Sneller duidelijkheid na een rode kaart

Sneller duidelijkheid na een rode kaart

Bron: klik hier 
ENSCHEDE - De KNVB lanceert op 1 februari een vernieuwde versie van het ‘schikkingsvoorstel’ in het amateurvoetbal. Deze pilot moet sneller duidelijkheid verschaffen over de hoogte van een schorsing na een directe rode kaart.

Wat gaat er veranderen?
Een voetballer hoeft straks niet meer een (schriftelijke) verklaring af te leggen na het verkrijgen van een directe rode kaart. Ook het oordeel van een tegenstander of andere betrokkene (bijvoorbeeld een rapporteur of mensen van het bestuur) blijft uit.

Alleen de scheidsrechter rapporteert zijn visie over het ‘hoe en waarom van de rode kaart’ richting de bond. Die visie ligt uiterlijk de eerste werkdag na een wedstrijd vóór 12.00 uur bij de KNVB op de mat.

De tuchtcommissie stelt de speler in kwestie vervolgens binnen drie dagen, dus voor de eerstvolgende competitieronde, een sanctie voor. Dan is het aan hem/haar om deze te accepteren of niet. In het betaalde voetbal wordt ook op deze manier gewerkt.

Gaat een speler in beroep, de volgt alsnog de procedure (met meerdere verklaringen) die nu ook van toepassing is.

Waarom deze pilot?
Om veel sneller duidelijkheid te krijgen over de hoogte van de schorsing. Nu duurt het, omdat meerdere partijen hun visie moeten geven na een rode kaart, lang voordat er een definitieve straf wordt uitgesproken.

Het eerste duel is een speler automatisch geschorst, daarna begint het wachten omdat eerst alle rapporten moeten worden bestudeerd.

Vaak heeft een speler al een paar keer meegedaan en wordt hij alsnog geschorst voor een rode kaart van soms al een maand geleden.

Maar is de mening van alleen de scheidsrechter niet wat magertjes?
Dat zal moeten blijken. In ‘ruil’ voor die ene mening biedt de tuchtcommissie de speler altijd een lagere straf (meestal van één wedstrijd) aan dan dat er eigenlijk voor het vergrijp staat.

Iedere amateurvoetballer wordt betrokken bij deze pilot?
Nee. De KNVB heeft een paar competities in het amateurvoetbal eruit gepikt: de hoofdklassen (zaterdag en zondag) plus de derde en vierde klasse (zondag).

De pilot duurt tot het einde van dit seizoen, daarna volgt een evaluatie.

Kalender icoon donderdag 21 januari 2010 / Algemeen

Gerelateerd nieuws

Met passie gebouwd door: Bandwerk merkenbouwers