0-2 Janssen
0-3 Slagman

Gehavend Excelsior’31 boekt prima zege in Sneek
SNEEK - Het door blessures geteisterde Excelsior’31 moest tegen ONS in Sneek ook eens Niki Leferink missen, wegens ziekte. Maar, elke keer weer weet trainer Dennis Demmers een hoofdklassewaardig en (belangrijker nog) collectief sterk elftal op de been te brengen.

Deze keer was er een plek ingeruimd voor Gerald ten Hove (18) als rechtsback, waardoor Gerald Janssen voorin de opengevallen plek van Niki Leferink kon innemen. Het pakte goed uit en Ten Hove kan terugzien op een prima competitiedebuut in Excelsior’31 1.

Toch was de wedstrijd lange tijd niet hoogstaand. Sinds dit seizoen speelt ON Sneek op kunstgras. Maar vanaf de kant gezien leken de spelers eerder last dan gemak te hebben van de snelle en gladde ondergrond. Veel ballen schoten door en goed combinatievoetbal was bijna niet mogelijk.

Dat in de 30e minuut een gele kaart voor Jasper Valentijn, na een forse overtreding op Nick Hoekstra, het eerste opwindende moment in de wedstrijd was zegt dan ook genoeg.

Kort voor rust kwamen de eerste kansen op een doelpunt. Sjors Brugge kopte een pass van Peter Scheppink buiten het bereik van de keeper net naast en ONS Sneek was aan de andere kant gevaarlijk met een vrije trap.

Rudy Mann kon de harde inzet van Albert Jan van Zwol echter nét niet de juiste richting meegeven om doeltreffend te zijn. In blessuretijd was er nog een goede kans voor Gerald Janssen, maar zijn schot werd door doelman Niek Warrink uit het doel geranseld.

In de tweede helft werd de wedstrijd binnen 7 minuten opengebroken. Een verre uittrap van Vicente Fernandez Hesselink werd door iedereen gemist en leek een prooi te worden voor de Sneeker doelman.

Deze maakte echter een inschattingsfout door in plaats van naar de bal toe te komen op doel te blijven staan. Sjors Brugge, komend vanaf het middenveld, was er als de kippen bij om de bal op te pikken en binnen te schieten, 0-1.

Door deze treffer kwam er meer ruimte op het veld en Excelsior’31 had de wedstrijd gelijk na de 0-1 al kunnen beslissen, maar Nick Hoekstra mikte na een counter net over.

ONS Sneek nam meer risico’s en wisselde verdediger Hungh Pam voor aanvaller Klaas Johan Knevelman. Koud 3 minuten in het veld was Knevelham al gevaarlijk toen hij uit de draai maar net naast schoot. ON Sneek kreeg gaandeweg de tweede helft enkele corners en vrije trappen maar de Excelsior’31 verdediging gaf, na de kans voor Knevelman, weinig tot niets meer weg.

Met tegenstoten waren de Rijssenaren aan de andere kant wel gevaarlijk. Zoals in de 74e minuut. Sjors Brugge stuurde op links Gerald Janssen weg en omdat er niemand op tijd was meegekomen probeerde Janssen het zelf. Met een gemikt schot bij de tweede paal schoot hij de bal binnen, 0-2.

ONS Sneek wisselde nog een verdediger voor een aanvaller en bracht Ton Haarman voor Jan Oppedijk. Haarman in het verleden vaak beslissend voor ON Sneek kon de wedstrijd ook geen andere wending geven. Excelsior’31 bleef makkelijk overeind en liet in de slotfase het verschil zelfs oplopen naar 3. De ingevallen Bart Slagman bekroonde een aanval, die hij zelf had opgezet, met een schot uit de draai in de verre hoek, 0-3.

Door de stunt van Staphorst (2-1 winst op koploper Harkemase Boys) is in de Hoofdklasse C bovenin alles weer dichter bij elkaar gekomen. De drie punten in Sneek zorgden ervoor dat Excelsior’31 een van de ploegen is die weer is aangehaakt.

Excelsior´31:
Vicente Fernandez Hesselink, Lourens Smids, Jarno Beltman, Peter Scheppink, Gerald ten Hove, Coen Zwollo, Nick Hoekstra (77. Rob ten Hove), Jan Michels (86. Matthijs Rozemuller), Sjors Brugge, Gerald Jansen (81. Bart Slagman) en Jolf Stel

Opstelling ONS Sneek:
Niek Warrink, Jan Oppedijk (76. Ton Haarman), Bieuwe Pruiksma, Leo de Wagt, Hungh Pham (60. Klaas Johan Knevelman), Sibold Jellema, Chalong de Bruin (74. Roelof de Jong), Jan van der Wal, Rudy Mann, Albert Jan van Zwol, Jasper Valentijn

Gele kaarten: Jasper Valentijn (ONS Sneek) en Gerald ten Hove (Excesior’31)

Excelsior '31 countert in Sneek naar 0-3 zege
Bron: website ONS Sneek
door Jan Flikkema
SNEEK - ONS Sneek liep gistermiddag tegen opnieuw een thuisnederlaag aan. Op het kunstgrasveld toonde Excelsior '31 zich de slimste van de 2 ploegen. Terwijl ONS Sneek probeerde druk te zetten, wachtte Excelsior rustig af en counterde in de 2e helft naar een 0-3 overwinning.

Bij wedstrijden zoals gisteren tegen Excelsior '31 wordt met weemoed terug gedacht aan spelers als een Ype Haitema, Robert Herder en Sandor van der Heide. Spelers die in staat waren om met een knap steekpassje een ander vrij voor de goal te zetten. Juist die kwaliteit ontbreekt momenteel in de selectie van ONS Sneek, zo deed ook gisteren weer blijken.

Sinds de terugkeer van Albertjan van Zwol en Jan van der Wal is er beduidend meer voetbal in de ploeg van Fred de Boer gekomen. De noodzaak van alleen nog maar de lange bal op Rudy Mann spelen is er niet meer waardoor er nu wat rustiger kan worden opgebouwd. Dat deed ONS Sneek gisteren ook redelijk, maar het werd daartoe ook de ruimte geboden door Excelsior '31.

Die ruimte was er tot op 20 meter voor het doel van doelman Hesselink, en daarna was het over met de pret voor de Sneekers. Een gebrek aan creativiteit en zuiverheid in passing deed de oranjehemden gisteren uiteindelijk de das om.
 Excelsior '31 heeft een brede selectie. Hierdoor kon een groot aantal blessuregevallen gisteren goed worden opgevangen.

En de ploeg uit Rijssen voetbalde met name de eerste helft ook wat makkelijker dan ONS Sneek, terwijl de Sneekers wat gevaarlijker oogden. Het duurde echter tot vlak voor rust eer de eerste echte kansen te noteren vielen. Na een verre inworp van Jan van der Wal kwam Leo de Wagt net niet tot een schot en even later kwam Rudy Mann op een vrije trap van Albertjan van Zwol een teenlengte te kort om Hesselink in de doelmond het nakijken te geven. Op slag van rust kwam Gerald Janssen in kansrijke positie voor Niek Warrink, maar de Sneeker goalie redde prima.

In de tweede helft probeerde ONS Sneek meer druk te zetten op de tegenstander en nadrukkelijker op de helft van Excelsior te voetballen. Dit resulteerde wel in een optisch overwicht, maar het was duidelijk dat Excelsior loerde op de counter. Die kwam dan ook in de 53e minuut. Na een afgeslagen aanval van ONS Sneek schakelde Excelsior razendsnel om en bereikte een diepe bal Sjors Brugge op de rechterflank.

Niek Warrink had uit moeten komen, weifelde echter en bleef staan en bood daarmee Brugge de mogelijkheid hem te omspelen en binnen te tikken. Het is bijzonder spijtig te moeten constateren dat dit soort momenten zich momenteel te vaak voordoen bij de doelman van ONS Sneek. Warrink keept op zich zeer verdienstelijk en behoedt met soms briljante reddingen de Sneekers voor een grote achterstand, maar het zijn ook foutjes van de doelman waardoor de tegenstander kan scoren.

Fred de Boer moest daarna wel wat forceren. Hij bracht Klaas Johan Knevelman voor Hung Pham en haalde Jasper Valentijn een linie terug. Vlak na zijn entree had Knevelman een kansje, maar zijn schot vanuit de draai (toch een specialiteit) werd ternauwernood gekraakt. ONS Sneek probeerde uit volle macht om op gelijke hoogte te komen, maar tegelijkertijd zeer beducht zijn voor de counter van Excelsior.

Vlak na de 0-1 had de ploeg van trainer Dennis Demmers al op 0-2 kunnen komen, maar het vizier bij Nick Hoekstra stond niet op scherp.
 Die 0-2 viel uiteindelijk wel. In de 75e minuut was het ditmaal Gerald Janssen die een mooie counter doeltreffend wist af te ronden. De dieptepass ging over Jan Oppedijk heen en Janssen passeerde met een fraaie treffer Warrink. Hiermee was het duel beslist.

Excelsior toonde zich mild door van zeker 5 doelrijpe kansen in de slotfase er slechts 1 te benutten. Invaller Bart Slagman tekende in de extra tijd voor de 0-3.
 Al met al valt er op de overwinning van Excelsior niet zoveel af te dingen. De ploeg uit Rijssen is iets verder dan ONS Sneek. Er wordt door de Sneekers keihard gewerkt, maar vandaag was het creëren van kansen een probleem.

Een groot compliment moet gemaakt worden aan scheidsrechter Higlers, die een uitmuntende wedstrijd floot.
 Volgende week de laatste wedstrijd voor de winterstop. ONS Sneek gaat dan op bezoek bij PKC '83 uit Groningen.