Excelsior'31 A1 boekt razendknappe 'uit'overwinning bij FC Zutphen (samenvatting geplaatst!)

Klik hier voor de samenvatting van het duel, gemaakt door FC Zutphen TV (compliment, boeiende samenvatting!)

Opstelling Excelsior'31 A1:
Patrick Loohuis, Stephen Jansen, Gert-Jan Schultink, Wim Oosthoek, Simon Baysoy, Nigel Michels, Joell Waslander, Michel Gerritsen-Mulkes, Rutger van de Noort (75. Erwin Nieuwenhuis), Maikel Mirza, Gert-Jan Wilbers (80. Matthijs Zandvoort)

Scoreverloop FC Zutphen A1 - Excelsior'31 A1 1-2 (rust 1-1):
28. 1-0 FC Zutphen (penalty)
38. 1-1 Nigel Michels (penalty)
71. 1-2 Joell Waslander

Verslag door Excelsior'31 coach Marc Lobbert
ZUTPHEN - De topper in de 2e divisie stond zaterdag op het programma, FC Zutphen A1 ontving Excelsior'31 A1. Twee ploegen die graag verzorgd voetbal spelen.

De eerste wedstrijd in Rijssen was ook een boeiende, die uiteindelijk terecht werd gewonnen door FC Zutphen A1.

We hebben in de nabespreking uitgebreid over deze wedstrijd gesproken, waar ging het mis, naar aanleiding van beelden van deze wedstrijd hebben we geprobeerd om dit in beeld te brengen.

We hebben afgesproken om op een andere manier de spits af te dekken en in het schakelmoment van ‘aanvallen naar verdedigen’ direct pressie proberen te spelen.

De wedstrijd
In de beginfase was het bij een aantal momenten zoeken naar de formatie, met name de dekking op de spits stond in een fase niet goed, net als de controle op het middenveld.

Dat heb ik ook even laten weten aan de groep. Overigens, uit zo’n moment had FC Zutphen de 1-0 op het bord kunnen zetten.

Na het moment dat we dit beter oppakten was het Excelsior'31 dat de betere ploeg was en  het spel bepaalde. Met name op het middenveld waren we heersend, met Michel Gerritsen-Mulkes, Nigel Michels en Joell Waslander.

Hier moest FC Zutphen op reageren, dit gebeurde met een serie overtredingen. Zodoende stond elke middenvelder van FC Zutphen snel op een gele kaart.

Excelsior'31 probeerde het goede spel in doelpunten om te zetten. Dit probeerde men door vlot combinatie voetbal. De kansen kwamen dan ook, maar in de afwerking werden deze niet verzilverd.

Excelsior'31 bepaalde het spelbeeld, maar FC Zutphen wist de wedstrijd toch open te breken,  via een tot ieders verbazing ‘gekregen’ strafschop. Deze werd keurig afgerond en tegen de verhouding in kwam FC Zutphen op een 1-0 voorsprong.

Excelsior'31 pakte het naar deze tegenslag direct weer op en ging op zoek naar de gelijkmaker. De kansen kwamen voor Excelsior'31 maar in de eindbal en afwerking was het onvoldoende.

Vlak voor rust zette Excelsior'31 een goede aanval op, hierbij dribbelde Joell Waslander de 16 meter binnen van FC Zutphen en werd vervolgens neergelegd, dat betekende een penalty. Deze werd ook uitstekend binnen gelegd door Nigel Michels, die de 1-1 op het scorebord zette.

In de rust heb ik aangegeven dat we een uitstekende pot aan het voetballen waren, rustig moesten blijven en de juiste momenten moesten afwachten. We waren immers de betere ploeg.

Ik heb ook aangegeven waar we winst konden behalen en benadrukt dat we waakzaam moesten blijven, in de laatste linie.

De 2 helft begon FC Zutphen voortvarend, Excelsior'31 kwam eigenlijk voor het eerst in de wedstrijd onder druk te staan.

Dit wist men ook direct in een dot van een kans om te zetten, maar tot het geluk van Excelsior'31 schoot de spits van FC Zutphen snoeihard op de lat. Excelsior'31 kwam daarmee uitstekend weg.

De 2e helft was bijzonder rommelig. Beide ploegen wilden wel graag alleen het was onzorgvuldig, van beide kanten. Het verschil dat Excelsior'31 in de 1e helft voetballend wist te maken bleek verdwenen.

Het was een gelijk opgaande wedstrijd geworden. Excelsior'31 probeerde de druk op te voeren en creëerde een aantal prima mogelijkheden, maar ook deze wist men niet te scoren.

20 minuten voor tijd, uit een corner, wist Excelsior'31 dan toch de verdiende 1-2 te maken. Een hoekschop van Gert-Jan Wilbers werd door een ieder gemist en Joell Waslander wist deze prima binnen te leggen, 1-2.

Wat er daarna gebeurde was toch even voor mij kippenvel moment en misschien wel het hoogtepunt van de wedstrijd.

Remco Gombert stond in een rolstoel langs het veld - onvoorstelbaar snel na zijn verkeersongeval, overigens - om zijn ploeg aan te moedigen.

De volledige ploeg zocht hem op naar het doelpunt om het feestje met hem te vieren. Echt geweldig, dan zijn we toch een goed stel samen!

Hierna schakelde FC Zutphen direct om naar 4 spitsen, ik was ook genoodzaakt om bepaalde omzettingen te doen. FC Zutphen werd door deze speelwijze nog een aantal keren gevaarlijk, maar keeper Patrick Loohuis stond deze aanvallen steeds prima in de weg.

Overigens, de beste kansen in deze fase waren voor Excelsior'31, vanuit de schakelmomenten. Joell Waslander en ook Matthijs Zandvoort kregen ieder nog een moment om de wedstrijd te beslissen. Maar beiden vonden de keeper van FC Zutphen op hun weg.

De laatste fase - en ook nog eens een kleine 10 minuten blessuretijd - was het billen knijpen, maar Excelsior'31 A1 gaf alles en wist de overwinning als team binnen te halen. Op basis van de 1e helft dik verdiend, op basis van de 2e helft zou een puntendeling terecht zijn geweest.

Excelsior'31 vierde deze overwinning ook echt na de wedstrijd, na de vervelende gebeurtenissen van afgelopen periode was het weer genieten van het spelletje, voetbal.

Al met al een goede overwinning, in de 1e helft uitstekend gevoetbald, in de 2e helft was het minder, maar hebben we wel met zijn allen een uitstekende teamprestatie geleverd. Complimenten aan de groep.

Dan kijkend naar de stand, er waren een aantal uitslagen die in ons voordeel uitvielen.

Er volgen nu 2 thuiswedstrijden, Tubantia en Quick'20. Kijken of we ons goede spel door kunnen trekken.

a.s. woensdag spelen we een oefenwedstrijd om 19.30 uur in Nijverdal, tegen Jong SVVN.