Topklassers pleiten voor neutrale vierde official

Topklassers pleiten voor neutrale vierde official

Bron: klik hier 



Een neutrale vierde official bij alle wedstrijden die in de Topklasse wordt gespeeld. En als het even kan, ten behoeve van het speltempo, graag ook ballenjongens langs de lijn. Dat is het wensenlijstje van de Topklassers, zo heeft Harrie Derks, voorzitter van Achilles'29 en het COTH, in het Algemeen Dagblad laten optekenen.

Volgens de preses van de Groesbeekse Topklasser en het overlegorgaan van alle Topklassers en Hoofdklassers is een wisselfunctionaris, zoals de verkapte vierde official heet die bij duels uit de Topklasse langs de lijn staat, niet voldoende. Zo'n wisselfunctionaris is een vrijwilliger van de thuisspelende club, die op het wisselbord aangeeft wie er wordt gewisseld en hoe lang de blessuretijd is.

Invallen voor geblesseerde arbiter
Derks vindt dat onvoldoende. Een onpartijdige vierde official kan, zoals dat in het betaalde voetbal ook gebeurt, zo'n taak uitvoeren én eventueel invallen voor een geblesseerde arbiter. Tot nu toe moesten al twee duels in de Topklasse worden gestaakt nadat de scheidsrechter geblesseerd het veld verliet en er geen vervanger kon worden gevonden.

Bovendien pleit Derks namens alle Topklassers voor de aanwezigheid van ballenjongens. Een bal komt daardoor sneller in het spel en dat komt ten goede aan de wedstrijd en dus de competitie.



Buiten de lijnen
Ook de reglementen in het geval van blessurebehandelingen staan bij de Topklassers ter discussie. In het amateurvoetbal, en dus ook in de Topklasse, wordt een blessurebehandeling op het veld uitgevoerd. Daardoor ligt een wedstrijd stil. In het betaalde voetbal moeten spelers die geblesseerd zijn zich buiten de lijnen laten behandelen.

Dat zorgt ervoor dat het tempo in de wedstrijd blijft. 'Ik ben geen dokter, maar ik zie elke wedstrijd wel spelers van de tegenstander die met een zogenaamde blessure gaan liggen om wat lucht te krijgen', legt trainer Jan Zoutman van IJsselmeervogels de vinger op de door Derks aangekaartte zere plek. 'Als ze dan buiten de lijnen zouden moeten, denken ze wel twee keer na.'
Kalender icoon woensdag 13 oktober 2010 / Algemeen

Gerelateerd nieuws

Met passie gebouwd door: Bandwerk merkenbouwers