Kunstgras Koerbelt cruciaal bij collegevorming

Kunstgras Koerbelt cruciaal bij collegevorming

Bron: klik hier 
RIJSSEN - Vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen hing de aanleg van twee langverwachte kunstgrasvelden op sportpark de Koerbelt aan een zijden draadje.

Voetbalvereniging Excelsior'31 en de Sportraad hadden een plan met voorfinanciering door sponsors bedacht.

Maar wethouder financiën Willem te Schure ontregelde dat een-tweetje, waar het CDA vlak voor de stembusgang op slimme wijze goede sier mee maakte. De constructie met rentelasten en afschrijving was volgens de wethouder 'onbetaalbaar' voor Rijssen-Holten.

Het zou de gemeente minstens 50.000 euro per jaar kosten. Dat zou onverantwoord zijn in een tijd waarin fors moet worden bezuinigd.

Maar inmiddels is de wethouder, die ook sportzaken in portefeuille heeft, minder sceptisch. Uit gesprekken die hij van de raad móest voeren met Excelsior en Sportraad is hem gebleken dat de cijfers beduidend rooskleuriger zijn.

De jaarlijkse kosten van twee kunstgrasvelden zullen eerder in de buurt van 30.000 euro per jaar komen te liggen. Dat komt doordat de aanlegkosten lager uitvallen - geen vier ton maar drie ton per veld. Dat blijkt uit offertes.

Bovendien is Excelsior bereid aanzienlijk meer huur voor de kunstgrasvelden te betalen. In de aangepaste plannen is geen sprake meer van voorfinanciering door sponsors. Omdat deze geldschieters vijf procent rente vragen, zou de gemeente er weinig mee opschieten.

De politiek buigt zich volgende maand over de uitgewerkte kunstgrasplannen, maar achter de schermen gebeurt dat nu al. Tijdens de collegeonderhandelingen, geleid door waarnemend burgemeester Pieter van Veen, is alle zes raadspartijen gevraagd hun wensen voor het nieuwe collegeprogramma op papier te zetten.

Verschillende fracties, van links tot rechts, hebben de aanleg van kunstgras op De Koerbelt als 'speerpunt' opgevoerd. Het wordt namelijk als dé oplossing gezien voor de veldenproblematiek waar zowel Excelsior '31 als de Atletiekvereniging Rijssen al jaren mee kampt.

Voor fracties is het eveneens van groot belang dat ook andere verenigen gebruik kunnen maken van het kunstgras. Daarbij gaat het niet alleen om sport, ook om maatschappelijke doeleinden als kinderopvang. Onder meer de VVD heeft kunstgras als 'hard punt' opgevoerd.

Hetzelfde geldt uiteraard voor het CDA, dat de kwestie heeft aangezwengeld. Voor de SGP heeft de aanleg van kunstgras op De Koerbelt 'geen prioriteit', maar er is over te praten met de grootste partij van Rijssen-Holten.

Voor fracties is het belangrijk dat gemeentelijke kunstgrasvelden zeven dagen per week - dus ook op zondag - gebruikt kunnen worden. Excelsior heeft daar geen moeite mee.***

Voor de SGP is het echter een 'serieus probleem'. Politieke lenigheid kan voorkomen dat kunstgras een struikelblok wordt bij de collegeonderhandelingen, die donderdag worden voortgezet.

Reactie op *** door Excelsior’31 voorzitter Lamber Voortman: ‘Op de bewering dat Excelsior geen moeite heeft met het gebruik van onze velden, op zondag, wil ik benadrukken dat – wat Excelsior’31 betreft - de velden kunnen worden gebruikt, maar dan wel met de restrictie dat het niet gaat om gebruikmaking van kleedkamers, etc. Slechts de (kunstgras)velden.’

 

 

Kalender icoon zondag 21 maart 2010 / Algemeen

Gerelateerd nieuws

Met passie gebouwd door: Bandwerk merkenbouwers