Excelsior’31 na rust opnieuw niet bij de les

In plaats dat Nick Hoekstra de 1-3 over Berkum doelman Marcel Vos lobte, viel de gelijkmaker - in dezelfde minuut, aan de ándere kant...

In de loop van zondagochtend volgt de wedstrijdanalyse van Excelsior'31 trainer/coach Dennis Demmers.

BERKUM - Excelsior’31 heeft tegen Berkum duur en onnodig puntverlies geleden. En daar leek het de eerste helft niet op. De Rijssenaren domineerden het spel, zonder echt groots te spelen, maar hadden Berkum stevig in hun greep. Het leverde in de 20e minuut de verdiende voorsprong op. Stef Lamberink ging op links goed door en de voorzet werd hard door Jolf Stel bij de eerste paal binnengekopt 0-1.

Na deze treffer werd Excelsior’31 wat lichtzinnig en Berkum kreeg een goede kans, na een foute inspeelpass van Jan Michels. Coen Zwollo liet zich makkelijk uitspelen door Chris van der Meulen en het was dat, de zwaar gehinderde, Andy van der Weide het vizier iets te hoog had staan anders was de gelijkmaker een feit geweest.

Het doelpunt viel nu aan de andere kant. Op slag van rust draaide Sjors Brugge vanaf links een corner scherp in, de bal zeilde bij de tweede paal binnen. Al of niet aangeraakt door Jolf Stel, 0-2.

Excelsior’31 leek op rozen te zitten. Maar net als tegen Staphorst, ON Groningen en HHC kwam de ploeg de 2e helft slecht uit de kleedkamer. Berkum bracht met Georgie Huisman en Bas Bouwhuis twee nieuwe krachten in het veld en maakte vanaf de aftrap de bedoelingen duidelijk. Er werd meer druk naar voren gezet en het leverde gelijk de aansluitingstreffer op. Coen Zwollo liet zich kinderlijk eenvoudig aan de zijlijn uitspelen door Chris van der Meulen en Randy van der Weide tikte de voorzet binnen 1-2.

Toch leek er (nog) niets aan de hand voor Excelsior’31. Na een snelle uitbraak ingeleid door Bas Boksebeld, zette Sjors Brugge de vrijstaande Nick Hoekstra alleen voor de keeper. Hoekstra probeerde de keeper met een lob te verschalken maar mikte niet hoog genoeg waardoor Marcel Vos met één hand redding kon brengen.

Een cruciaal moment, want even later viel de gelijkmaker en was er opnieuw een negatieve hoofdrol voor Coen Zwollo. Hij liet Randy van der Weide veel te makkelijk bij zich wegdraaien en met een bekeken schuiver liet de aanvaller Vicente Fernandez Hesselink kansloos, 2-2.

Berkum genoot nog na van de gelijkmaker en dat gaf Excelsior’31 de mogelijkheid om vanaf de aftrap weer op voorsprong komen. Jolf Stel werd over het hoofd gezien en met een breedtepass werd Jan Michels in stelling gebracht. Maar de middenvelder zag op het laatste moment zijn schot gekraakt door een Berkumse verdediger.

Trainer Dennis Demmers probeerde met een dubbele wissel de wedstrijd nog in het voordeel van Excelsior’31 te beslissen. Na een uur spelen kwamen John van Pijkeren en Niki Leferink voor Jan Michels en Bas Boksebeld. Het leverde weinig effect op.

Sterker nog, Berkum was, met de af en toe ongrijpbare Chris van der Meulen, dichter bij een doelpunt, dan Excelsior’31. Maar Vicente Fernandez Hesselink hield met goede reddingen de Rijssenaren in de race. Eén keer was ook de doelman verslagen, maar tot zijn opluchting zag hij de kopbal van Bouwe Zonneberg via de kruising naast gaan.

Excelsior’31 ging in de slotfase alsnog op zoek naar de 2 punten die het eerder in de 2e helft verloren was, maar een overwinning was teveel van het goede geweest. Al was Sjors Brugge met een hoekschop, die bijna ineens binnendraaide én een afstandschot, nog dichtbij.

Het bleef uiteindelijk bij een puntendeling, maar wel een aan Rijssense kant die de nodige vraagtekens op mag roepen. Met name de terugval in de tweede helft, nu al weken lang, moet de ploeg zorgen baren.