Excelsior’31 wint op karakter van VVOG (2-1)

Foto bij Excelsior’31 wint op karakter van VVOG (2-1)

Excelsior’31 wint op karakter van VVOG (2-1)

* Samenvatting Excelsior'31 TV* Reactie Rick Hemmink* Reactie Jos van der Veen* Verslag van Martin Klaassen

Als debuterend hoofdtrainer had de van DZC’68 overgekomen Jos van der Veen direct een lastige puzzel om te leggen. Zo vielen uit de vaste kern doelman Anthony van Zaltbommel weg met een blessure, moest Lars Nijeboer met een schorsing toekijken en kon hij geen beroep doen op Vincent Schmidt. Daardoor kon Amos Wesseh weer de plek onder de lat innemen, werd Michel Gerritsen Mulkes een linie naar achteren gehaald en kwam er met was schuiven een plek voorin vrij voor Givan Werkhoven. Op de bank zaten: Alister van Merlevoort (k), Lucas van Beek, Coen Vloedgraven, Emilio Solino Overmars, Niels Leemhuis, Hakim Ezafzafi en Joël Baan.

De drive waarmee Excelsior’31 begon liet aan de verbeelding niets over: dit cruciale duel moest en zou gewonnen worden. Al na 3 minuten moest VVOG-doelman Manuel Hoogewoning in actie komen op een kopbal van Alex de Jong. De centrale verdediger werd vanaf de rechterkant op maat bediend door Steff Kaptein. 

VVOG, dat met 5 nederlagen op rij ook geen beste reeks laten zien, kropen ook niet in hun schulp. Zo werd Mats Zwart in de tegenstoot na de kans tweemaal gevaarlijk. Bij de laatste poging wist hij van afstand de bal knap binnen te schieten. Hij deed dit helaas voor de Harderwijkers vanuit een buitenspelsituatie.

Het offensief van Excelsior’31 resulteerde in de 8e minuut in een voorsprong. Een snelle voetbeweging van Simon Seppenwoolde in het strafschopgebied was VVOG-rechtsback Jeffrey Snijders te machtig. Seppenwoolde werd gehaakt, waardoor scheidsrechter Luca Cantineau weinig keuze had. Hij wees in de 7e minuut naar de strafschopstip.

Waar Simon Seppenwoolde de laatste twee strafschoppen voor zijn rekening nam, was het nu de beurt aan Rick Hemmink. De ervaren middenvelder, die veelvuldig in het aanvalsspel betrokken werd, kende geen twijfel. Doelman Hoogewoning zat in de goede hoek, maar kon niet bij de scherp ingeschoten bal.

De thuisploeg ging op jacht naar een ruimere marge. In de 14e minuut kwam Simon Seppenwoolde op snelheid door aan de linkerkant. Hij zag Steff Kaptein positie kiezen en kwam met een breedtepass met de buitenkant van de voet. De bal eindigde in de handschoenen van de VVOG-doelman.

Mats Zwart was 5 minuten later dicht bij de gelijkmaker. De talentvolle middenvelder nam de bal vanuit de stuit op de schoen. Een katachtige redding van Amos Wesseh voorkwam jubelstemming in het VVOG-kamp.

Het spel golfde in het vervolg van de eerste helft wat heen en weer. Excelsior’31 kwam daarin wat vaker voor het vijandelijke doel. Zo kwam Simon Seppenwoolde in de 26e net niet aan afronden toe op een voorzet van Steff Kaptein en wist Rick Hemmink kort voor rust op een voorzet van Michel Gerritsen Mulkes niet goed bij de bal te komen. 

Aan de andere kant moest Alex de Jong de rappe Elikia Mbinga de voet dwarszetten voordat hij gevaarlijk kon worden. In de 40e minuut had de Excelsior’31-verdediger geen vat op Mbinga. Na een wilde trap naar voren van Zakaria Fadili kwam de bal verkeerd op het hoofd van Haris Memic. Mbinga ging er vervolgens met de bal vandoor, rekende af met Alex de Jong en krulde de bal op fraaie wijze, buiten bereik van Amos Wesseh, in de linkerbovenhoek. Een domper voor Excelsior’31.

Het scenario dat de Rijssenaren de tweede helft weer opnieuw moesten beginnen had de prullenbak ingekund als Steff Kaptein in de 45e minuut het voorbereidende werk van Rick Hemmink had afgemaakt. De buitenspeler zat goed in de wedstrijd, maar vergat zichzelf en zijn ploeg bij een 1 tegen 1 tegen VVOG-doelman Hoogewoning te belonen. 

De tweede helft bood wat minder spektakel. Beide ploegen wilden de twee punten extra graag bijschrijven, maar ook niet in elkaars mes lopen. In de 56e minuut was het opnieuw Zwarts die vanuit een vrije trap voor het Harderwijker gevaar zorgde.

Voor de eerste goede mogelijkheid van Excelsior’31 is er een sprongetje naar de 69e minuut. Uit een crosspass van Rick Hemmink lanceerde Steff Kaptein zichzelf door de bal vanuit de lucht in voorwaartse beweging te duwen. Hij passeerde op snelheid Rick van den Brink en schoot richting de dichtstbijzijnde kruising. De bal scheerde langs het aluminium.

In de 77e minuut was het wel raak. Diego Paais zorgde er met een verre ingooi voor, dat Simon Seppenwoolde in balbezit komt. Nog voordat Seppenwoolde er erg in had, ziet Rick Hemmink zijn kans schoon om de bal bij zijn voeten weg te halen en vernietigend binnen te schieten: 2-1. 

Het laatste kwartier was het een kwestie van volhouden. VVOG deed wat het kon en Excelsior’31-trainer Jos van der Veen koos ervoor om de defensie nog wat extra te stutten. De sterk tackelende achterhoede van Excelsior’31 bleef op de been, maar kreeg het nog even benauwd toen doelman Amos Wesseh in de 90e minuut de strijd moest staken. Hij kwam druistig uit, leek zijn knie te verdraaien en kon niet meer verder.

Omdat Excelsior’31 al 3 wisselmomenten had gehad in de tweede helft, kon er geen beroep op Alister van Merlevoort worden gedaan. Michel Gerritsen Mulkes deed zijn shirt binnenstebuiten aan, kreeg hulp bij de handschoenen en nam de honneurs voor de resterende minuten waar. Nadat hij een kopbal van Lammert Roossien klemvast pakte floot scheidsrechter Cantineau voor het eind van de wedstrijd.

De ontlading aan de kant van Excelsior’31 was groot. Concurrent VVOG was verslagen, de laatste plaats is overgedragen aan ASWH en Jos van der Veen had bij zijn competitiedebuut zijn verjaardagscadeau binnen. 

Volgende week zal het er weer om gaan, als Excelsior’31 naar Hendrik-Ido-Ambacht trekt en op Sportpark Schildman de degradatiekraker tegen ASWH speelt. De wedstrijd begint om 15:00 uur.


Excelsior’31 - VVOG 2-1 (1-1)

Doelpuntenmakers:
7. Rick Hemmink 1-0 (strafschop)
40. Elikia Mbinga 1-1
77. Rick Hemmink 2-1

Arbitrage
Scheidsrechter: Luca Cantineau
Assistent-scheidsrechters: Brett Smets & Andrew Habib

Opstellingen:
Excelsior’31: Amos Wesseh, Michel Gerritsen Mulkes, Alex de Jong, Haris Memic, Diego Paais, Jasper Veltkamp (90. Joël Baan) , Dérian Reinders (90. Coen Vloedgraven), Rick Hemmink, Steff Kaptein, Givan Werkhoven (83. Lucas van Beek), Simon Seppenwoolde (73. Niels Leemhuis)

VVOG: Manuel Hoogewoning, Jeffrey Snijders, Ferdi van Looy, Zakaria Fadili (58. Lammert Roosien), Rick van den Brink, Dailey Groenewegen, Mitchel Dijkhof (67. Job Hoogedoorn), Bram Hakvoort (81. Bart Hoeve), Elikia Mbinga, Jeremy de Graaf, Mats Zwart (64. Younes el Ghamarti)

Kalender icoon zondag 19 maart 2023 10:32 / Het eerste

Gerelateerd nieuws

Met passie gebouwd door: Bandwerk merkenbouwers