Excelsior'31 futsal verliest van Walk Inn Boys in hectisch duel

Voor het eerst dit seizoen in de 1e divisie mocht Excelsior'31 aantreden in de eigen vertrouwde Reggehal voor de competitiewedstrijd tegen Walk Inn Boys uit Nijkerk. Na de eerste drie wedstrijden te hebben verloren - waarvan twee op vreemde bodem en één in sporthal De Stroekeld - waren de verwachtingen iets hoger gespannen, ook al omdat Excelsior'31 tegen datzelfde Walk Inn Boys in Nijkerk de week ervoor verdienstelijk gelijkspeelde. Er lagen dus wel degelijk kansen.

Maar uiteindelijk leed Excelsior'31 voor eigen publiek een 2-5 nederlaag, na een 0-2 ruststand. ‘Ik miste een stuk beleving bij ons’, moest coach Murat Yerlikaya na afloop bekennen. ‘We begonnen veel te tam, en die beleving komt er bij ons pas in bij een achterstand.’

De eerste helft bleek Excelsior'31 inderdaad niet in staat om Walk Inn Boys de wil op te leggen. Er waren een paar spaarzame kansjes, maar de Nijkerkse ploeg was effectiever in de afronding, en was bovendien veel meer in balbezit. Pas na de rust kwam Excelsior'31 een beetje los, maar toen stond het al 0-2 door doelpunten van De Greef en Van de Bunt.

De Rijssenaren mochten zelfs blij zijn dat de achterstand bij rust niet groter was, omdat in de slotfase van de eerste helft Laurens Goosen tegen een gele kaart aanliep wegens vanwege aanmerkingen op de leiding, en dus twee minuten mocht gaan rusten. Aanvoerder Alidus ter Harmsel was er na afloop nog ziedend over: ‘Laurens riep alleen dat het de vijfde keer was dat de scheidsrechter iets verkeerd beoordeelde, en daar had hij gelijk in. De eerste vier keer dat de scheidsrechter floot, zat hij er al volledig naast.’

En het moet gezegd dat scheidsrechter Van der Laan een duidelijk stempel op de wedstrijd drukte, maar de beide teams hadden er last van, en voor het publiek werd het er wél vermakelijker door. ‘Dat heb ik hem na afloop ook verteld, dat wij slecht speelden, maar hij nog slechter floot’, vertelde Alidus ter Harmsel na afloop, ‘maar toen hij dreigde met een kaart ben ik maar weggelopen. We hebben er uiteindelijk niet door verloren, want Walk Inn Boys was beter, maar het is gewoon irritant en het beïnvloedt de wedstrijd wel.’

Na rust kwam Excelsior'31 gelukkig beter op stoom, en werd Walk Inn Boys - dat in de eerste helft nog een overwicht had - met opportunistisch spel op de eigen helft vastgezet. Er waren goede kansen voor Arnoud Baan, Alidus ter Harmsel en René Dangremond, maar steeds stond de uitstekende keeper van Walk Inn Boys, Patrick van Beek, op de juiste plek.

‘Op dit niveau hebben alle teams een vreselijk goede keeper,’ was Alidus ter Harmsel al opgevallen. ‘Vorig jaar kwamen we nog wel eens mindere keepers tegen, of konden we nog een actie maken, maar dit jaar merk je toch dat we een treedje hoger voetballen.’ Tegen Walk Inn Boys, dat vorig seizoen als vierde eindigde in de 1e divisie, is dat uiteraard geen schande.

Een counter van Walk Inn Boys, waarmee Ajan van der Horst een kwartier voor tijd de 0-3 op het scorebord zette, was voor Excelsior'31 het teken om alles op de aanval te zetten, en ook keeper Ruud Kreijkes ging mee naar voren. Vanaf dat moment kwam Walk Inn Boys er helemaal niet meer uit, en regende het hele en halve kansen voor Excelsior'31.

Maar opnieuw een counter van Walk Inn Boys leek de Rijssense ploeg de das om te doen, toen Laurens Goosen in een ultieme poging deze counter te verijdelen met een sliding bal én man speelde, en hiervoor zijn tweede gele - en dus rode - kaart kreeg en kon inrukken. Met de 0-4 die hieruit voortkwam leek de wedstrijd definitief over en uit, maar er kwamen onvermoede krachten boven bij Excelsior'31.

Twee minuten voor tijd scoorde Ruud Kreijkes de 1-4, kreeg Arjan van der Horst van Walk Inn Boys een gele kaart vanwege een schwalbe van Gerald Keizer, scoorde diezelfde Gerald Keizer de 2-4, en werd keeper Ruud Kreijkes bijna doormidden geschopt waar de scheidsrechter niet eens voor floot. En dat gebeurde allemaal in de 48e minuut.

Het publiek ging er nog eens achter staan, en Excelsior'31 leek op weg naar een stunt. Toch eindigde de wedstrijd nog geen minuut later in een anti-climax toen de bal van de voet van Arsenin Rodriquez werd weggetikt, en tergend langzaam in het - door Ruud Kreijkes verlaten - Rijssense doel rolde. ‘We geloofden er echt weer in’, verklaarde Gerald Keizer na afloop, ‘en soms doe je gekke dingen om te winnen.’ Hij doelde daarmee waarschijnlijk niet op zijn doelpunt, maar op de schwalbe die hieraan voorafging.

Arjan van der Horst van Walk Inn Boys, de speler die vanwege deze actie geel kreeg, was er na de wedstrijd nog verbouwereerd over: ‘Ik deed zelfs een stap achteruit om die speler niet te laten struikelen, en nog kreeg ik geel van deze scheidsrechter. Maar deze scheidsrechter was nog beter dan die we vorige week hadden, want die marchandeerde echt.’

In die wedstrijd kostte het optreden van de scheidsrechter Walk Inn Boys punten, en deze avond beperkte het zich tot irritaties in het veld, en hilariteit op de tribune. Alidus ter Harmsel kon er achteraf vrede mee hebben: ‘Walk Inn Boys speelde vandaag gewoon beter dan de vorige keer, en we verliezen terecht. Maar ik heb zelden zo'n irritante scheidsrechter meegemaakt.’

Met deze vierde nederlaag op rij is Excelsior'31 nog puntloos in de 1e divisie, maar staat het daarin niet alleen, omdat ook SVVN en Robur et Velocitas tot op heden alles nog verloren. Niet geheel toevallig allemaal gepromoveerd dit seizoen. Voor Excelsior'31 wacht eerst op maandagavond 13 oktober om 21.00 uur in de Reggehal de bekerwedstrijd tegen hetzelfde Walk Inn Boys - waarin een 2-2 gelijkspel verdedigd wordt - en Excelsior'31 zich bij winst bij de laatste 32 van de beker zou scharen.

Daarna wacht een week later de eerstvolgende competitiewedstrijd, op vrijdagavond 24 oktober, in Apeldoorn tegen het eveneens puntloze Robur et Velocitas, om 20.30 uur in sporthal Zuiderpark. Vorig seizoen was deze wedstrijd de halve finale van de districtsbeker, en verloor Excelsior'31 met 6-3.

Opstelling Excelsior'31:
Ruud Kreijkes (keeper), Alidus ter Harmsel, René Dangremond, Jos Kreijkes, Arsenin Rodriquez, Arnoud Baan, Laurens Goosen, Gerald Keizer.
Coach: Murat Yerlikaya

Opstelling Walk Inn Boys:
Patrick van Beek (keeper), Joost van den Brink, Gerwin van de Bunt, Matthijs de Greef, Arjan van der Horst, Martijn Muller, John van de Pol, Teo de Haan.
Coach: Michel van den Brink

Scheidsrechter: S. v.d. Laan
Wedstrijdsecretaris: G.A.T. Vergeer

Grensrechters: D. Kreijkes en J. Vedder

11. 0-1 Matthijs de Greef
18. 0-2 Gerwin van de Bunt