Bijz. 14. Hielke Penterman mist penalty
Gele kaart: Stefan Maat

Opstelling Excelsior'31: Mart Nieuwenhuis, Mirko Zwiers, Melvin Velthuis, Tom Brummelhuis, Simon Baysoy (60. Dylan Vosskühler), Stefan Maat, Michel Gerritsen Mulkes (86. Stijn Beverdam), Hielke Penterman, Alfaro Vlijter (46. Hakim Ezafzafi), Boy Boeloerditi, Cem Köse

* verslag door Thijs Nieuwenhuis

Excelsior'31 moest zaterdag in Capelle een 4-1 achterstand goedmaken om zich te plaatsen voor de finale van de nacompetitie voor een plek in de Derde Divisie. Capelle kwam goed uit de startblokken en kwam al binnen twee minuten voor Excelsior'31-doelman Mart Nieuwenhuis te staan, de doelman wist de bal uit het doel te houden. Nog geen minuut later zag hij alweer een Capelle-speler op zich afkomen. Deze keer was Olaf van der Sande, volgend jaar de spits van Spakenburg, die op het doel afliep en de kans verzilverde, 1-0.

Alle plannen van Excelsior'31 om snel op voorsprong te komen konden dus de prullenbak in op dat moment. Toch kwam Excelsior'31 tien minuten later op gelijke hoogte, Boy Boeloerditi kopte een vrije trap van Mirko Zwiers binnen. Die gelijkmaker gaf Excelsior'31 weer moed en een minuut later kreeg het een megakans op de 1-2. Boy Boeloerditi werd neergehaald in het strapschopgebied en aanvoerder Hielke Penterman mocht aanleggen voor de strafschop. Hij schoot de bal door het midden van het doel maar doelman Bradly van der Meer kon redding brengen.

In het overige deel van de eerste helft was het ook Excelsior'31 dat de klok sloeg en een aantal keer pech had dat de bal net niet goed viel. Na rust bracht trainer Peter Wesselink Hakim Ezafzafi binnen de lijnen. Excelsior'31 ging door met waar het voor rust geëindigd was, het creëren van kansen. Hakim Ezafzafi had de bal al snel voor het intikken maar schoot over het doel. Mart Nieuwenhuis hield Excelsior'31 op de been met een uitstekende redding.

In de 69e minuut was het wel raak, Boy Boeloerditi wist een mislukt schot van Melvin Velthuis eerst op de paal te schieten en in de rebound viel de bal binnen, 1-2 voor de Rijssenaren. Hielke Penterman kreeg nog twee goede mogelijkheden, maar kwam net niet lekker uit om er 100% kansen van te maken.

Zeven minuten voor tijd schoot Cem Köse nog een bal op de onderkant van de lat, maar de bal kwam weer terug in het veld. Even daarna moest Capelle-doelman Van der Meer zich nog een keer strekken om een poging van Köse uit het doel te tikken. Capelle liet net als afgelopen dinsdag zien dat het met name in het laatste half uur erg kwetsbaar is. Excelsior'31 verzuimde de 1-3 te maken, het bleef tot de laatste snik doorgaan met aanvallen en Dylan Vosskühler had zijn laatste wedstrijd in het rood en wit nog kunnen bekronen met een doelpunt, zijn kopbal verdween over het doel. En zo had Excelsior'31 zeker meer verdiend deze middag en was het zeker niet kansloos.

Capelle gaat door naar de finale van de nacompetitie, het moet zich tegen SteDoCo gaan proberen te handhaven in de Derde Divisie. De andere finale gaat tussen Hoek en Ajax. De winnaars van deze twee wedstrijden komen volgend seizoen uit in de Derde Divisie. De verliezers spelen nog een herkansing op neutraal terrein voor een extra plek in de Derde Divisie, omdat Jong FC Twente zich teruggetrokken heeft.

Excelsior'31 neemt nu afscheid van Melvin Velthuis (WHC), Ogùzhan Sahin (CSV Apeldoorn), Alfaro Vlijter (DETO Twenterand), Tom Brummelhuis (Quick'20) en Dylan Vosskühler (stopt). Na de zomer sluiten Menno Kamphuis (WHC), Pim ten Have (Jong PEC Zwolle), Joost Krijns (CSV Apeldoorn), Carlos Lopes Macedo (WHC), Jasper Groothuis (Twenthe Goor) en Tom Smoes (DETO Twenterand) aan. Excelsior'31 zal dan opnieuw uitkomen in de Hoofdklasse. Op 31 juli zal het beginnen aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen.