(Medische rubriek Fysiotherapie Koninginneweg) Springschenen

Foto bij (Medische rubriek Fysiotherapie Koninginneweg) Springschenen

(Medische rubriek Fysiotherapie Koninginneweg) Springschenen

Shin splint (springschenen)
Heb je al een langere tijd pijn aan de binnenzijde van je scheenbeen? Heb je een zeurend gevoel op je scheenbeen en is het gevoelig als je er op drukt. Dan zou het mogelijk een shin splint kunnen zijn. Shin splint ook wel Mediaal Tibiaal Stress Syndroom (MTSS)genaamd. In de volksmond noemen we het ook wel springschenen. Het komt hoofdzakelijk bij hardlopers voor maar ook bij sporten waarbij gesprongen wordt. Er zijn verschillende vormen/locaties van shin splint, maar daar ga ik nu niet te diep op in. 

Door overmatige trekkrachten van de spieren in het onderbeen op de aanhechting met het botweefsel ontstaat er irritatie van het bot. Dit gebeurt dan aan de binnenzijde van het scheenbeen. In het begin is er sprake van pijn en overgevoeligheid maar er kan zelfs ook wat vocht rondom het scheenbeen komen. Meestal bevindt het zich ongeveer 8 cm boven de enkel. 

Springschenen ontstaan bij lopers die een verkeerde opbouw hebben in hun trainingsschema of een gebrekkige looptechniek hebben. Hier kunnen de trainers van de jeugd hun voordeel al mee pakken door loopscholing in hun training te verwerken. Ook te vaak en te intensief trainen is een risicofactor. Overgewicht is ook een puntje, binnen de C Jeugd is er gestart met het monitoren van gewicht en vetpercentage.



Lichamelijke oorzaken als een beenlengte verschil, een te ver naar binnen gekantelde voet, onvoldoende stabiliteit in de enkels kan een oorzaak zijn en zal door een fysiotherapeut moeten worden vastgesteld. Op harde ondergrond lopen, denk hierbij aan de bevroren velden geeft meer spanning op de spieren van het onderbeen. Ook het niet dragen van scheendekkers kan problemen geven.

Door een trap tegen het scheenbeen kan er zwelling ontstaan en zo beperking geven in het juist functioneren van de spieren in het onderbeen. 

Afbeelding: http://richwoodstrack.com/physiology/shin_splints.html 

Een goede ondersteuning van de voet, de juiste opbouw in intensiteit en voldoende rust kan er al voor zorgen dat je geen shin splint ontwikkeld. Mocht het toch optreden kun je de pijn door te masseren met ijs wat verminderen en uiteraard ben je altijd welkom in de praktijk of de aanwezige fysio op de club.

Hebt u vragen (met betrekking tot sportblessures - en preventie er van) die u de volgende maand behandeld / besproken wil zien? Stuur deze naar praktijk@ftkw.nl met als omschrijving ''rubriek website Excelsior'31''

Franklin Achterhuis
f.achterhuis@ftkw.nl
Fysiotherapeut Koninginneweg 
FTKW.NL
tel. 0548-515599
 

Kalender icoon zondag 24 januari 2016 / Algemeen

Gerelateerd nieuws

Met passie gebouwd door: Bandwerk merkenbouwers