Excelsior'31 A1 moet meerdere erkennen in Go Ahead Eagles A1 (1-3)

(wedstrijdanalyse door Excelsior'31 A1 trainer/coach Marc Lobbert)

Doel: Daniel Sanderman (46. Patrick Loohuis)
Achter: Johan Wessels (60. Ruben Schalk), Wim Oosthoek, Michel Gerritsen-Mulkes, Jurgen Siemerink
Midden: Bram Bemboom, Maarten Smit (70. Simon Baysoy), Dylan Siemerink
Voor: Rutger Geerling, Marco Stegeman, Ninos Baysoy (65. Gert-Jan Wilberts)

1-1 Marco Stegeman
Rust
1-2 Go Ahead Eagles
1-3 Go Ahead Eagles

Het duel tegen Go Ahead Eagles A1 was de 2e wedstrijd, in het kader van het nederlaagtoernooi, van de Stichting Excelsior’31 JeugdPromoting voetbalschool, voor Excelsior'31 A1.

Dan denk je: een mooie tegenstander, op een goed moment. Excelsior'31 A1 mag zich, qua positie op de ranglijst, één van de topploegen noemen, in de landelijke 2e divisie. Dan is het mooi om je te meten aan een 1e divisie ploeg. De 1e helft kon Excelsior'31 aardig meekomen, met Go Ahead Eagles.

We probeerden ons ‘eigen’ spel te spelen. Zetten het eerste kwartier Go Ahead Eagles aardig onder druk, maar de Deventernaren speelden goed positiespel, waardoor ze niet echt in de problemen kwamen.
 Go Ahead Eagles A1 speelde ‘met de punt naar achteren’, op het middenveld en wij ‘met de punt naar vóren’.

De Eagles wisten zodoende goed de vrije man te vinden en tot aanvallen te komen, maar Excelsior'31 had verdedigend de organisatie vrij aardig staan.
 Go Ahead Eagles speelde, met het vorderen van de wedstrijd, een tandje hoger en Excelsior'31 kwam er daardoor spaarzaam uit, met name omdat het spel te onrustig was en veelvuldig te snel de eindpass werd gespeeld.

Hierdoor werd er knullig balverlies geleden, rond onze eigen zestien, door Maarten Smit. Dat werd genadeloos door de Eagles afgestraft, 0-1. Hierna ging Excelsior'31 wat beter en (vooral) rustiger voetbalen en toonde wat meer lef.Dit werd beloond met een fantastisch doelpunt, over een aantal schijven.

Eén keer raken en via een voorzet van de flank, door Rutger, prikte spits Marco Stegeman de bal prima binnen, 1-1.
 Daarna zakte het spel wat in, het was allemaal wat plichtmatig. Excelsior'31 A1 kwam maar moeilijk in de wedstrijd. Desondanks een verdienstelijke ruststand, 1-1.

In de rust heb ik aangegeven dat we wat meer rust in ons spel moesten leggen en de intentie moesten hebben om wat méér te voetballen, met name vanuit het middenveld. Met als extra missie het verdedigend oppakken van het middenveld van Go Ahead Eagles.

In de 2e helft kwam bij Go Ahead Eagles een beduidend beter elftal in het veld, dat was gelijk vanaf het begin merkbaar.

Het spel speelde zich vanaf dat moment voornamelijk nog af op de helft van Excelsior'31. Wij kwamen nog maar moeizaam aan te pas.
 Excelsior'31 mocht niet meer de opbouw verrichten, die haalde Go Ahead er goed uit.

Daarnaast had Excelsior'31 de 2e helft veel moeite met de ’lopende mensen’, vanuit het middenveld, met name met het hoge tempo dat Go Ahead Eagles hanteerde.

Het was opvallend dat de stand nog zo lang gelijk bleef.
 Uiteindelijk wist Go Ahead de wedstrijd nog overtuigend met 3-1 te winnen, maar men was niet bepaald super scherp in de afronding. Al met al was het voor Excelsior’31 een nuttige wedstrijd, een wedstrijd op een nóg hoger niveau.

Helaas hebben we te weinig een stempel op de wedstrijd kunnen drukken en het voetbal kunnen spelen, wat we graag willen spelen.
 Op een nog hoger niveau acteren is duidelijk een stapje te ver, zeker gezien het wedstrijdbeeld van de 2e helft.

Dat is niet erg, spelers werden zodoende geconfronteerd met hun ‘mindere punten’, ook de spelers die anders bepalend kunnen zijn.

Duels als deze zijn, óók voor deze spelers, een duidelijke stap verder. Hier zullen we mee aan het werk moeten.

Op naar zaterdag, de bekerwedstrijd tegen Luctor et Emergo.

Dit zal een totaal andere wedstrijd zijn, waar we opnieuw moeten proberen om het spel te bepalen.