Late treffer Bart Slagman houdt Excelsior'31 2 in de race voor finale landskampioenschap voor reserveteams

De basis-11 van Excelsior'31 2, tegen AFC:
gehurkt, v.l.n.r. Maarten Smit, Marco Stegeman, Dylan Siemerink, Ruud Slagman en Harald Eertink
staand, v.l.n.r. Alex Calkhoven, Gerald ten Hove, Björn Calkhoven, Bart Slagman, Arjan Schooten en Rob Ten Hove

AMSTERDAM - De reserves van Excelsior'31 hebben zaterdag een gevoelige nederlaag geleden, op het kunstgras van sportpark Goed Genoeg, van de Amsterdamsche Football Club.

Excelsior'31 2 was blijkbaar geïmponeerd door de rijke historie van de roemruchte voetbalclub, want voordat de rood/witten er erg in hadden, stonden ze al met 1-0 achter (na 31 seconden!).

Ook de 2e treffer liet niet lang op zich wachten, hier ging al even zo slordig balverlies aan vooraf, 2-0.

Een bijzondere gewaarwording: terwijl de 2e elftalselectie per bus onderweg was naar Amsterdam, luisterde het naar een 'live' radio interview met Rob ten Hove, die in de NCRV studio's in Hilversum tekst en uitleg gaf over zijn rol als forensisch onderzoeker, in de 'moordzaak Kevelham', bij het programma Capuccino, op Radio 2...

Het moet gezegd, de jonge formatie van coach Roeland ten Berge herstelde zich knap van deze twee doffe dreunen en knokte zich terug, in de wedstrijd.

Uit een corner scoorde spits Björn Calkhoven de anschlusstreffer en alles was vervolgens weer mogelijk.

Tot het moment dat 'scheidsi' (citaat 020'ers) de bal op de stip legde, op advies van zijn assistent. AFC wist hier wel raad mee, 3-1.

Na rust had Excelsior'31 licht voordeel van de rugwind, die over sportpark Goed Genoeg waaide en zette daardoor gesteund AFC stevig de duimschroeven aan.

Toch bleef de thuisploeg razendgevaarlijk, op de counter. Men kreeg een handvol 100% mogelijkheden om de score op te voeren, dit lukte slechts 1x .

Excelsior'31 2, daarentegen, was te 'druistig' en gehaast om de score een beter aanzien te geven.

In de slotfase wist Bart Slagman de marge terug te brengen tot twee doelpunten, zodat Excelsior'31 zaterdag 5 juni (aanvang 14.30 uur) nog alle kansen heeft op een goed resultaat om de finale te halen (tegen de winnaar van Rijnsburgse Boys 2 vs Blauw Geel 2).

Bovendien kan het dan weer beschikken over Jelte van der Berg, die tegen AFC node werd gemist.

Een verdiende nederlaag....
verslag door 2e elftal aanvoerder Harald Eertink
Zaterdag zijn we tegen onze eerste verliespartij van 2010 - en de eerste 'uit' nederlaag van het seizoen - aangelopen. In Amsterdam verloren we de eerste wedstrijd, in de halve finale van het landskampioenschap voor reserveteams, van AFC 2 met 4-2.

Om iets over 12.00 uur ving de wedstrijd aan in een voornamelijk sfeerloze ambiance. We begonnen deze match niet bepaald sterk. Binnen 15 minuten voetballen keken wij tegen een 2-0 achterstand aan. Onnodig balverlies leidde in beide gevallen tegentreffers in en daar wisten de goede aanvallers van AFC wel raad mee.

Toch kwamen we weer terug in de wedstrijd door een treffer van Björn Calkhoven, die een goed genomen hoekschop van Bart - door Marco doorgekopt - prima binnenkopte. 2-1 was ook de ruststand.

Tijdens de rust bespraken wij onze strijdwijze voor de 2e helft: we wilden minimaal een gelijkspel binnenslepen, desnoods moesten wij risico nemen.

Alle goede bedoelingen konden echter na 5 minuten spelen in de 2e helft van tafel. Een onschuldig duel - bij onze eigen goal - waarbij de bal licht werd getoucheerd door een hand. De scheids zag het, maar besloot er niet voor te fluiten, aangezien het geen bewuste actie was en er ook geen doelkans werd ontnomen.

De grensrechter dacht daar echter anders over, wellicht onder de indruk van de schreeuwende toeschouwers achter hem. Hij stak zijn vlag op en de bal ging als nog op de stip: 3-1.

Na deze goal waren wij niet meer bij machte om de bal in de ploeg te houden en om goede kansen te creëren. De AFC-spelers wisten elkaar in deze fase veel beter te vinden via vlot combinatievoetbal.

Dit resulteerde ook in de 4e goal, alhoewel ook aan deze goal een luchtje zat. Aan dit doelpunt ging een overtreding op Bart vooraf en de speler die uiteindelijk scoorde stond duidelijk in buitenspelpositie.

Gelukkig scoorden wij in de slotfase de 4-2. Bart schoot beheerst binnen, na goed voorbereidend werk van Arnoud Gerritsen en Johan Wessels. Dit geeft de burger moed voor de volgende week. In deze wedstrijd moeten we vol aan de bak om het verschil van 2 doelpunten weg te werken.

Dat dit geen makkelijke klus zal worden moge duidelijk zijn. Ook al had AFC tot 2 maal toe profijt van scheidsrechterlijke dwalingen, zij verdienden het gisteren wel om te winnen, simpelweg omdat ze de betere ploeg waren.

Wij hopen dat volgende week veel toeschouwers aanwezig zullen zijn om ons te ondersteunen tijdens de returnwedstrijd. De wedstrijd begint om 14.30 uur.

Wij weten in ieder geval wat ons te doen staat!