Excelsior'31 verstevigt koppositie met verve

Excelsior'31 verstevigt koppositie met verve

Klik hier voor een reactie, na afloop van het duel, van Niki Leferink. Klik hier voor de samenvatting op RTV Oost. Klik hier voor een verslag op de BQ'28 site.

 


Excelsior'31 een klasse beter dan Be Quick'28

door Bert-Jan Lukje
Bron: De Stentor
ZWOLLE - Realisme viert hoogtij bij Wieb Rodenhuis. Be Quick'28 is gewoon nog niet zo ver als de koploper. Excelsior'31 heeft in Zwolle een makkelijke middag: 0-3.

De ploeg in opbouw is kansloos tegen de gerenommeerde namen van de lijstaanvoerder. ‘Je moet reëel zijn tegen de koploper.
Zij zijn veel verder dan ons. Het was een groot verschil. Kijk, zij hebben zulke mannetjes als Isa, die bewaakt het’, zegt Rodenhuis als de ijzervreter uit Rijssen met de tas op de schouder op weg is naar de bus.

‘Dankjewel’, klinkt het met een glimlach. ‘En ik zeg het nu echt niet omdat je nu langsloopt, hoor. En dan hebben ze ook nog Leferink en Davina, dan ben je een heel eind op weg.’
 

Davina is Niek Davina. De middenvelder draait eigenhandig het duel in vier minuten de nek om. Eerst is er een knal die via de onderkant van de lat binnenslaat. Vier minuten later stelt Frans Koornberg zijn muurtje op. De vrije trap van Davina is niet hard, maar wel zuiver. Koornberg is in geen velden of wegen te bekennen en dat is toch vreemd in de hoek die voor de sluitpost moet zijn.

‘Een formidabele eerste goal, een fout bij de tweede en de wedstrijd is gedaan. Ze hebben negen tegendoelpunten, dan kan je het vervolg van de zaterdag wel schetsen. Een inzakkend Excelsior. Ze hebben op kardinale plekken buitensporig veel kwaliteit’, beseft Rodenhuis.
 

En daar stelt Be Quick'28 weinig tegenover. Het is flets wat de Zwollenaren in aanvallend opzicht laten zien. Biko Brazil is geen schim van de aanvaller die vorig seizoen bij WHC fraaie dingen liet zien. Een bal op de lat in de eerste helft is het enige wapenfeit.

Na een uur spelen mag de vleugelaanvaller de dug-out opzoeken. Aran Nijboer is op papier de enige centrumspits in de selectie, dat is vrij weinig. Met Yves Heskamp is twee seizoenen geleden de laatste garantie voor doelpunten de poort uitgelopen.

‘Weet jij nog een goede spits dan?’, vraagt Rodenhuis. Een extra puntspeler in de Zwolse selectie zou handig zijn, de Friese oefenmeester heeft weinig smaken tot zijn beschikking. Het blijkt uit de wissels. Verdediger Fatih Eroglu is de vervanger van Brazil, aanvallende middenvelder Elvis Banyihwabe komt Nijboer aflossen.

‘De cijfers liegen niet als je kijkt naar het doelsaldo. We scoren moeilijk, dat is een mankement. De dingen waar het in het voetbal om gaat, kansen en scoren, daar zijn we vandaag niet aan toegekomen. Alleen wat schoten van Saba (Gwedelidze, BJL) We hebben geen kans gehad, dan is die nul niet zo vreemd.’
 

Gwedelidze is de enige aanvaller die er nog net een zesje uit weet te persen. De buitenspeler creëert zijn eigen mogelijkheden, hij zet als enige doelman Arjan Kok aan het werk.

‘We spelen goed voetbal, maar scoren niet. Dat missen we. Aran Nijboer is een scorende speler, maar we moeten meer scoren. Niet alleen de spitsen, ook als geheel.’
 

Aan de andere kant heeft Excelsior met Niki Leferink wel een scorende spits. Hij mist in het eerste kwartier dan wel twee goede kansen, maar vlak voor tijd zorgt hij voor het slotakkoord. Zijn twaalfde treffer alweer.

Daar kunnen ze bij Be Quick'28 alleen van dromen. ‘Het was een leerzame middag’, weet Rodenhuis.


Be Quick’28 – Excelsior’31
0-3 (0-2)
16. 0-1 Davina
20. 0-2 Davina
87. 0-3 Leferink

Opstelling Excelsior’31:
Kok, Smids, Zwollo, Lubbers, Van Pijkeren, Davina (90+ Gerald ten Hove), Isa (87. Lamberink), Chengachi (71. Janssen), Brugge, Leferink en Ten Hoeve


Zaterdag 5 december, 17.30 uur:
Excelsior’31 heeft vanmiddag prima zaken gedaan, in Zwolle. Middels 2x Davina en 1x Leferink werd een overtuigende 3-0 overwinning op Be Quick’28 veilig gesteld.

De Zwollenaren creëerden 90 minuten lang amper een serieuze doelkans, meende ook BQ'28 verdediger Jason Huisman achteraf, voor de microfoon van RTV Oost (radio) 

De eerste treffer van Niek Davina was van ongekende schoonheid, een absolute must om vanavond ‘Pakjesavond’ kort te onderbreken en de samenvatting te bekijken, om 21.08 uur op RTV Oost (tv) . Niki Leferink wist het zeker: ‘De mooiste aanval van het seizoen’.

Davina anticipeerde alert op een steekpass van Leferink en nam de bal, randje 16, ineens op de slof. Davina’s vlammende schot raakte de onderkant van de deklat, waarna de bal - tollend van het effekt - in het Zwolse doel verdween, 0-1.

Niet veel later verscheen de naam van Niek Davina opnieuw op het scorebord, toen de Rossummer genadeloos uithaalde voor zijn 2e treffer.

Excelsior’31 was met name voor rust oppermachtig, in Zwolle. En dat is wel eens ánders geweest, de laatste jaren.

Na rust controleerde Excelsior’31 de wedstrijd, wisselde links en rechts nog wat spelers en had in feite maar weinig te duchten van Be Quick’28, behoudens enkele dode spelmomenten.

Vlak voor tijd scoorde Niki Leferink zijn 12e treffer van het seizoen, Excelsior's derde van de dag, 0-3.

In de wetenschap dat er vanmiddag (net als vorige week) flink wat duels in de Hoofdklasse C afgelast werden, loopt Excelsior’31 – na de overwinningen op Go Ahead Kampen en Be Quick’28 – ‘aardig’ uit, op de directe concurrenten.

Immers, ‘inhaalduels’ moeten nog maar eerst ‘even’ gewonnen worden.

Zaterdag 12 december speelt Excelsior'31 een thuiswedstrijd (de laatste, vóór de winterstop) tegen Nunspeet, aanvang 14.30 uur.

 

Kalender icoon zaterdag 5 december 2009 / Algemeen

Gerelateerd nieuws

Met passie gebouwd door: Bandwerk merkenbouwers