Han Slots vanaf komend seizoen hoofd jeugdopleiding bij Excelsior

Han Slots vanaf komend seizoen hoofd jeugdopleiding bij Excelsior

RIJSSEN – Met het aanstellen van Han Slots (37) als hoofd jeugdopleiding, per 1 juli a.s,  heeft het jeugdbestuur van Excelsior’31 een prima zet gedaan, met het oog op de toekomst.

‘We zijn bezig met een inhaalslag, bij de jongste jeugd’
Han Slots was afgelopen seizoen trainer bij ATC’65 C1, daarvoor was hij 9 jaar werkzaam bij Enter Vooruit. Dáár heeft hij diverse teams van de D jeugd t/m het 2e onder zijn hoede gehad. De 37-jarige teamleider fijnmechanische techniek, bij Norma BV (met vestigingen in Hengelo (O), Drachten en Bandung (Indonesië), stuurt dagelijks een team van 40 medewerkers aan.

Een job die Han Slots op het lijf geschreven is. ‘Wij vervaardigen technische modules voor de fijmechanische industrie, voor Carl Zeiss,ASML en Philips Medical. Het mooie van het coachen van mensen is de insteek om ze beter te maken. Niet op dwangmatige wijze, maar op een meer elegante manier. Het is te vergelijken met het opleiden van jeugdvoetballers.

Bij jeugd moet je de oefenstof er niet in willen rammen, maar ze - vanaf de eerste dag - plezier in het spelletje bij brengen. Eerst dán mag je resultaat verwachten. Wat dat aangaat heeft het voetbal absoluut raakvlakken met het bedrijfsleven. Ik ben dan ook van mening dat je de juiste trainer op de juiste plek nodig hebt, qua leeftijdcatogorie.

De A-jeugd heeft bijvoorbeeld een totaal andere benadering nodig dan de F-jeugd.eeftijdcatogorie e juiste plek nodig hebt qua traiining van nnodige w Als de basis niet goed is, achtervolgt het je de hele jeugdopleiding door. Zover mag je het nóót laten komen..!’

Instituut
‘Excelsior’31 is, als vereniging, totaal niet te vergelijking met mijn laatste club, ATC’65. Die club is, na de verhuizing naar een nieuwbouwwijk, met een absolute opmars bezig, vooral bij de jeugd. Het is echter (nog) lang geen vereniging zoals Excelsior’31 dat is. Dat kan ook niet. Excelsior’31 heeft zich in de loop de jaren opgewerkt tot een instituut. Dat kost tijd, zoiets moet je over een jarenlange periode opbouwen.

Bij Excelsior’31 is er bijvoorbeeld, verspreid over de hele week, dagelijks activiteit en bedrijvigheid. Ook na de training. Leden blijven na de training wat gemakkelijker nog even hangen. Drinken nog samen wat, of spelen een potje kaart, in het clubhuis. De beleving bij een stadse club is daarmee niet te vergelijken!’

Jumelagetoernooi
Han Slots: ‘Bij het jumelagetoernooi, in de zomer van 2007, werd ik door Marcel Lankamp gepolst of ik niet iets wilde betekenen voor de jongste jeugd, bij de club. Naar de mening van Marcel was er nog veel winst te behalen bij de jongste jeugd en werd het tijd dat er stappen gemaakt werden.

Marcel wilde daarom de minicompetitie nieuw leven inblazen en een wat gewijzigde koers varen, ten opzichte van de voorgaande periode. Tot op dat moment speelde men bij de minicompetitie immers nog uitsluitend met landenteams, 7 tegen 7. Marcel en ik constateerden grote verschillen in de fysieke gesteldheid, leeftijd en kwaliteit van spelers.

Samen met een nieuw opgerichte werkgroep, met daarin Bert Bosschers, Gerbert Baan, Hans Nijkamp en Egbert Paalman, zijn we tot de vorming van een E.K. en W.K. gekomen.’
 

Iedereen actief
‘Daarbij moet het zo zijn dat de beste eerstejaars spelers uit de minicompetitie  uitkomen bij de E.K Poule 1.De nieuwe 1e jaars  leden komen uit in de E.K. poule 2.uwe 1e eel winst te behalen De tweedejaars komen in de W.K te spelen, 7 tegen 7. Bij de E.K. speelt men bewust 4 tegen 4, zonder dat er spelers wissel staan.

Bij de W.K speelt men eveneens 7 tegen 7. We hebben spelersaantallen van de teams terug gebracht van 9 naar 8, om geen onnodige wissels te hebben. Iedereen moet immers actief zijn! Bovendien zijn we tot de vorming van een F3 gekomen, waarin uitsluitend eerstejaars F-jes ingedeeld worden. We hebben voorafgaand een presentatie gehouden, voor het jeugdbestuur én de ouders van de spelertjes.

Aanvankelijk was er de nodige scepsis, dat is na verloop van tijd als een blad aan de boom omgeslagen in groot enthousiasme. Niet zelden word ik, wanneer ik op goed moment boodschappen doe bij de supermarkt, aangehouden door enthousiaste ouders, dat men het een fantastisch concept vindt. En dat is het ook!’

Extra training
Han Slots: ‘We streven bovendien naar een éxtra training, op de woensdagmiddag. Die zal gegeven worden door Marcel Lankamp en mijn persoontje. Met als insteek alle voetbalbeginselen, zoals dribbelen, drijven, kappen, draaien, enzovoorts. Deze training is bedoeld voor de spelers van E1 tot en met E4 en F1 tot en met F3.

De ene week traint E1 en E2, de andere week E3 en E4. Ook de overgang van de F-jeugd naar de E-lichting zal wat gestructureerder moeten. We zullen daarom noodzakelijk stappen moeten maken, bij de jeugd. Dat hoeft niet op een radicale manier, maar via de weg van de geleidelijkheid…’

(bron: presentatiegids seizoen 2009/2009)  
Kalender icoon vrijdag 13 februari 2009 / Algemeen

Gerelateerd nieuws

Met passie gebouwd door: Bandwerk merkenbouwers