Futsallers verliezen van Sparta/Nijkerk in slotminuut

In Nijkerk hadden de futsallers van Excelsior'31 alle kans om de ongeslagen koploper zvv Sparta/AFAS het eerste puntenverlies van het seizoen toe te brengen. Na een 1-1 ruststand, en een 1-3 voorsprong voor Excelsior'31 halverwege de 2e helft wist Sparta de wedstrijd op het eind toch nog te kantelen. De winnende treffer, 4-3, viel in de slotminuut.

De nederlaag kwam na afloop hard aan in het Rijssense kamp. Hoewel Sparta in de eerste helft veel balbezit had, verdedigde Excelsior'31 sterk, en ontstond er eigenlijk alleen een kans toen keeper Ruud Kreijkes zijn muurtje niet goed opstelde, en Sparta de bal langs de muur en de verbouwereerde Ruud Kreijkes in het doel kon schieten. Deze stand stond tot kort voor rust op het scorebord, tot Alidus ter Harmsel maar eens op het vijandelijke doel vuurde, en de bal tussen de benen van een verdediger en de keeper in het doel verdween, 1-1. Een ruststand met perspectief.

Toen gelijk in de tweede helft Robert Kwintenberg een bal leek voor te zetten, die via de tweede paal zomaar binnenviel, stond Excelsior'31 op een onverwachte voorsprong. Omdat Excelsior'31 goed bleef verdedigen, wist Sparta zich aanvankelijk geen raad met deze achterstand. Het werd zelfs 1-3 halverwege de tweede helft na een fraai uitgespeelde 1-2 tussen Laurens Goosen en Arnoud Baan, waarbij laatstgenoemde het laatste tikje mocht geven, en Excelsior'31 kreeg het gevoel dat de wedstrijd binnen was. Niets bleek minder waar, want even was de concentratie bij Excelsior'31 zoek, en binnen een paar minuten stond het zomaar weer 3-3.

Sparta rook bloed, en ging op jacht naar de winnende treffer. Maar naarmate de tijd vorderde, kreeg Excelsior'31 meer ruimte, en twee minuten voor tijd kreeg Arnoud Baan een niet te missen kans. Staande op de doellijn van een leeg doel kreeg hij een bal toegespeeld die via zijn voet net naast het doel stuiterde. Na afloop was hij er vrij nuchter onder (" ik stond even helemaal vast"), maar moest hij ook erkennen dat dit doelpunt vrijwel zeker de winnende zou zijn geweest. Nu bleef Sparta in de wedstrijd en in de slotminuut gebeurde dan toch waar heel Sparta niet meer op gerekend had. Een speler van Sparta brak door de verdediging van Excelsior'31, en kon alleen ten koste van een overtreding worden afgestopt. Dit leverde Alidus ter Harmsel een gele kaart op, en Sparta een vrije trap op de rand van de cirkel. Met nog enkele seconden te spelen ging deze vrije trap een beetje gelukkig in het Rijssense doel, 4-3. Dit was tevens de laatste actie van de wedstrijd.

Coach Marcel Lankamp van Excelsior'31 kon het al snel na de wedstrijd analyseren: "We hebben het zelf laten liggen, want al met al hebben wij de beste kansen gehad. In tegenstelling tot eerdere wedstrijden weten we nu alleen niet zo vaak te scoren. Toch zullen we moeten leren om het slimmer te spelen, want bij de 1-3 voorsprong hadden we de wedstrijd op slot moeten gooien. Dat is nog onderdeel van ons leerproces."

Een zure nederlaag dus voor Excelsior'31, dat echter wel heeft laten zien in de Hoofdklasse redelijk mee te kunnen komen. De verschillen tussen Sparta/AFAS en Excelsior'31 bleken in twee seizoenen inderdaad kleiner geworden, destijds werd het 8-3. En in deze laastste wedstrijd had een gelijkspel de verhoudingen beter weergegeven.

A.s. donderdag 11 oktober speelt Excelsior'31 thuis in de Reggehal om 20.00 uur tegen SVW/De Middenstip.