Excelsior’31: Melvin Koetsier, Simon Baysoy, Tom Brummelhuis, Niek Averesch, Mirko Zwiers, Niek Davina (29. Stijn Beverdam), Amanuel Isa, Alfaro Vlijter (74. Oguzhan Sahin), Boy Boeloerditi, Hielke Penterman, Hakim Ezafzafi

Geel: Amanuel Isa, Boy Boeloerditi

AJAX: Stephan Veenboer, Tim de Jong, Lars Middelwijk, Edwin Soenarto, Jake Wollgarten, Stanley Akoy (80. Mike van’t Land), Berry van ’t Land, Jack van Moerkerk, Maurice Renger (85. Ricardo Fransberg), Glenn van Zoolingen, Bilal el Amrani, Kenneth Misa Danso

Geel: Jack van Moerkerk

De amateurs van AJAX hebben Excelsior’31 een lastige middag bezorgd. Een understatement. Met name voor rust had de thuisploeg de handenvol aan de watervlugge aanvalslinie van de Amsterdammers. Die hun huiswerk naar behoren hadden gemaakt, want met een blok-van-twee op zowel Ezafzafi als Penterman haalde men de angel uit het gevaar van de Rijsseren. Het vroege (geblesseerd) uitvallen van Davina hielp daarbij al evenmin.

Dat het duel met ’11 tegen 11’ eindigde mag gerust een mirakel genoemd worden want arbiter Wijma had de handen meer dan vol aan de zo nu en dan heetgebakerde kemphanen. Voor rust nam AJAX brutaalweg de leiding via de niet te stoppen Akoy en kreeg kansen op méér. Excelsior’31 kon daar in die fase maar weinig tegenover zetten.

Na de thee tapte Excelsior’31 ontegenzeggelijk uit een ander vaatje en toonde met recht ballen. Echter, de uitvallen van de bezoekers bleven levensgevaarlijk. Sterker nog, Maurice Renger verdubbelde de score zelfs, amper tien minuten na rust.

Het siert Excelsior’31 dat het nooit opgaf en stug bleef geloven in ten minste één punt. Aan de hand van aanvoerder Isa werd AJAX steeds verder teruggedrongen. Daar waar Excelsior’31 vooralsnog een glaszuivere penalty werd onthouden, was het even later wél raak. Isa in hoogsteigen persoon gaf het thuispubliek hoop op een beter resultaat, met de 1-2.

Dat de vrijwel het gehele duel bijkans onzichtbare Hielke Penterman ruim in blessuretijd de gelijkmaker tegen de touwen joeg was – op basis van de prima tweede helft – absoluut verdiend. Mede door de nederlaag van concurrent Berkum bij SC Genemuiden sleepte Excelsior’31 de eerste prijs van het seizoen uit het vuur, met het winnen van de periodetitel.