0-3 Sander ter Harmsel

foto inzetje: Bas Boksebeld had een prima invalbeurt

Klik hier voor een 201 foto's grote reportage van het duel ONS Sneek - Excelsior'31

Excelsior'31 eindelijk naar winst op Friese bodem
Excelsior’31 heeft het traditioneel moeilijk in het hoge Noorden. Harkemase Boys, Drachtster Boys en ON Sneek bleken in uitwedstrijden de laatste jaren een niet te nemen vesting. Met name in Sneek waren de wedstrijden spectaculair met veel doelpunten maar meestal trok ONS aan het langste eind. Slechts één keer wist Excelsior’31 met een 4-4 uitslag een punt mee te nemen vanaf het Zuidersportpark.

Maar tijden veranderen. ON Sneek zag Sandor van der Heide en Ton Haarman vertrekken en dat gemis kan niet een, twee, drie worden opgevangen. Dat werd tegen Excelsior’31 meer dan duidelijk. Vanaf het begin dicteerden de Rijssenaren de wedstrijd en al na 6 minuten stond de 0-1 op het scorebord. Nick Hoekstra vond met een uitstekende crosspass Dennis Sepp die beheerst diagonaal binnenschoot.  Excelsior’31 ging door en claimde even later een strafschop na een overtreding op Dennis Sepp.  De scheidsrechter wuifde het voorval echter weg.

ON Sneek wist hier weinig tegenover te zetten. Een perfect spelende Erwin Leurink liep alle gaatjes dicht maar even leek het toch gevaarlijk te worden toen Rudy Mann opdook voor Gerald Janssen maar zijn inzet ging over en naast. In de 25e minuut was Excelsior’31 dicht bij een tweede treffer. Na een overtreding op Erwin Looms schoot Sander ter Harmsel met veel gevoel de toegekende vrije trap echter op de paal. Twee minuten later moest doelman Maurice Wemekamp gestrekt naar de hoek op een inzet van diezelfde ter Harmsel, maar ten koste van een corner wist hij een doelpunt te voorkomen.

Trainer Fred de Boer van ONS zag dat het niet goed ging en wisselde de zwakke Hung Pham voor Jan van de Wal. Het bracht wat meer evenwicht binnen de lijnen en ONS raakte zelfs de paal uit een corner na een overstapje van Tony Alberda. Excelsior’31 ging in deze fase veel te veel mee met het kick en rush voetbal van de Friezen dus viel er voor beide doelen weinig meer te beleven.

Na rust eerst eenzelfde beeld. Excelsior’31 met Bas Boksebeld  in de ploeg voor de geblesseerde Amanuel Isa liet de tegenstander  met opportunistisch spel in de wedstrijd komen maar tot kansen voor ONS kwam het niet. In de 57e stond een verre uittrap van doelman Hesselink aan de basis van  de 0-2. Erwin Looms zette slim voorstopper van Barneveld aan de kant en scoorde met een lob.

Binnen het uur werd het zelfs 0-3 na een perfect uitgevoerde counter met Nick Hoekstra in de hoofdrol. Dennis Sepp leek eerst de kans nog te missen maar in de nastoot was Sander ter Harmsel succesvol. Na deze treffer was de wedstrijd gespeeld. Met name in de laatste 10 minuten speelde Excelsior’31 “galleryplay” Naast een aantal kansen, waaronder de grootste voor Maarten Dangremond die zijn inzet op de lijn zag over gekopt door Bieuwe Pruiksma, leverde het Tony Alberda nog een gele kaart op omdat hij uit pure frustratie de mee opgekomen Coen Zwollo onder uit schoffelde. Het was de tweede kaart van de wedstrijd want ook Nick Hoekstra ging op de bon na het wegschieten van de bal. Met drie gele kaarten op zak zal de frêle middenvelder zich rustig moeten houden want elke volgende kaart betekent een schorsing.

Volgende week wacht thuis de confrontatie met debutant Staphorst, Een ploeg met een moeilijke start maar met een  4-0 overwinning op Flevo-Boys in de laatste wedstrijd weten ze ook daar wat winnen is. Excelsior’31 is dus gewaarschuwd.