Onvolwassen Excelsior geeft overwinning uit handen

RIJSSEN – De druiven waren vanmiddag uitermate zuur, voor Excelsior’31. De thuisploeg rekende zich, na een klein uur voetballen, onbegrijpelijk vroegtijdig rijk, met een 2-0 voorsprong in de pocket.

Het wisselde één van de twee beschikbare spitsen (Stel) voor een middenvelder (Boksebeld), vatte de zaken vervolgens véél te gemakkelijk op en stond in die fase als een stel kleuters te verdedigen. Het kreeg daarmee subiet de rekening gepresenteerd.

Immers, binnen 75 seconden schoten Sennema en Roeters de Groningers weer naast de (verbouwereerde) thuisploeg. Dat Excelsior’31 vervolgens met een veredeld slotoffensief probeerde de volle winst naar zich toe te trekken, spreekt voor zich. Met name aanvoerder Peter Scheppink had daarbij geen geluk, zijn snoeiharde kopstoot spatte op de deklat uiteen.

Voor O.N. Groningen was dit ‘gestolen’ punt een opsteker. Qua beleving en inzet, met name het 1e deel van de 1e helft en het laatste kwartier van de 2e, mag het de burger moed geven, voor de toekomst.

Excelsior’31 struikelt derhalve, net als vorig seizoen, bij het thuisduel over de Groningers. Met dat verschil dat men er bij déze editie nog een schamel puntje aan over hield.

42. 1-0 Hoekstra
55. 2-0 Scheppink
72. 2-1 Sennema
73. 2-2 Soeters

Gele kaart: Brugge (Excelsior’31) en Heuvelink (O.N. Groningen)

Scheidsrechter: R. de Meyer (Heemstede)
Toeschouwers: 350

Onvolwassen Excelsior'31 geeft overwinning uit handen
RIJSSEN - Na weken van afgelasting en oefenwedstrijden op kunstgras was het eindelijk zo ver dat er om het ‘echie’ gespeeld kon worden. Ondanks de slechte weersomstandigheden en een zwaar en moeilijk bespeelbaar veld.

Met ON Groningen trof Excelsior’31 een tegenstander die de punten hard nodig heeft in de strijd om degradatie. Maar de ploeg was niet naar Rijssen gekomen om zich in te graven. Vanaf het begin werd Excelsior’31 fel aangepakt en de Rijssenaren hadden moeite met die speelwijze. Er werden weinig kansen gecreëerd.

De kansen die er kwamen waren mogelijkheden uit stilstaande situatie maar verder hielden de Groningers het eerste half uur goed stand.
 Het laatste kwartier van de eerste helft moest ON meer ruimte weggeven en kreeg Excelsior’31 kansen. De beste was voor Jolf Stel, maar hij schoot in kansrijke positie naast.

Kort voor rust kwam Excelsior’31 toch op voorsprong. Een afgeslagen vrije trap van ON kwam terecht bij Sjors Brugge die Jolf Stel de diepte in stuurde. Stel was niet zelfzuchtig maar legde de bal breed op Nick Hoekstra, die de bal in het lege doel kon lopen, 1-0. Na rust was Excelsior’31 de bovenliggende partij.

ON kwam bijna niet meer van eigen helft af en de 2-0 was dan ook een logisch gevolg. Peter Scheppink kopte een corner van Nick Hoekstra via de grond binnen.
 Excelsior’31 dacht de buit binnen te hebben en werd daardoor lichtzinnig. De concentratie ebde weg en sommige spelers waren meer bezig met het publiek dan met de wedstrijd.

Toch kwam er nog een goede kans voor Jan Michels, maar hij schoot een voorzet van Sjors Brugge recht op de keeper.
 Het concentratieverlies werd in de 72e minuut door ON afgestraft met een doelpunt van Jorrit Sennema. Je zou denken, een gewaarschuwd mens telt voor twee, maar vanaf de aftrap was Excelsior’31 opnieuw niet bij de les.

Niet goed uitverdedigen en een slechte organisatie achterin gaven Edwin Roeters de kans om de gelijkmaker binnen te schieten 2-2.
 De knop moest helemaal om bij Excelsior’31 om alsnog de drie punten thuis te houden. Peter Scheppink ging mee naar voren en er kwamen nog enkele beste kansen voor de overwinning.

Gerald Janssen zag zijn schot gekraakt door een verdediger en Peter Scheppink kopte een voorzet van Sjors Brugge op de bovenkant van de lat.
 Arjan Langeveld, doelman van ON, verijdelde met gevaar voor eigen leven, een kans van Gerald Janssen en moest met een hoofdwond het veld ruimen voor Tjerk Geersing.

Ruim in blessuretijd kreeg Jan Michels nog een prima kans maar zijn schot verdween hoog over het doel. Het was symptomatisch voor het spel van Excelsior’31 dat een zeker lijkende overwinning door eigen toedoen verspeelde.