Excelsior'31 laat Staphorst profiteren (2-3) (samenvatting geplaatst!)

Foto bij Excelsior'31 laat Staphorst profiteren (2-3) (samenvatting geplaatst!)

* Bekijk hieronder de samenvatting van Excelsior'31 TV, gemaakt door José Nijhof (presentatie en interviews) en Thijs Nieuwenhuis (camera en montage)

* Reactie Niek Davina

* Reactie Peter Wesselink

* Reactie Jan Vlap (trainer Staphorst)

Door Martin Klaassen

De hernieuwde kennismaking met de Hoofdklasse B na de winterstop viel in de categorie 'ijskoude douche'. Voor Excelsior'31-trainer Peter Wesselink was de 4-1 nederlaag tegen de kampioenskandidaat geen reden om veel aan zijn elftal te sleutelen. Een kanttekening daarbij: veel keuze heeft hij door een grote lijst absenten op dit moment ook niet. Boy Boeloerditi. keerde terug in het elftal. Hierdoor werd Dylan Vosskuhler naar de bank verwezen. De overige 10 zijn dezelfde startende spelers. Ze kregen tegen Staphorst de kans om zich te revancheren.

Na een indrukwekkend eerbetoon aan Seino Baan begon Excelsior'31 de wedstrijd voortvarend. Het kreeg in de 5e minuut een steuntje in de rug van Staphorst-doelman René Oosterhof. Hij kwam uit zijn doel, ging langs de bal en liet Hielke Penterman profiteren: 1-0. Lang kon Excelsior'31 niet van de voorsprong genieten. Centrale verdediger Roelof de Jong vuurde uit een afgeslagen corner de bal richting het doel van Melvin Koetsier, vond het lijf (waar ook een arm bij hoort) van Excelsior'31-aanvoerder Amanuel Isa op zijn pad en de bal werd door scheidsrechter Kieft op de stip gelegd. Martijn Brakke schoot vanaf 11 meter raak.

Een bal tegen de arm was ook de inleiding voor de hernieuwde voorsprong van Excelsior'31. De vrije trap die hieruit voortkwam werd genomen door Patrick Gerritsen. Hij stuurde de bal richting het hoofd van Melvin Velthuis. De listige inzet was René Oosterhof te machtig: 2-1.

Excelsior'31 had vanaf dat moment de smaak te pakken. Vooral vanaf de rechterkant van het veld werd er gevaar gesticht. De hoofdrolspelers waren vaak Lars Kamperman Leferink, Niek Davina en Hielke Penterman. In de 25e en 27e minuut had Excelsior'31 sowieso 1 keer, misschien wel 2x munt moeten slaan uit de gecreëerde kansen. Niek Davina had op aangeven van Hielke Penterman de tijd en ruimte, maar schoot voorlangs. Boy Boeloerditi kreeg na voorwerk van de twee de bal op het presenteerblaadje. Het lukte de middenvelder tot afgrijzen van iedereen met een roodwit-hart niet om de bal af te ronden.

Een bal afronden kun je aan Staphorst-aanvaller Martijn Brakke wel overlaten. In de 41e minuut krulde hij de bal van buiten de zestien meter buiten het bereik van Melvin Koetsier in het doel. Het was zijn 2e van de wedstrijd en zijn 9e doelpunt van het seizoen. Kort voor rust kreeg Excelsior'31 nog een volgende, totaal onnodige tik op de neus. Na een ketting aan matig afstopwerk en half ingrijpen liep Rurik Wind op de uit zijn doel stormende Melvin Koetsier af. Het werd Wind niet moeilijk gemaakt. Hij schoof de bal door de benen van de doelman: 2-3.

In de tweede helft kwam Staphorst beter uit de startblokken. Mike Reuvers kreeg in de 51e en 52e minuut goede mogelijkheden om de voorsprong voor Staphorst uit te breiden. De gasten bleven scherp en geconcentreerd spelen. Het lukte Excelsior'31 niet om daar in mee te gaan, of om dit op een andere wijze te bestrijden. De flair en dadendrang was (al ging aanvoerder Amanuel Isa voorop in de strijd) in de kleedkamer achtergebleven. Een kwalijke gegeven.

Het was aan goed ingrijpen van Melvin Koetsier te danken dat de marge niet nog iets groter werd. Na de rode kaart van Niek Davina (2x geel) werd het moeilijker nog iets te forceren. Hielke Penterman had in de 89e minuut nog voor een fijn puntje kunnen zorgen, maar stuitte op de vuisten van de doelman van Staphorst.

Excelsior'31 - Staphorst: 2-3 (2-3)

5. Hielke Penterman 1-0, 14. Martijn Brakke 1-1, 18. Melvin Velthuis 2-1, 41. Martijn Brakke 2-2, 44. Rurik Wind 2-3