Je moet geen gelazer met de fiscus willen...

Je moet geen gelazer met de fiscus willen...

Bron: klik hier  
RIJSSEN - 'Je moet als voetbalclub gewoon geen gelazer met de fiscus willen’, stelt voorzitter Lamber Voortman van de Rijssense zaterdaghoofdklasser Excelsior'31.

‘Daarom houden wij ons hier heel goed aan de regels, want je loopt als bestuurder het risico privé te worden aangesproken als je willens en wetens de boel bedondert bij de Belastingdienst.
Denk in dit verband maar aan Türkiyemspor dat met een belastingnaheffing van 1,3 miljoen euro werd geconfronteerd en uiteindelijk failliet ging.’

Voortman maakt deel uit van het dagelijks bestuur van het Centraal Orgaan Hoofdklassen (COH), de belangenorganisatie voor de topclubs uit het amateurvoetbal. ‘Bij Excelsior hebben we, vanaf het moment dat de beloning van spelers aan de orde kwam, onze rol als werkgever ingevuld zoals dat bij een bedrijf gebeurt en dus zijn de sociale lasten en loonbelasting gewoon afgedragen.’
 

Hij draait er niet om heen en geeft grif toe - in tegenstelling tot bijvoorbeeld het Quick'20-bestuur - dat de spelers bij Excelsior'31 betaald worden via de speciaal in het leven geroepen Stichting Topsport.

Anders is het volgens Voortman ook niet meer mogelijk om je vandaag de dag als club te kunnen handhaven in de top van het amateurvoetbal.
 De Rijssenaar legt uit dat de meeste hoofdklassers hun financiële zaken goed afwikkelen, iets wat echter niet bleek uit de berichtgeving eergisteren over de belastingontduiking.

‘Slechts een klein deel van de 84 gecontroleerde clubs - ik schat zo'n 10 à 12 - neemt de helft van de aan naheffingen en boetes opgelegde 6,5 miljoen euro voor de rekening. Dat zijn vaak de verenigingen waar de organisatie niet deugt en er om de paar jaar een nieuw bestuur aantreedt. Het resterende bedrag van zo'n 3,25 miljoen moet je verdelen over ruim 70 verenigingen.

Dat is nog steeds veel geld, maar het plaatst het hele verhaal wel in een totaal ander perspectief. Nog meer wanneer je weet dat de inmiddels afgeronde controles van de Belastingdienst speelden over een periode van tussen vijf en acht jaar. Het gaat dus niet om belastingafdrachten voor één jaar. Maar ik geef toe dat elke 1000 euro die je moet nabetalen, jammer geld is.’
 

De controles door belastinginspecteurs hebben voor de betrokken clubs uit de amateurtop een voordeel opgeleverd, mede door de inspanningen van belangenorganisatie COH.

‘Het was voor ons moeilijk om de verenigingen goed te adviseren omdat de redenen voor de opgelegde navordering en/of boete heel divers waren. Dit kwam vooral doordat per regio bij de fiscus verschillende afspraken golden.

In de Bollenstreek vond de dienst bijvoorbeeld dat de spelers zelf belasting moesten betalen over hun ontvangen vergoedingen. Elders moesten de clubs dat doen. Als COH streefden we ernaar om die rechtsongelijkheid weg te werken. En dat is ons gelukt, de Belastingdienst hanteert nu een beleid voor het hele land.’
 

Voortman hekelt wel de houding van de voetbalbond. ‘De KNVB kwam naar buiten met richtlijnen over de belastingafdracht die niet deugden. Die zette clubbestuurders op het verkeerde been. Om iets te noemen, bij de KNVB was de toegestane reiskostenvergoedingen 25 cent per kilometer en bij fiscus 19 cent.’ Die richtlijnen zorgden volgens de Excelsior-preses voor veel verwarring.

‘De KNVB had beter niet op de stoel van de Belastingdienst kunnen gaan zitten. Die richtlijnen hadden zelfs beter nooit gepresenteerd kunnen worden. En nog merkwaardiger is dat ze niet is teruggenomen en de richtlijnen nog steeds door de bond aan de clubs wordt opgelegd.’

Fiscus haalt geld terug bij amateurvoetbal
Bron: klik hier
DEN HAAG - De Belastingdienst heeft het afgelopen jaar voor bijna een miljoen euro aan naheffingen opgelegd aan achttien voetbalclubs uit de hoofdklasse. Enkele clubs kregen ook een boete. Bij twintig andere hoofdklasseverenigingen lopen nog onderzoeken van de fiscus. Dat zei een woordvoerder van de Belastingdienst maandag.

Gemiddeld is per club dertigduizend euro aan BTW ten onrechte niet afgedragen. Bij loonbelasting zijn de clubs voor gemiddeld 25 duizend euro de fout ingegaan, aldus de woordvoerder.
In een paar gevallen bleek sprake te zijn van opzet. Die clubs krijgen behalve een naheffing een boete.

In totaal telt de hoofdklasse van het amateurvoetbal 84 clubs. Het is volgens de zegsman nog niet duidelijk wanneer de controles naar de rest van de clubs plaatsvinden.
De onderzoeken bij de clubs gingen terug tot 2001.

Volgens de zegsman is gebleken dat in de meeste gevallen de clubs niet precies op de hoogte waren van de regels. ‘We hebben de indruk dat er veel onwetendheid is.’

Op het vlak van de belastingregels moeten de verenigingen dan ook worden geprofessionaliseerd, meldde de zegsman.
De Belastingdienst besloot de hoofdklassers te controleren omdat ‘ook daar grote geldstromen kunnen lopen’, aldus de woordvoerder.

De clubs kunnen zich als ondernemer gedragen, onder meer door kaartverkoop, kantineverkoop, sponsoring en reclame. Het gaat om reguliere controles die de dienst ook bij andere ondernemers doet.

Kalender icoon donderdag 16 juli 2009 / Algemeen

Gerelateerd nieuws

Met passie gebouwd door: Bandwerk merkenbouwers