Foto bij Nigel Michels bezorgt Excelsior'31 historische overwinning (1-2) (samenvatting geplaatst!)

Klik op de TV (rechts) voor een uitgebreide samenvatting van het duel, gefilmd en gemonteerd door Thijs Nieuwenhuis.

Klik
hier voor 9 foto's, van Dijks Fotografie

Nigel Michels bezorgt Excelsior'31 historische overwinning met weergaloze vrije trap (1-2)

HARKEMA / OPEINDE - Excelsior'31 heeft dinsdagavond een historische overwinning behaald op Harkemase Boys (1-2). Sinds 1966 wonnen de Rijssenaren immers geen enkele wedstrijd, op sportpark De Bosk. Een incidenteel gelijk spel was doorgaans het maximale resultaat. Oftewel, 'Harkemase Boys 'uit' bleek lange tijd een onneembare vesting, voor de bezoekers.

Voor rust deden beide ploegen dan ook weinig voor elkaar onder. Na de thee nam Excelsior'31 het initiatief nadrukkelijk over. Toch namen de Friezen middels een kopdoelpunt van Koos Werkman de leiding, 1-0. Een voorsprong waarvan men amper 120 seconden mocht genieten. Karim Chengachi trok beide partijen gelijk, 1-1.

Het laatste deel van de wedstrijd ging Excelsior'31 nadrukkelijk op zoek naar de volle winst. Die kreeg het 2 minuten voor tijd. Nigel Michels werd matchwinnaar, met een weergaloze vrije trap, vanaf de rand van het 16 metergebied, 1-2.

Zaterdag wacht Excelsior'31 de tweede thuiswedstrijd, tegen Barendrecht. Aanvang 14.30 uur.

Harkemase Boys - Excelsior'31 1-2 (0-0)
50. 1-0 Koos Werkman

53. 1-1 Karim Chengachi (fraai voorbereidende actie van Gradus Hempenius)
88. 1-2 Nigel Michels (fantastische vrije trap, randje 16) - bekijk woensdag de beelden maar eens!

n.b. bij de stand van 1-1 werd een treffer van Bunyamin Özkök om onduidelijke reden afgekeurd...

Opstelling Excelsior'31:
Arjan Kok, Kevin Siemelink, John Lubbers, Niek Davina, Andreas David, Nigel Michels, Amanuel Isa (82. Kevin Winkelhuis), Dennis Rosink, Gradus Hempenius, Christian Cicek (73. Bunyamin Özkök) en Karim Chengachi (85. Robert Wilens)

Opstelling Harkemase Boys:
De Vries, Bergsma, Koster, Werkman, Slager, Yeni, Eleveld, V/d Meulen, Schokker, Derguti en Bischop.

Wissels: De Jong, Van Wijk, Schra, V/d Weij en Bantema

Demmers: 'Genoten van onze tweede helft'
Bron: klik hier
HARKEMA - Excelsior'31-trainer Dennis Demmers reageerde tevreden na de 2-1 van zijn ploeg dinsdagavond bij Harkemase Boys. ,De eerste helft ging gelijk op met niet al te veel kansen", sprak de coach van de Rijssense topklasser. ,,Een 0-0 ruststand was gezien het spelbeeld dan ook terecht. Maar in de tweede helft heb ik echt van ons genoten. We hebben vol pressie gspeeld en Harkemase Boys volledig terugdrongen. Toch kwamen we op achterstand, maar als snel werd het 1-1. De winnende goal viel in de slotfase, maar daarvoor hadden we allang moeten scoren."

Eerder scoren was dan ook het enige verwijt dat Demmers zijn kon geven. ,,Conditioneel gezien staan we er goed op, we hebben negentig minuten volle bak gegeven. Dat heeft gelukkig ook resultaat opgeleverd. In de rust heb ik nog wel gezegd: 'we zijn vandaag (dinsdag) niet om half vier 's middags al bij elkaar gekomen om als toeristen naar Friesland te gaan. Als je zo'n reis maakt, dan wil je winnen ook."

Harkemase Boys mist een koele kikker
HARKEMA - Harkemase Boys vocht in de derde speelronde tot aan de laatste seconde, maar een zeer pijnlijk gebrek aan scorend vermogen brak de ploeg van Wieb Rodenhuis op. De gedachten gingen onwillekeurig meteen weer naar de naar SC Cambuur vertrokken Martijn Barto.

Vooral in de eerste helft speelde Harkemase Boys best goed voetbal. Even na rust ongekende weelde voor Harkema Boys. Oebele Schokker nestelde zich achter een gemakkelijk gegeven vrije trap, met zijn befaamde linker krulde hij de bal magnifiek het strafschopgebied in en in een mêlee van verdedigers en aanvallers kopte verdediger Koos Werkman de bal onhoudbaar achter Excelsior '31 doelman Arjan Kok.

Wat er daarna gebeurde was voor trainer Rodenhuis een raadsel. "Tot aan de 1-0 hadden wij het initiatief. Hoe kan het zo zijn dat wij na die voorsprong binnen de lijnen gaan denken 'wij gaan teruglopen'. Waarom gaan we niet gewoon door? Nu riepen wij het over onszelf af en kregen we binnen een paar minuten de gelijkmaker om de oren. Was die uitgebleven had er voor ons meer ingezeten. Nu kreeg Excelsior het gevoel dat zij hier konden winnen. Maar over het geheel gezien kan ik niet zeggen dat zij veel beter waren." De teleurstelling was van Rodenhuis zijn gezicht af te lezen. Het zat hem dan ook niet mee, maar hij heeft genoeg aanknopingspunten gezien voor een vervolg van deze nog jonge competitie.

Dat het seizoen nog pril is, was gisteravond goed te zien. Bij vlagen lieten de voetballers van beide ploegen goed voetbal zien, maar vaak ook konden ze elkaar niet vinden. Het gebrek aan scorend vermogen deed Harkemase Boys uiteindelijk de das om. Het spel van de Friezen was beduidend beter dan de vorige twee duels. De ploeg kon aan de hand van Schokker, de onvermoeibare handenbinder Erik Eleveld en aanvoerder Erdem Yeni aardig meekomen maar dat is nog lang niet voldoende om een zorgeloos seizoen in de topklasse tegemoet te gaan. Daarvoor zijn de kwaliteitsverschillen onderling in de selectie nog te groot. Voorin konden Erolind Derguti en Harvey Bischop niet echt potten breken.

Harkemase Boys mist een koele kikker. Derguti zit vol goede bedoelingen maar lijkt voor het topklasse niveau te licht te zijn. Hij werkt spetterhard, maar er kwam weinig vernuft van zijn voeten. Inmiddels is echter het verwachtingspatroon, geschapen rond voormalig zaalvoetbalinternational Derguti, onevenredig hoog geworden. Maar Rodenhuis zal het hiermee moeten doen, concludeert hijzelf, want de trainer rekent niet meer op de komst van nog een spits. "Met deze selectie gaan we het doen. Er komen geen namen meer bij. Ik reken ook niet meer op de komst van Rob van Bunderen. Met die naam zijn ze veel te vroeg naar buiten gekomen. Ik ga niet zeuren. Met deze selectie gaan we het doen en blijven we er in."

De eerste helft kenmerkte zich met kansjes over en weer. De corners van Harkemase Boys oogden gevaarlijk door de magnifieke traptechniek van Schokker richting de steeds gevaarlijk inkoppende verdediger Reinder Slager. De Excelsior '31 verdedigers moesten hierop steeds het antwoord schuldig blijven, maar gevolgen bleven uit. Doordat de Excelsior '31 aanvallers het tweede part van de eerste helft niet meer echt bij de les waren ging men doelpuntloos aan de thee.

Excelsior '31 had de winst te danken aan een sterke tweede helft. Na de snelle achterstand werd Harkemase Boys op eigen helft onder druk gezet. Precies zo als trainer Dennis Demmers het zijn ploeg in de rust had ingepeperd. Tot ergernis van Demmers zag hij voor rust steeds dat zijn spitsen Cristian Cicek en Karim Chengachi niet balvast waren. "Jongens, ik wil scherpte voorin en de ballen vast. Meer hoefde ik niet te zeggen. En je zag het, we begonnen te tikken en Harkema kon het niet meer belopen." Eerst moest nog wel een achterstand goed gemaakt worden maar daar had Excelsior '31 maar vier minuten tijd voor nodig. Een wereldactie van Gradus Hempenius leidde de gelijkmaker van Karim Chengachi in. In één draai stuurde Hempenius twee Harkema verdedigers het bos waarna Chengachi magnifiek afrondde.

De gasten bleven het spel dicteren al was de thuisploeg na een corner van Schokker dichtbij opnieuw een voorsprong.  Verdediger Andreas David gokte erop dat de indraaiende lage bal in het zijnet zou eindigen, maar niks was minder waar. De bal werd ternauwernood van de lijn gered, weer ingebracht waarna doelman Arjan Kok ook nog begon te grabbelen. Toen de scrum voorbij was haalde de Excelsior '31 bank opgelucht adem en baalden de Harekieten.  Excelsior '31 ging op jacht naar de volle winst. De Rijssenaren draaiden de Harekieten de duimschroeven aan. Uiteindelijk in de slotfase verkreeg men het beoogde resultaat, met dank aan één van de uitblinkers bij Excelsior '31, Nigel Michels, zoon van Jantje Michels.

De onvermoeibare middenvelder liet zien uit het goede hout gesneden te zijn. Hij wist precies wat hij deed, koppelde zijn formidabele techniek aan inzicht via fijnzinnige passes, smullen geblazen. Michels heeft bravoure die vertedert maar ook dodelijk is. Dat ervoer Harkemase Boys vlak voor tijd. Kreeg aan het begin van de tweede helft de thuisploeg een gemakkelijk gegeven vrije trap van scheidsrechter Boringa, nu was Excelsior '31 de gelukkige. "Voor ik het wist stond ik achter de bal", legde Michels later uit. Ondertussen werd hij door de vele supporters uitbundig gefeliciteerd, geloofd en geprezen. "Ik zat zo lekker in de wedstrijd en voelde mij super. Nu denk ik wel dat ik een beetje brutaal was, maar ja soms moet dat wel. Hij zat er lekker in moet ik bekennen. Zo'n goal maken, heerlijk. Mijn avond kan niet meer stuk."

De avond van Harkemase Boys ging aan gruzelementen, maar als een ervaren bokser ving Rodenhuis de teleurstelling op. Hij klampte zich vast aan het spel dat hij gezien had. "Als we dat een vervolg kunnen geven, maak ik me geen zorgen. (Doel)punten komen er."

Later méér...

Topklasse: IJsselmeervogels verliest, Genemuiden alleen aan kop
Na drie speelronden is alleen SC Genemuiden nog zonder puntverlies. IJsselmeervogels, dat de eerste twee wedstrijden won, verloor in eigen huis van HHC Hardenberg (0-1). Hielke Pintermann scoorde na 14 minuten de enige goal. In de tweede helft werd Spakenburger Ferdinand Katipana met twee gele kaarten weggestuurd. Door de nederlaag van de Vogels gaat Genemuiden alleen aan kop. In Wierden maakte invaller Martijn Jansen zeven minuten voor tijd de winnende goal.

Capelle heeft na drie wedstrijden alle resultaten behaald; een gelijkspel, overwinning en tegen Rijnsburgse Boys een nederlaag. De 'uien' komen dankzij de 4-2 overwinning op zeven punten. Na twee goals rond het halfuur van Kevin Winter en Jaap Molenaar bracht Marvin Richard de stand na rust in evenwicht: 2-2. Damiano Schet en Joost Kuhlmann zorgden uiteindelijk voor de tweede overwinning.

De derby tussen Noordwijk en Katwijk kwam pas in de slotfase tot ontploffing. Zeven minuten voor tijd opende Joost Leonard de score voor de thuisploeg, Martin van Eeuwijk trok de stand in de laatste minuut gelijk. Ook de wedstrijd ARC - Montfoort kende een eindstand van 1-1. Alphenaar Patrick Vermeulen opende na veertien minuten de score, Joost van Apeldoorn zorgde enkele minuten later voor de eindstand.

Debutant GVVV kent een vliegende start in de topklasse. Na de eclatante 5-2 zege op Spakenburg werd ook Lisse met niet mis te verstane cijfers verslagen: 0-4. Spakenburg herstelde zich van de nederlaag bij GVVV, er werd met 0-2 gewonnen bij Barendrecht. Kort na rust opende Danny van de Meiracker de score. Barendrecht kreeg met een strafschop 20 minuten voor tijd dé mogelijkheid om gelijk te maken, Youri Rombouts miste echter.

Harkemase Boys kent een matige start met slechts één punt uit drie wedstrijden. Excelsior '31 pakte kort voor tijd de drie punten. De Harekieten waren kort na rust nog wel op voorsprong gekomen via Koos Werkman waarna Karim Chengachi gelijk maakte. Een prachtige vrije trap van Nigel Michels drie minuten voor tijd bezegelde het lot van Harkemase Boys.