Excelsior'31 in tweede helft verdiend voorbij Sparta Nijkerk (2-0)

Foto bij Excelsior'31 in tweede helft verdiend voorbij Sparta Nijkerk (2-0)

* Samenvatting Excelsior'31 TV, gemaakt door José Nijhof (presentatie en interviews), Leon Simons (interviews) en Thijs Nieuwenhuis (camera en montage)

* Reactie Niek Averesch

* Reactie Peter Wesselink

* Analyse Excelsior'31 - Sparta Nijkerk met (analist) Michel Gerritsen Mulkes

* Door Martin Klaassen

In de eerste thuiswedstrijd van het seizoen besloot Excelsior'31-trainer Peter Wesselink na de wissel vorige week in de wedstrijd tegen Huizen, nu te starten met Simon Baysoy op de linksbackpositie. Hierdoor schoof Niek Averesch opnieuw op naar het centrum van de verdediging en begon Tom Brummelhuis op de bank. De overige 10 basisspelers behielden hun plek. Op de bank zaten: Wilco Nieuwenhuis, Stijn Beverdam, Tom Brummelhuis, Ogùzhan Sahin Dylan Vosskühler en Mark Breukink.

De nummer 1 en 2 na de eerste speelronde begonnen de wedstrijd voorzichtig en berekenend. Excelsior'31 kreeg in balbezit te maken met een tegenstander met veel spelers in de verdedigende stellingen. Hadden de Nijkerkers de bal, dan hield Excelsior'31 de ruimte om te voetballen klein. Veel tempo kwam daardoor niet in het spel.

De toeschouwers moesten in het eerste half uur genoegen nemen met een spaarzame opleving. In de 20e minuut was Hakim Ezafzafi de eerste die een goede kans kreeg. Na een sterke interceptie van Boy Boeloerditi en een assist van Hielke Penterman kwam de bal bij Ezafzafi. De inzet van de aanvaller werd knap gepareerd door Sparta Nijkerk doelman Brian Willemse.

Vijf minuten later kwam Excelsior'31 bijzonder goed weg. Door een verdedigingsfout kon Jesse Buitenhuis op Melvin Koetsier af. Zijn poging ging via de doelman in het zijnet.

Dat Koetsier in een blakende vorm verkeert liet hij in de 38e minuut zien. Scheidsrechter Germs besloot na een bal op de arm van Melvin Velthuis de bal op de strafschopstip te leggen.

Ook van 11 meter was de Excelsior'31 doelman de baas over de inzet van Buitenhuis. Ook in de rebound stond hij zijn mannetje door het schot van Donny van der Wal te keren. Excelsior'31 kreeg daarna een paar moeilijke minuten voor de kiezen, maar haalde ongeschonden de rust.

In de tweede helft ging het tempo bij Excelsior'31 omhoog. Met directer spel en meer beweging kwamen de kwaliteiten van de creatieve smaakmakers meer naar voren. In de 50e minuut was het al bijna raak. Een voorzet van Mirko Zwiers werd door een Sparta Nijkerk verdediger verlengd en stuiterde via de onderkant van de lat, voor de lijn het veld weer in.

Het duurde daarna 10 minuten tot het wel raak was. Een aanval over de schijven Zwiers (pass vooruit), Davina (hakballetje) en Boeloerditi (voorzet) kwam bij eindpunt Hakim Ezafzafi. Hij joeg de bal langs doelman Willemse: 1-0.

Excelsior'31 ging daarna door. Het hield de controle, maar bleef de gang naar voren maken. Het leverde mogelijkheden van Cem Köse, Amanuel Isa en Ezafzafi op. De opluchting was groot toen Hielke Penterman in de 77e minuut een tweede treffer maakte. Hij liet zijn klasse zien door uit de draai de bal binnen te schieten en stelde daarmee de verdiende zege van Excelsior'31 veilig.

Excelsior'31 - Sparta Nijkerk 2-0 (0-0)

60. Hakim Ezafzafi 1-0
77. Hielke Penterman 2-0