Ontluisterend verlies Excelsior'31 bij HZVV (3-1) (samenvatting geplaatst)

Foto bij Ontluisterend verlies Excelsior'31 bij HZVV (3-1) (samenvatting geplaatst)

* Bekijk hieronder de samenvatting van Excelsior'31 TV, gemaakt door José Nijhof (presentatie en interviews) en Thijs Nieuwenhuis (camera en montage)

* Reactie Arjan Kok

* Reactie Rob Snijders

* Reactie Patrick Jurgens, op Radio 350

Door Martin Klaassen

Het weer was goed, het goede gevoel had een kleine oppepper gehad na een goede eerste helft tegen CSV Apeldoorn; de goede eindsprint moest tegen laagvlieger HZVV in gang worden gezet. Excelsior’31-trainer Rob Snijders moest, door de afwezigheid van centrale verdedigers Melvin Velthuis en Jurriaan Seppenwoolde, improviseren met het koppel Patrick Jurgens/Niek Davina. Amanuel Isa keerde terug van een schorsing. De overige namen waren dezelfde als vorige week.

Het balbezit bij Excelsior’31 en het loeren op de tegenaanval van HZVV, dat was in een notendop het spelbeeld van de eerste helft. De wedstrijd was tam en wilde maar niet ontbranden. Excelsior’31 trachtte met beleid de voorwaartsen te bereiken, maar miste doortastendheid in de fase waarin er afgerond dient te worden.

Rond het doelgebied van de tegenstander werd het afschuiven tot kunst verheven. Op de momenten dat je hoopt dat er door de creatieveling vol flair een actie wordt ingezet, of ruimte wordt gemaakt voor een schot, gebeurt dit niet. Was het schot daar, dan miste het alle overtuiging om HZVV-doelman Hidde Streutker versteld te doen staan. Streutker moest in minuut 30 wel zijn best doen. Hij keerde een schot van Cem Köse. De Excelsior’31-aanvaller liep schuin op hem af.

Na rust werd er verder gezocht naar het verloren zelfvertrouwen en de magie van voor de winterstop. In de eerste minuten na rust leek Excelsior’31 aan te willen zetten. Het offensief ebde snel weer weg. HZVV, dat de punten tegen degradatie hard kan gebruiken, kreeg steeds meer door dat er voor eigen publiek wel wat te halen viel. De kansloze nederlaag in Rijssen had de ploeg van Karlo Meppelink de wijsheid gegeven om de rangen gesloten te houden. HZVV stapte steeds vaker en beter in bij de wankele momenten van Excelsior’31.

HZVV dacht in de 55e minuut op voorsprong te komen door een doelpunt van Frank Strijker. Scheidsrechter De Brito Roque keurde deze af, omdat Niek Davina werd geduwd. Het was een waarschuwing. Een minuut later zorgde een onzuivere terugspeelpass van Michel Gerritsen Mulkes voor een hachelijk moment. Arjan Kok keerde een afstandsschot kundig. Na een simpel rollertje-schot van Köse, liet de mee opgekomen linksback Reza Hosseini in minuut 60 wel zien hoe je de bal in het net moet plaatsen. Arjan Kok was kansloos op de schuiver vanaf de rand van het strafschopgebied.

Een half uur voor tijd werden Gradus Hempenius (hij had zijn slalom thuisgelaten) en de flets spelende Mitch Stockentree naar de kant gehaald. De wissels bij Excelsior’31 (Dylan Vosskühler en Patrick Gerritsen) zorgden voor een kleine positieve impuls. Gerritsen leverde in de 67e minuut een perfecte voorzet af. Deze werd door Hakim Ezafzafi perfect in de handen van Streutker gekopt. Later kwam ook Marco ten Bolscher er voorin bij, hij verving Michel Gerritsen Mulkes.

De uitbreiding van de score was exemplarisch voor de fase waarin Excelsior’31 zich bevindt. Hakim Ezafzafi verloor –en dat was niet voor het eerst deze middag- voorin de bal. HZVV kwam eruit, maakte gebruik van de desorganisatie van Excelsior’31, zocht in de combinatie de kortste weg naar het doel en scoorde via Pim de Jonge: 2-0. Dat het in de 80e minuut niet 2-1 werd was pech. Marco ten Bolscher zijn inzet verdiende een beter lot dan de paal.

De laatste 10 minuten deden pijn aan de ogen van de meegereisde Excelsior’31-aanhang. Als de camera van Excelsior’31 TV-cameraman Thijs Nieuwenhuis gevoel had, waren er druppels op de lens verschenen. Een vrije trap van Pot, die tussen de palen en lat zou moeten belanden, ging richting de middenlijn van het hoofdveld van buurman vv Hoogeveen. HZVV-invaller Rick Broek drukte met zijn 3-0 ook nog een stempel op de feestvreugde. Het goede last-minute doelpunt van rasafmaker Marco ten Bolscher, was mooi en een persoonlijk succes. Het maakte de afgang van Excelsior’31 er na het laatste fluitsignaal niet minder groot op.

HZVV - Excelsior'31 3-1 (0-0)

Doelpunten:

60. Reza Hosseini 1-0, 76. Pim de Jonge 2-0, 86. Rick Broek 3-0, 90. Marco ten Bolscher 3-1