Excelsior'31 wint bij ACV en is nu de enige zaterdaghoofdklasser zonder puntverlies

foto (inzet): scheidsrechter Ter Brake maakte weinig vrienden, in Assen
hier voor (een deel van) de foto's
Klik
hier voor het uitgebreide verslag op Voetbal op Zaterdag
Klik hier voor het verslag op de ACV-site

Excelsior'31 heeft het beladen uitduel tegen ACV - met de hakken over de sloot - in winst om kunnen zetten. Via Looms kwamen de rood/witten reeds in de 4e minuut op een 0-1 voorsprong. Het was het enige lichtpunt van de Nijverdaller, die zich vanaf dat moment vooral druk maakte om het (inderdaad) allerbelabberdst fluiten van arbiter Ter Brake, maar haalde daarmee vooral zichzelf (en zijn team) uit de wedstrijd.

Voor rust waren de Rijssenaren oppermachtig, maar hield de thuisploeg (vreemd genoeg) gelouterde cracks als Martin Bloem en Ronnie Pander op de bank. Het was vragen om problemen, voor de blauw/zwarten. Excelsior'31 had de 1e helft (middels met name Sepp en Looms) immers verder afstand dienen te nemen, daarmee hield het ACV onnodig in de wedstrijd.

Na rust had de thuisploeg een groot (optisch) overwicht, kreeg de nodige kansen maar haperde het maar steeds in de afwerking. De Excelsior'31 defensie hield af en toe met kunst- en vliegwerk stand. Met name Vicente, John van Pijkeren, Manu Isa en Gerald Janssen speelden een prima wedstrijd.

saillant detail: Excelsior'31 kreeg 3x geel (Looms, Dangremond, Zwollo) van de (understatement) uiterst warrig fluitende arbiter Ter Brake (die vorig seizoen ook al de grootste moeite had met het bekerduel HHC Hardenberg - Excelsior'31, waar hij het duel zelfs 5 minuten moest staken). Fluiten op hoofdklasseniveau is voor de Dedemsvaarter (ogenschijnlijk) nét iets te hoog gegrepen...

Excelsior'31 op vechtlust voorbij ACV
ACV begon vol ontzag voor Excelsior’31 aan de wedstrijd. Teruggetrokken op eigen helft werd afgewacht wat de ploeg uit Rijssen zou bedenken. Het antwoord liet niet lang op zich wachten want al in de 4e minuut scoorde Erwin Looms de 0-1. Na een gesmoord schot van Nick Hoekstra stond Looms weer eens op de goede plaats en rondde beheerst af.

Na deze treffer werd het initiatief aan ACV gelaten om zodoende ruimte te creëren en via de counter toe te slaan. Maar de uitvoering ging van achteruit bij met name Coen Zwollo veel te langzaam dus viel er in deze periode voor beide doelen weinig te beleven. Alleen in de slotfase van de eerste helft nam Excelsior’31 weer het heft in handen en gelijk resulteerde dit in kansen. Nick Hoekstra raakte de bovenkant van de kruising na een corner en ook Sepp en Looms waren dicht bij een treffer.

Na rust een heel ander beeld. ACV bracht een dubbele wissel in de 50e minuut en probeerde het op de fysieke toer. De ingevallen Ronnie Pander was net 15 seconden binnen het veld of hij had al geel te pakken na een grove charge op Dennis Sepp nadat hij te laat was. Dat was trouwens de hele wedstrijd van de kant van ACV het geval. Veel overtredingen van achteren nadat de bal al gespeeld was. Scheidsrechter ter Brake constateerde het wel, floot hier ook voor, maar “vergat” de grens te stellen door een gele kaart te trekken. Aan de andere werd Looms wel beboet nadat hij zich beklaagde over de acties van de Assenaren. Er werd dus enigszins gemeten met twee maten.

Maar goed, je kunt zover gaan als de scheids het toelaat dus ging ACV vrolijk door. De bal werd steeds hoog richting het strafschopgebied van Excelsior’31 gepompt en er werd geprobeerd “oorlog” te maken in de 16. ACV vergat daarbij te voetballen, de beste kans die ontstond was in de 53e minuut en het was geen toeval dat het een van de weinige aanvallen was die over de vleugel ging. Pander stuurde Gil Göbel weg op rechts en de strakke voorzet werd maar net naast gekopt door Rolf de Boer.

In de 68e minuut ging ACV “alles of niets” spelen. Laatste man Martijn Groenewold maakte plaats voor Martin Bloem als extra spits. Het werd voor ACV een wedstrijd waarin de bal een keer goed moest vallen. Excelsior’31 viel het verwijt te maken dat het middenveld de spitsen niet meer kon bereiken. Bas Boksebeld werkte hard maar ging ten onder in de fysieke strijd. Hetzelfde gold een beetje voor Amauel Isa en Maarten Dangremond miste bij de spaarzame uitvallen de precisie om Looms of Sepp vrij voor het doel te zetten.

Lichtpunt was de achterhoede. Op die ene kans na in de 53e minuut werd er goed en solide verdedigd en kreeg ACV geen ruimte om doeltreffend te zijn. Het thuispubliek veerde nog een keer op in de 84e minuut toen de ingevallen Peter Janse een solo begon en vanaf 20 meter de bal richting de kruising vuurde. Doelman Vicente F. Hesselink onderscheidde zich met een prima redding en ook in de nastoot was hij de situatie meester.

Het eindigde dus uiteindelijk na 8 minuten blessuretijd in een benauwde maar niet onverdiende zege voor Excelsior’31. Volgende week thuis tegen Go Ahead Kampen kan bij winst een goede stap worden gezet richting de 1e periodetitel.