Speech Excelsior’31 voorzitter Lamber Voortman tijdens de Nieuwjaarsreceptie 2010

Speech Excelsior’31 voorzitter Lamber Voortman tijdens de Nieuwjaarsreceptie 2010

‘Welkom aan iedereen. De allerbeste wensen voor het nieuwe jaar 2010. Ten eerste gezondheid, want dat is het belangrijkste. We denken hierbij aan leden die met ziekte te kampen hebben.  

Verder wensen we elkaar het beste toe op het sociaal en financieel gebied. Het vinden van een nieuwe baan voor die werkloos zijn, of het behoud van je baan. Anno 2010 is er nog steeds veel onzekerheid. 

Blijven we bij Excelsior ’31, dan wensen we elkaar uiteraard een sportief goed jaar. Gezien de stand op de ranglijst van ons vlaggenschip, het eerste  elftal, kunnen we geen betere stand wensen, want die is er niet.  

Stonden we vorig jaar op dit tijdstip op 19 punten, nu hebben we 12 punten meer en staan fier op kop. Dat had bijna niemand verwacht. Na het bekend worden van alle mutaties afgelopen zomer, was de kritiek niet van de lucht.

Ervaring ingeleverd, jonkies binnen gehaald, topscorer laten gaan, vaak geblesseerde spits gehouden. Etc etc.
 Dat is nu wel duidelijk gelogenstraft.

Onze technische commissie, het begeleidingsteam rondom het eerste, en niet te vergeten de medische staf kunnen met de borst voorop lopen. Dat mag nu nog even. Even. Maar we zijn er nog niet!

 

Er wacht nog een tweede helft van het seizoen, waarin uiteindelijk de prijzen worden uitgedeeld. Dan moeten we er met zijn allen staan.  Onze doelstelling hebben we iets naar boven aangepast. We gaan nu voor directe plaatsing voor de Topklasse.

Ik heb de resultaten van een achttal jaargangen in de hoofdklasse nagekeken.
 Hieruit komt naar voren dat we 47 punten moeten halen om echt zeker te zijn van de vierde plek. Dat is 16 punten in 13 wedstrijden. Dat moet haalbaar zijn.  

Nu we het hebben over de Topklasse kun je stellen dat bijna alle clubs in de hoofdklassen zich ten doel hebben gesteld naar deze hoogste klasse te gaan promoveren. Voor en tegenstanders strijden allemaal om erbij te horen. 

Wat gaat er allemaal veranderen. Niet alles weten we nu. Maar een ding is zeker: je strijdt op het hoogste amateurniveau, en dat landelijk. Over het algemeen zullen we aanzienlijk verder moeten reizen. Hoewel je dat ook niet moet overdrijven.

Uitgaande van de huidige stand zullen we er vier reizen op Harkema-afstand bij krijgen (Rijnsburg, Katwijk, Capelle en Barendrecht) en er een verliezen (PKC).
 

Daarbij komt nog mogelijk de reis naar Hoek in Zeeuws Vlaanderen bij. Maar dat is nog niet zeker dat die het zullen halen. Daar staat tegenover dat we een drietal tegenstanders op een uur erbij krijgen (De Vogels, Sparta Nijkerk en Spakenburg). 

Over het tijdstip van de wedstrijden kunnen we duidelijk zijn. Die zal niet veranderen met het huidige. Thuis om half drie en uit idem of eventueel drie uur. Er worden geen eisen gesteld aan de indeling van de tribune en/of ruimte voor supporters.

Net zoals nu gelden er hogere veiligheidseisen bij wedstrijden waarvan er meer dan 1500 toeschouwers verwacht worden.

Dat zullen er, naar het zich laat aanzien, wel meer worden.
 Landelijk is er interesse in Tv-uitzendingen. Er liggen plannen van Eyeworks om alle topklasse wedstrijden op te nemen en zaterdags en zondags van zes tot  zeven uur uit te zenden.  

Daar staat tegenover dat er een aantal landelijke sponsoren hun naam aan de Topklasse gaan verbinden. Spelerscontracten zullen licentie-status krijgen bij de KNVB.

Overschrijvingstermijnen voor contractspelers zullen veranderen.
Aan de kwaliteit van de scheidsrechters en grensrechters zullen hogere eisen gesteld gaan worden. 

Hoewel we niet alles kunnen inschatten zijn we ervan overtuigd dat spelen in de Topklasse voor Excelsior ’31 een geweldige sportieve uitdaging zal betekenen.  

2010: Wat zal het jaar ons brengen? Zal ons A1 elftal promoveren, gaat ons B1 kampioen worden? En al die andere kanshebbers?  

Hoelang zal de financiële crisis nog duren?  En welke invloed heeft dat op onze leden en voor Excelsior ’31? En voor de bedrijven waar onze leden werken, onze sponsoren?  

We hebben op alle vragen geen antwoord.  Wat we wel weten dat we nu nog economisch gezien de wind tegen hebben. Toch kun je nu al op vele terreinen verbeteringen waarnemen.

De aandelenbeurs loopt daar zoals altijd op vooruit. Daarbij zal het voor de bouwsector nog wel even duren voordat ook hier de verbeteringen voelbaar zijn.
Vertrouwen is het sleutelwoord.  Vertrouwen is er bestuurlijk dat we de financiering voor onze nieuwbouwplannen van de grond krijgen.

We hebben het totale financiële plaatje in beeld. Naast de kortingen en toezeggingen van leveranciers, de zelfwerkzaamheid van de leden, de gemeentelijke subsidie en de lening van de bank, hebben we een gat van ruwweg vier- en halve ton.
 Dat gat dient worden opgevuld door een obligatielening.

Deze zal binnenkort aan alle leden, supporters en sponsoren worden aangeboden in coupures van € 100 en € 1000,- Euro. Ze dragen een rente van 2%.
 

De grootste noodzaak (wil ik nog even duidelijk stellen) is de nieuwbouw van kleedkamers,was- en materialenruimte. Deze uitbreiding is keihard nodig. De nieuwbouw van de tribune en sponsorruimte is een afgeleide van het eerste.  

Het totale nieuwbouwplan staat ten dienst van de gehele vereniging. Als ons eerste beter presteert, en meer sponsoren aantrekt en meer publiek, komt dit ten goede aan de gehele vereniging Excelsior ’31.  

Het is een gebouw waar we de toekomst mee in kunnen en waar we allemaal trots op zullen zijn. Kortom, de nieuwbouw gaat ons dus allemaal aan. 

Tenslotte dient opgemerkt te worden dat we veel vrijwilligers hebben die steeds bereid zijn hun best te doen voor onze vereniging. Afgelopen kerst hebben weer rond de 300 blijken van waardering gegeven. Dat is geweldig.  

We danken nogmaals iedereen die zijn of haar steentje heeft bijgedragen, en we hopen dat je nog lang met plezier je taak wilt blijven doen. 

Rest mij u te bedanken voor de komst, geniet nog even van elkaars aanwezigheid en (voor straks) wel thuis.’

Lamber Voortman, voorzitter Excelsior'31.
Kalender icoon dinsdag 5 januari 2010 / Algemeen

Gerelateerd nieuws

Met passie gebouwd door: Bandwerk merkenbouwers