(Medische rubriek Fysiotherapie Koninginneweg) Kniepeesblessures

Foto bij (Medische rubriek Fysiotherapie Koninginneweg) Kniepeesblessures

(Medische rubriek Fysiotherapie Koninginneweg) Kniepeesblessures

Chronische overbelasting (Jumpersknee)
Chronische overbelasting letsel. Als tweede chronische klacht zal ik een peesblessure van de knie behandelen. Binnen het voetbal komen langdurige blessures meer voor dan je zult denken. Het probleem bij deze blessures is dat ze in het begin niet “gezien” worden. Niet gezien worden door de speler en de trainer. De speler wil namelijk gewoon door blijven trainen en voetballen. Hij zal dit dan niet melden bij de trainer. De trainer herkent de symptomen van de blessure niet en zal de speler niet beschermen door hem een training of wedstrijd rust te gunnen. Daar is het nu om te doen. 

Een (jeugd)speler zal tijdens zijn ontwikkeling te maken krijgen met fysieke groei en in combinatie met trainingsintensiteit ontstaan er overbelastingen. Het is van belang dat de speler tijdig leert aangeven dat hij last heeft. Als een trainer dit zelf niet goed kan beoordelen zal hij de speler naar de fysiotherapeut moeten sturen, zodat zij dit beoordelen en waar nodig een behandelplan opstellen. 

De kniepees blessure (jumpers knie)
De kniepees blessure ook wel jumpersknee of de springers knie genoemd. Deze klacht komt veel voor bij sporter waarbij je veel springt. Denk hier bij ook aan volleybal en basketbal waarbij deze klacht nog vaker voorkomt dan in het voetballen. De klacht komt het meeste voor tussen het 18e en 40e levensjaar en bij mannen twee keer vaker dan bij de vrouwen. 

Bij de de jumperknie is de pees tussen de knieschijf en de aanhechting op het scheenbeen geirriteerd. De klachten die dan ontstaan zijn pijn, zwelling, ontsteking en in het ergste geval ook afbraak van het weefsel. De irritatie van de kniepees zit vaak net onder de knieschijf, maar het kan ook bij de aanhechting op het scheenbeen voorkomen.

Hoe ontstaat nu een jumpersknie?
Er zijn verschillende oorzaken van een jumpersknie. Interne oorzaken zoals de stand van je knieën (x- benen), platvoeten deze veroorzaken ook een x stand in de knieën en verminderde kracht van de bovenbenen kunnen de klachten veroorzaken.  Externe oorzaken moet je zoeken in de ondergrond waarop getraind wordt, de intensiteit van training en uiteraard het schoeisel.

Behandeling van de jumpersknie
De behandeling bestaat uit relatieve rust, dit houdt in dat je de conditie d.m.v fietsen goed op peil kunt houden. Er zal door de fysiotherapeut excentrische oefeningen gegeven gaan worden en de spieren van het bovenbeen zullen versterkt gaan worden. De fysiotherapeut zal in samenspraak met de trainer de training gaan aanpassen qua intensiteit. Als de klachten nog erg acuut zijn kan er door de huisarts medicijnen gegeven worden die de ontsteking remmen.

Om erger te voorkomen is het dus van belang de klacht tijdig te erkennen en een behandelplan op te stellen. De gemiddelde tijd van herstel kan tussen de 3-6 maanden liggen.



Langs deze weg wil ik ook iedereen een fijne kerst en een gelukkig nieuwjaar wensen!!

Hebt u vragen (met betrekking tot sportblessures - en preventie er van) die u de volgende maand behandeld / besproken wil zien? Stuur deze naar praktijk@ftkw.nl met als omschrijving ''rubriek website Excelsior'31''

Franklin Achterhuis,
Fysiotherapeut
Fysio Koninginneweg
tel. 0548-515599 
FTKW.NL

Kalender icoon maandag 21 december 2015 / Algemeen

Gerelateerd nieuws

Met passie gebouwd door: Bandwerk merkenbouwers