CF-patiënt Mark Lohuis schaatst op Weissensee voor medicijnen

Foto bij CF-patiënt Mark Lohuis schaatst op Weissensee voor medicijnen

CF-patiënt Mark Lohuis schaatst op Weissensee voor medicijnen

RIJSSEN - Mark Lohuis uit Rijssen heeft taaislijmziekte. Toch staat hij ongelooflijk positief in het leven. Hij gaat gaat zelfs het ijs van de Oostenrijkse Weissensee op om geld bij elkaar te schaatsen voor onderzoek naar Cystic Fibrosis.

Bron: dagblad TC Tubantia
tekst:Jelle Boesveld; foto: Frans Nikkels


Cystic Fibrosis is een ongeneeslijke, erfelijke aandoening. De gemiddelde levensverwachting van iemand met taaislijmziekte is rond de 40 jaar. „Nee, ik denk daar niet te veel over na. Ik ben heel nuchter. Ik wil daar ook niet zielig over doen. Het is zoals het is”, zegt de 27-jarige berustend. 

Zijn vriend Paul Spekhorst las over Skate4Air, een schaatsmarathon met Olympisch schaatskampioen Jochem Uytdehaage op de Weissensee om geld in te zamelen voor onderzoek naar taaislijmziekte. „Hij vroeg: lijkt je dat wat? Ik zei meteen ja. Ik ben wel een sportman, heb vroeger veel geschaatst en gevoetbald. Maar een tocht van 200 kilometer? Ik ga met mijn handicap 50 kilometer proberen. Dat mag alleen als je zelf cf-patiënt bent.”

Onderzoek
Op vrijdag 2 februari gaat hij samen met zijn kameraden Paul Spekhorst en Patrick Overdam het ijs van de Weissensee op. „We zijn al druk aan het trainen op de schaatsbaan in Enschede. De bedoeling is dat we ons voor minimaal 750 euro laten sponsoren. We zijn via social-media al aardig op weg naar dat bedrag. Maar het zou fantastisch zijn om meer geld bij elkaar te schaatsen.”

De opbrengst van de Skate4Air Classic gaat naar het onderzoek naar nieuwe medicijnen die mensen met cf kunnen helpen. „Wellicht komt dat voor mij te laat, maar het zou mooi zijn als cf-patiënten daar in de toekomst baat bij hebben. Ik wil daar graag mijn steentje aan bijdragen.”

Ondanks zijn ziekte voelt Mark zich goed. Hij staat positief in het leven. „Natuurlijk merk ik dat het minder wordt. Ik wil alles uit het leven halen. Ook al merk ik dat die honderd procent steeds lager ligt, ik wil die honderd procent wel halen. Mensen zeggen soms: maar jij wordt toch helemaal niet oud? Dan zeg ik, hoe kom je daar bij? Ik word gewoon zestig!”

www.skate4air.nl

Kalender icoon woensdag 1 november 2017 / Algemeen

Gerelateerd nieuws

Met passie gebouwd door: Bandwerk merkenbouwers