COH werkt mee aan onderzoek naar 0, 2 of 3 Topklassen

COH werkt mee aan onderzoek naar 0, 2 of 3 Topklassen

 In 2006 is de KNVB in samenspraak met het Centraal Orgaan Hoofdklassen (COH) een onderzoek gestart naar de zogenaamde Optimalisatie Amateurvoetbal Piramide. In het verleden zijn diverse van dit soort voorstellen gestrand vanwege terechte weerstanden bij de clubs aangezien er onvoldoende onderzoek aan ten grondslag lag, dan wel dat er te strenge voorwaarden (licentie-eisen) aan werden gesteld. 

De KNVB heeft daarop een werkgroep ingesteld, waarin naast onderzoeksbureau Hypercube, een bestuurslid van de KNVB AV, een stafmedewerker van de KNVB AV, een tweetal vertegenwoordigers van een eerste klasse vereniging (zaterdag en zondag) als ook het dagelijks bestuur van het COH (vier personen) vertegenwoordigd waren. In het COH zitten, zowel voor de zaterdag- als de zondaghoofdklassen, twee vertegenwoordigers per afdeling, totaal dus 12 personen. Totaal zijn 132 hoofdklassers en eerste klassers aangeschreven.

Om tot een representatief onderzoek te komen dienden minimaal 60 verenigingen hun medewerking aan het onderzoek te verlenen. 
 Het onderzoek richtte zich op alle facetten van een vereniging. Zo moesten de clubs toeschouwersaantallen leveren per wedstrijd, het aantal keren dat een club op de regio-TV kwam, het aantal leden en verder de financiële gegevens met betrekking tot kantine, entreegelden, sponsorinkomsten en uitgaven op het gebied van technische staf, spelers, e.d. Hierbij werden de inkomsten en uitgaven van de verenigingen gecombineerd met de aan die verenigingen verbonden sponsorstichtingen.

Verder konden de clubs aangeven of zij voor of tegen het onderzoek waren en indien zij bereid waren om mee te werken aan het onderzoek, konden zij aangeven hoeveel topklassen zij wenselijk achten e.d. De taak van de werkgroep was om te komen tot een betrouwbaar en volledig onderzoek. Een zogenaamde klankbordgroep, waarin vertegenwoordigers uit veler (KNVB)organen zaten, bespraken en toetsten gedurende het onderzoeksproces de voortgang van de voorlopige resultaten van de werkgroep.
 Hoewel een meerderheid van de clubs tegen een onderzoek was, waren er voldoende verenigingen die de enquête hebben ingeleverd om te komen tot een representatief onderzoek.

De uitkomsten van het onderzoek gaven inzichten zich in wat er gaat gebeuren op het gebied van toeschouwersaantallen, entreegelden, sponsorinkomsten, aantallen derby’s, overige inkomsten en uitgaven voor de clubs in topklassen, overblijvende hoofdklassen en eerste klassen. Deze uitwerkingen werden afgezet tegen het heden in relatie tot de instelling van één tot en met drie topklassen. De zaterdag en zondagclubs spelen hierbij met elkaar in de mogelijke topklassen.
 Uiteindelijk is het onderzoeksrapport, waaruit blijkt dat de vorming van topklassen goed is voor het amateurvoetbal in haar geheel, gepresenteerd aan het bestuur amateurvoetbal. Die heeft in de junivergadering besloten dat er een nader onderzoek komt naar de voorwaarden om te komen tot mogelijke topklasse vanaf het seizoen 2009/2010.

De voorwaarden die nog onderzocht moeten worden liggen op het terrein van speeldagen, aanvangstijdstippen, aantal clubs per topklasse, promotievoorwaarden etc. Verplichte promotie naar het betaald voetbal is hierbij niet aan de orde. Dat het betaald voetbal een degradatieregeling moet gaan kennen op last van de NMA is het probleem van het bestuur betaald voetbal en niet van het bestuur amateurvoetbal.
 Op dit moment is dus verder nog niets bekend. Een mening van voor of tegen één of meerdere topklassen kan men pas vormen indien er een compleet uitgewerkt voorstel komt en ligt. Hiervoor is besloten tot een vervolg onderzoek. Daaraan zal het COH middels deelname aan de werkgroep aan meewerken.  Nu is dat nog niet het geval. Kalender icoon dinsdag 25 september 2007 / Algemeen

Gerelateerd nieuws

Met passie gebouwd door: Bandwerk merkenbouwers