Excelsioren zaal 2 blijven bovenin meedoen in de Hoofdklasse

Foto bij Excelsioren zaal 2 blijven bovenin meedoen in de Hoofdklasse

Samenvatting Drienerlo 1 - Excelsior'31 2, met dank aan Jan Nijkamp

Woensdagavond hebben de reserves van Excelsior’31 tegen de studenten uit Enschede de zeer belangrijke laatste wedstrijd van het kalanderjaar 2015 winnend afgesloten. Voor aanvang van de wedstrijd stonden Drienerlo en Excelsior’31 met evenveel verliespunten op de 5e en 4e plek. Omdat het gat met de koplopers circa 6/7 punten betrof was het duidelijk dat voor de verliezer van dit duel eventuele titelaspiraties voorlopig de ijskast in konden. Excelsior’31 trad deze avond dankzij een overvloed aan blessures aan met maar liefst drie spelers van het eerste team. Arnoud Baan, Henk Lankamp en Maarten Postma vervingen deze avond  de geblesseerde Remco Haan, Ruben Oraille, Miguel Parera en Niek Haase. Daar stond tegenover dat goalgetter Rik Harbers na anderhalve maand blessureleed weer aan de selectie was toegevoegd.

Hoewel het team met de vervangers zeker niet aan kwaliteit ingeboet had, was er de eerste helft toch een bepaalde onwennigheid binnen het team. Dit vertaalde zich in een slordige wedstrijd van de kant van Excelsior’31, dat ook zichtbaar last hadden van de stoffige en daardoor gladde ondergrond. Balbezit werd vaak onnodig weggegeven, en de communicatie, zowel aanvallend als verdedigend, liet regelmatig de wensen over. Drienerlo kwam dan ook terecht op een 1-0 voorsprong, na een soepel uitgevoerde counter. Dat Excelsior’31 in niet verder achterop liep was vooral te danken aan de slordigheid van de studenten, die vooral op het einde van de eerste helft een tweetal open kansen liet liggen. Excelsior’31 wist in de eerste helft wel een paar keer gevaarlijk te worden, maar het leidde niet tot serieuze mogelijkheden.

In de rust voerde coach Gerald Keizer een paar tactische wijzigingen door binnen de samenstelling van het team.  Deze wijzigingen pakten goed uit, en in de tweede helft gooide Excelsior’31 de schroom van zich af. Onder leiding van een ouderwets excellerende Arnoud Baan werd Drienerlo op eigen helft teruggedrukt, en werden de nodige kansen gecreëerd. Het was Arnoud Baan zelf die na een corner vanaf de linkerkant afdrukte, waarna de bal via een lichtte touch van Gerald Keizer het doel invloog. (Critici mogen zich, op basis van de videobeelden van Jan Nijkamp, buigen over de vraag op wiens naam de goal gezet mag worden).  Na de 1-1 kwam de wedstrijd meer in evenwicht, en het was maar de vraag wie van beide aan het langste eind zou trekken. Dit leek Excelsior’31 te worden. Na een snelle uitbrak van Arnoud Baan en Henk Lankamp scoorde laatstgenoemde de 1-2. Toen na een ingestudeerde corner Maarten Postma voor 1-3 tekende leek de wedstrijd gespeeld.  Toch kwamen de mannen van Drienerlo terug in de wedstrijd. Na makkelijk gegeven kaart voor Tom Kamphuis werd de man-meer-situatie goed uitgespeeld, en tekende Drienerlo voor 2-3. Even later viel ook de 3-3, en de wedstrijd leek om te slaan in het nadeel van de Excelsioren. Toch was het weer Arnoud Baan die vlak voor tijd Tom Kamphuis wegstuurde, die op zijn beurt de 3-4 binnen schoof. De studenten kwamen deze klap niet meer te boven, en een halve minuut voor tijd mocht Sander Kwintenberg nog uit een indirecte vrije trap de 3-5 binnenschieten.

Dankzij deze tweede overwinning van het seizoen op Drienerlo gaan de Excelsioren met een tevreden gevoel de winterstop in, en kan er gefocust worden op de tweede seizoenshelft. Wil Excelsior’31 zich in het voorjaar nog in de titelstrijd gaan mengen, dient er afgerekend te worden met de wisselvalligheid die het team in het najaar parten speelde. Om met Johan Lokhorst, voorzitter van de raad van commissarissen betaald voetbal te spreken:  ”Ja wij moeten nu, alles zetten, op het feit dat we vanaf nu, iedere wedstrijd moeten winnen”

Doelpunten Excelsior’31 2: Gerald Keizer, Henk Lankamp, Maarten Postma, Tom Kamphuis en Sander Kwintenberg

Wedstrijdselectie Excelsior’31 2: Marien Baan (keeper), Gerald Keizer, Sander Kwintenberg, Henk Lankamp, Arnoud Baan, Maarten Postma, Tom Kamphuis en Rik Harbers
Speler/coach: Gerald Keizer
Leider: Arjan Kistemaker