Arjan Kok, Kevin Siemelink, John Lubbers, Maurice Bartelds, Michel Gerritsen Mulkes, Dennis Rosink, Amanuel Isa, Niek Davina, Bunyamin Özkök (57. Kevin Aman), Niki Leferink en Karim Chengachi (46. Lesley Nahrwold)

Peter Veeneman, Mozes Residay, Peter de Waal, Kees Kievit, Jeroen van den Hoek, Marc Hoekstra, Steven van Es, Jasper van Oorspronk, Jaap de Brouwer (71. Marc Fennebeumer), Jochem de Weerdt (81. Wesley Bruinier) en Giel Thijssen (89. Steven Huiser)

Scheidsrechter: dhr. P.C. van Gijzen
Gele kaart: Amanuel Isa en Dennis Rosink (Excelsior’31)
Toeschouwers: 800

Natuurlijk spraken de moeilijke omstandigheden (zwaar bespeelbaar veld) niet in het voordeel van beide partijen. Met name voor de thuisploeg, die het doorgaans wat meer van verzorgd voetbal moet hebben.

Maar wat Excelsior’31 en CSV Apeldoorn vanmiddag op de mat legden was absoluut Topklasse onwaardig. ‘Slappe hap’, noemde Excelsior’31 doelpuntenmaker Maurice Bartelds het op RTV Oost radio. Bartelds sloeg daarmee de spijker meer dan op de kop…

Reeds in de 6e minuut namen de bezoekers de leiding, middels Jaap de Brouwer. Niet eens onverdiend, overigens. Immers, de thuisploeg opereerde voor rust bijzonder apathisch en ongeïnspireerd. De meest simpele combinaties mislukten, een inspeelpass over een luttel aantal meters was teveel gevraagd en belandde steevast bij de andere partij.

In de rust wisselde Excelsior’31 coach Dennis Demmers Karim Chengachi ten faveure van Lesley Nahrwold. Dat de thuisploeg op gelijke hoogte met de Apeldoorners kwam had het te danken aan Maurice Bartelds. De robuuste verdediger zag CSVA doelman Peter Veeneman een aantal meters te ver voor zijn doel staan en joeg de bal vanaf de middenstip dan ook onberispelijk in het verlaten CSVA doel, 1-1. Een treffer die de wereld over zou gaan, als deze in de Eredivisie was gescoord…

Met de wissel Kevin Aman voor Bunyamin Özkök (een half uur voor tijd) kwam Excelsior’31 wat frequenter gevaarlijk via de flank door. En werden de kwaliteiten van spits Niki Leferink ineens wél optimaal benut. De kopsterke oud-prof wist immers voor rust al evenmin te overtuigen. Het laatste deel van de wedstrijd was dat echter bepaald anders.

Met de uiteindelijke puntendeling kregen beide ploegen wat ze maximaal verdienden. Het publiek was vanmiddag in feite de grote verliezer.

Excelsior ‘31 gelijk tegen Apeldoorn
door Eelco Brinkman
RIJSSEN – De zes punten wedstrijd tussen middenmoter Excelsior’31 en het laaggeklasseerde csv Apeldoorn heeft voor beide ploegen een schamel puntje opgeleverd. Voor de Veluwse ploeg betekende het gelijkspel een sportieve meevaller na drie opeenvolgende nederlagen.

De Apeldoorners wisten dat het een lastig seizoen zou worden. Met een vrijwel ongewijzigde selectie staat handhaving centraal. De roodgelen waren door drie opeenvolgende nederlagen inmiddels akelig in de degradatiezone terecht gekomen. Excelsior’31 bleef de afgelopen drie duels juist ongeslagen en kon door winst meer afstand nemen van de onderste plaatsen.

Apeldoorn begon de openingsfase met gedurfd aanvalsspel. Deze speelwijze had succes, want de gasten kwamen al in de zesde minuut op voorsprong. Een hoekschop vanaf de linkerkant van Steven van Es werd niet goed weggewerkt door de Twentse defensie, waarna spits Jaap de Brouwer van dichtbij de bal hoog in het dak van het dal kon schieten.

Het spel van de thuisploeg in de eerste helft was van een pover gehalte en vooral in balbezit maakte de ploeg vaak verkeerde keuzes en grossierde het in veelvuldig balverlies. Bij Apeldoorn was het positiespel goed verzorgd en speelden de linies kort op elkaar. Excelsior creëerde geen uitgespeelde kansen en was slechts dreigend bij spelhervattingen met de kopsterke verdediger Maurice Bartelds.

Hoewel de thuisploeg sterker werd en meer druk ontwikkelde, bleven de Apeldoorners simpel overeind. In de omschakeling kregen de bezoekers aan het slot van de eerste helft nog prima scoringskansen door aanvaller Giel Thijssen en De Brouwer.

Excelsior had het aan doelman Arjan Kok te danken dat de score slechts 0-1 bleef. Na de hervatting was de Twentse ploeg de bovenliggende partij en was er met het inbrengen van spits Lesley Nahrwold meer snelheid en dreiging in het aanvalsspel. Nadat hij uit een voorzet van Nahrwold rakelings over het doel had gekopt, bracht Bartelds met een weergaloze trap vanaf de middellijn zijn ploeg op gelijke hoogte.

De robuuste verdediger zag dat doelman Veeneman te ver voor zijn doel stond en schoot de bal over de goalie briljant raak. Na de gelijkmaker kreeg Thijssen nog een goede kopkans, maar doelman Kok reageerde attent. Apeldoorn werd teruggedrongen en beleefde nog enkele hachelijke momenten.

Een prima voorzet van invaller Kevin Aman werd door spits Niki Leferink ingekopt, maar doelman Veeneman redde subliem. In de spannende slotfase was Excelsior nog dichtbij de winst, maar moest de thuisploeg uiteindelijk genoegen nemen met een gelijkspel.