelman Kees Heemskerk af en werd door de doelman ten val gebracht: rood en een vrije trap op de rand van het strafschopgebied. Door de entree van wisseldoelman Bradley van der Meer, bleef ook de inbreng van doelpuntenmaker Slivka beperkt tot 16 minuten.

Excelsior’31 maakte tegen de 10 Bosschenaren jacht op de gelijkmaker en deed dat met passie, energie en oogstrelend voetbal. Het hoge tempo waarin het duel zich afspeelde, is de ploeg op het lijf geschreven. Er werd geconcentreerd en met beleid gevoetbald. Den Bosch nam een afwachtende houding aan, maar kon door een ontketend Excelsior’31 ook niet veel anders. Toch had de ploeg van René van Eck, tussendoor (17e minuut) vanuit een corner sneaky de 0-2 kunnen maken. Aanvoerder Maarten Boddaert kopte op de lat.

Voor rust wist Excelsior’31 gelijk te maken. Op aangeven vanaf rechts van  Gradus Hempenius, kopte Dylan Vosskühler bekeken raak. Het Sportpark ontplofte. Was er een nieuwe stunt in de maak? Na de 1-1 wervelde Excelsior’31 door. Voor rust een voorsprong pakken, daarmee zou de Jupiler League club een opdoffer van jewelste krijgen. Twee mooie mogelijkheden volgden, maar Patrick Gerritsen en Niek Davina kregen de bal er niet in. FC Den Bosch ontsnapte.

Na de thee ging Excelsior’31 furieus van start. Den Bosch werd op eigen helft teruggedrongen. In de 47e minuut kreeg de thuisploeg wederom de kans om voor te komen Joran Pot stuurde Niek Davina in de diepte. De middenvelder handelde net iets te traag, waardoor zijn schot via een tegenstander op de buitenkant van de paal terecht kwam.

In de 54e minuut kreeg Excelsior’31 een tegenvaller te verwerken: rots in de branding Melvin Velthuis moest de strijd staken. Een oplappoging van verzorger Jorrick Brinkman mocht niet meer baten. Juist in de 10 tegen 10 fase, toen Mark Breukink zich opmaakte voor een invalbeurt, kwam er een volgende tegenvaller overheen. Eredivisie-scheidsrechter Martin van den Kerkhof oordeelde dat Amanuel Isa de bal in het strafschopgebied met opzet met de hand tegenhield. Strafschop en een doelpunt van Zeldenrust: 1-2.

Met nog een half uur op de klok, deed Excelsior’31 er nog alles aan om zich nog een keer op te richten. De toewijding was nog even groot, maar de energietank raakte zichtbaar verder leeg. Een kwartier voor tijd kwam Patrick Gerritsen er nog een keer goed door, maar wist Sven Verlaan de bal voor de voeten van Joran Pot weg te halen. Het ontbrak in de eindfase steeds vaker aan kracht en precisie.

FC Den Bosch kroop zelfs wat uit hun schulp. Bij een van de keren dat ze dichtbij het vijandelijke doel kwamen was het ook direct raak. Een schot van Niek Vossebelt werd door centrumverdediger Tim Hofstede verlengd en ging in het doel. Het was daarmee over en uit voor Excelsior’31.

De vreugde en ontlading aan de kant van FC Den Bosch was bijzonder groot. De prestatie van Excelsior’31 werd daarmee (ook) op waarde geschat. Het Excelsior’31-publiek baalde, maar was vooral trots. De kernwaarden ambitie, plezier en betrokkenheid kwamen op een prachtige wijze samen.

KNVB Beker: Excelsior’31 – FC Den Bosch 1-3 (1-1)