* De samenvatting van Excelsior'31 TV, gemaakt door José Nijhof (presentatie en interviews) en Thijs Nieuwenhuis (camera en montage)

* Reactie Arjan Kok

* Reactie Rob Snijders

Door Martin Klaassen

In de topper tussen de nummer 1 en 2 van de Hoofdklasse C, kon Excelsior’31-trainer Rob Snijders niet beschikken over Niek Davina (blessure) en Dylan Vosskuhler (ziek). Patrick Gerritsen moest op de bank plaatsnemen omdat zijn agenda hem fopte en hij te laat was voor de wedstrijdbespreking. Ten opzichte van vorige week waren er nu basisplaatsen ingeruimd voor Mitch Stockentree, Cem Köse en Hakim Ezafzafi.

Het gat verkleinen naar een virtuele 3 punten, een achterstand van 9 punten of een status quo op 6?  (met een wedstrijd minder gespeeld door Harkemase Boys) Voor koploper Harkemase Boys was alles behalve een nederlaag een goed resultaat. Deze ‘alles mag, maar risico nemen is niet nodig’ wetenschap deed het zelfvertrouwen goed.

De start van Excelsior’31 was stroef. In het eerste kwartier werd het doel van Arjan Kok een aantal malen gevaarlijk onder vuur genomen. De twee spelers die daarbij een grote rol speelden waren rechtsbuiten Joram Smits en aanvallende middenvelder Arton Musliu.

Smits met zijn diepgang, voorzetten en een door Kok met de voeten gered schot (13e minuut), Musliu door zijn vakkundig genomen en net buiten het doelgebied gedropte hoekschoppen. Een van de hoekschoppen werd ingekopt door aanvoerder Klaas Schotanus. Arjan Kok kon de bal maar net over de lat tikken.

De Rijssenaren kwamen het kwartier door zonder tegendoelpunt en kregen daarna de overhand. Harkemase Boys sloot de rijen en zorgde ervoor dat het aanvalsspel van Excelsior’31 moeilijk van de grond kwam. Op de zijkant kregen Köse en Ezafzafi met hun loopacties nog wel iets van de grond, door het centrum wilde het niet goed lukken. Het veld, dat naarmate de wedstrijd vorderde steeds meer met pollen bezaaid raakte, hielp daarbij ook niet mee.

De enige keer dat het door het hart van de verdediging wel lukte, werd de grootste kans van de eerste helft van Excelsior’31. In de 31e minuut zette Michel Gerritsen Mulkes teamgenoot Köse vrij voor Erick Jansema. Köse leek niet door te hebben waar hij stond en het doel zich bevond. Hij schoot de bal tot ontsteltenis van de Excelsior’31-bank en meegereisde supporters langs het doel.

Ondanks het uitblijven van een doelpunt bleef het duel, mede door het goede fluiten van oud-Eredivisiescheidsrechter Ruud Bossen, ook na de thee boeien. Excelsior’31 liet het af en toe nonchalant ogende, gereserveerde spel van de eerste helft in de kleedkamer achter en begon overtuigend aan de tweede helft.

Harkemase Boys speelde wel een belangrijke troef uit: rasvoetballer Oebele Schokker maakte zijn opwachting. Waar Excelsior’31 aanvallend een vuist probeerde te maken, was ‘Oepie’ in de 57e minuut heel dicht bij de openingstreffer.

Van buiten het strafschopgebied schoot hij de bal tegen de paal. In de 73e minuut raakte Schokker met een doelpoging opnieuw het aluminium. Een afgeslagen bal hoekschop kwam bij de oud-speler van Cambuur Leeuwarden voor de voeten. Via de onderkant van de lat stuiterde de bal het veld weer in.

Ook Excelsior’31 kreeg mogelijkheden om de brilstand van het scorebord te vegen. Het werd een duel waarin beide ploegen elkaar afwisselden met een snelle uitbraak. Er ontstond ruimte om te voetballen. Bij Excelsior’31 kwam Gradus Hempenius steeds meer aan bod met zijn dribbels.

De rentree van Hakim Ezafzafi was overtuigend. De aanvaller bleef ondanks het moeilijk bespeelbare veld lichtvoetig en maakte het zijn tegenstanders lastig. Achterin blonk stille kracht Patrick Jurgens met veel nuttige intercepties opnieuw uit.

Omdat Joran Pot met twee goede vrije trappen en Patrick Gerritsen kort voor tijd Erick Jansema niet wisten te verschalken, bleef het in een levendig duel met genoeg kansen toch 0-0.

Excelsior'31 - Harkemase Boys 0-0