Geweld op amateurveld: nooit meer voetballen

Foto bij Geweld op amateurveld: nooit meer voetballen

Geweld op amateurveld: nooit meer voetballen

Bron: klik hier  
De KNVB wil buitensporig geweld in het amateurvoetbal, zoals molestaties van scheidsrechters en collectieve vechtpartijen, zwaarder bestraffen. Zo moeten spelers die zich misdragen tegen arbiters de maximale straf krijgen en dat is het lidmaatschap ontnemen, wat nooit meer voetballen in KNVB-verband inhoudt.

De minimale straf bij dit soort geweld wordt een schorsing van drie jaar. Ook moet de tuchtcommissie sneller uitspraak doen bij wangedrag. Dit zijn de belangrijkste aanbevelingen van de 'taskforce' van de voetbalbond, die de afgelopen drie maanden onderzoek heeft gedaan naar een effectieve aanpak van excessen op het voetbalveld. Het bondsbestuur stemde maandagavond in met de aanbevelingen. 

De KNVB stelde de 'taskforce' in januari in met als opdracht de huidige situatie te analyseren en aanbevelingen te doen voor een betere aanpak van wangedrag in het voetbal. Het initiatief is onderdeel van het door elf sportbonden gedragen programma 'sportiviteit en respect'. 

Spelers die zich schuldig maken aan geweld tegen arbiters wil de taskforce de maximale straf opleggen: ontzetting uit het lidmaatschap. De betrokken speler kan verzachtende omstandigheden naar voren brengen, maar de minimale straf bij dit soort geweld wordt een schorsing van drie jaar. 

De taskforce dringt ook aan op het sneller uit competitie nemen van teams die schuldig worden bevonden aan een collectieve vechtpartij. Voorts moet de tuchtcommissie sneller uitspraak doen; van tenminste vier naar maximaal twee weken. Bovendien moet de tuchtcommissie sneller een voorlopige schorsing of opschorting van competitie- en/of bekerwedstrijden opleggen. 

In de komende maand mogen de verenigingen zich uitspreken over de adviezen. Op zaterdag 28 mei komen ze terug op de agenda van de algemene vergadering amateurvoetbal.

De aanbevelingen worden tevens voorgelegd aan de algemene vergadering betaald voetbal op maandag 30 mei. (ANP)

Kalender icoon dinsdag 29 maart 2011 / Algemeen

Gerelateerd nieuws

Met passie gebouwd door: Bandwerk merkenbouwers