Sander Zandvoort; Gert-Jan Schultink, Harald Eertink, John van Pijkeren, Simon Baysoy; Johan Wessels, Remco Gombert (60. Jurgen Siemerink), Adrian Kwintenberg; Gert-Jan Wilbers (Ninos Baysoy), Arnoud Baan, Bart Slagman (Stephen Jansen).

Op basis van het collectief knokt Excelsior ’31 2 zich naar knappe overwinning
Verslag door John van Pijkeren
Deze speelronde stond in Wierden de derby tegen koploper SVZW op het programma.  Zaterdag 15 oktober 2011 kan de boeken in als ‘de dag van het collectief’. Zowel voor het eerste als het tweede elftal bleek eens te meer dat je gedurende het seizoen niet op 14 of 15, maar op minstens 18 spelers een beroep moet doen. En kán doen!

Moet gezegd, Excelsior ’31 2 kwam bijzonder matig uit de startblokken, wat zich al na 3 minuten uitdrukte in een tegendoelpunt. Een aantal keer op rij kwamen we een stap te laat, waarna de snelle spits eenvoudig ondergetekende passeerde en het zestienmetergebied in kon dribbelen. Een afgeslagen bal leverde in de rebound alsnog de 1-0 op.

Aan ons de taak ons te herpakken en op zoek te gaan naar de gelijkmaker. We vochten ons in de wedstrijd wat leidde tot mogelijkheden van onder ander Adrian Kwintenberg en John van Pijkeren. Waar Adriaan pech had in de afronding, bleef John te lang besluiteloos waardoor er een verdediger in kon grijpen. In de 13e minuut was het alsnog raak. Een goede voorzet van Gert-Jan Wilbers werd opgepikt, verwerkt, én in de verre hoek binnengeprikt door Arnoud Baan. Dit betekende de eerste treffer van zijn schoen in deze competitie.

Ook SVZW liet zich door de tegentreffer niet uit het veld slaan, en ging op zoek naar een hernieuwde voorsprong. Hierbij zocht het veelal de flanken, maar Simon Baysoy en Gert-Jan Schultink hielden zich prima staande tegen onder andere de  Poolse kracht van SVZW. En mochten de aanvallers van SVZW doorkomen, bleek Sander Zandvoort keer op keer een sta-in-de-weg. Wegens een blessure was hij dit seizoen nog niet in actie gekomen, maar hij heeft in een uitermate sterkte pot bewezen dat niet iedereen wedstrijdritme nodig heeft.
Zelf konden wij, op enkele speldenprikjes na, geen gevaar voor het vijandelijke doel stichten. Echter, het gevoel groeide dat er drie punten te halen waren.

Met deze instelling kwamen we ook uit de rust, middels een overwinning zouden we ons immers weer volledig aansluiten bij de top van de competitie.
Het eerste gedeelte van de tweede helft waren wij de betere ploeg wat resulteerde in een licht veldoverwicht, maar niet tot uitgespeelde kansen. Tot aan de 60e minuut, waar zich de beslissing om Johan Wessels op het middenveld te posteren uitbetaalde. Johan kopte uit een verre trap de bal door naar Arnoud Baan. Gert-Jan Wilbers wist met een uiterste inspanning vervolgens zijn pass te bereiken en de uitkomende keeper middels een lob te verschalken, een schitterende 2-1!

Vanaf dat moment was het, onder bezielende leiding van kapitein Harald Eertink alle hens aan denk voor Excelsior ’31 2. SVZW zette meer druk naar voren, waardoor wij teruggedrukt werden en ons voornamelijk op verdedigen en een enkele counter moesten focussen. Hoewel we onder constante druk stonden, werd het op een paar hachelijke momenten na nooit echt gevaarlijk.

Inzet van het collectief heeft ons vandaag drie punten opgeleverd, drie punten die aan het eind van het seizoen erg belangrijk kunnen zijn. ‘De ketting is zo sterk als de zwakste schakel’, luidt het gezegde. Vandaag heeft Excelsior ’31 2 bewezen dat wanneer iedereen voorop gaat in de strijd, het niet over een zwakste schakel beschikt en een hele sterke ketting te vormen.

Op naar volgende weekend, waarin we het in de beker op zullen nemen tegen SVVN 2. Wederom is iedereen van harte uitgenodigd om ons aan te moedigen! Rest ons de ingevallen rechtsbuiten van SVZW sterkte en een voorspoedig herstel te wensen. Na een ongelukkig duel moest hij per brancard het veld verlaten met een op het eerste oog ernstige knieblessure.

Be Quick' 28 2  – Excelsior 31 3 1-2
Verslag door Mossel
Zaterdag stond opnieuw een lastige wedstrijd op het programma, tussen koploper Excelsior 3 en Be Quick 28 2.  Dit keer zonder een bruiloft vooraf, daarmee was het even afwachten hoe de spelers hierop zouden reageren. Het zou een lastige wedstrijd worden om winnend af te sluiten. Niks bleek minder waar.

We begonnen nog vrij redelijk wat al snel resulteerde in een voorsprong. Een “fantastische” aanval eindigde bij een mooie voorzet die tot corner  werd verwerkt door de een verdediger van Be Quick. Dit resulteerde in een corner. Deze werd genomen door reserve aarvoerder Gerwin Schalk. De bal kwam goed voor en werd nogal beroerd weggewerkt door de keeper. De bal kwam daardoor met een wilde curve fraai op het stekelige hoofd van rechterspits Yorick Calkhoven. Dit resulteerde in de 0-1, in de 4e minuut.

Halverwege de 1e helft raakte onze linkshalf “Sjors” geblesseerd, na een luchtduel. Hij kon de match helaas niet voortzetten. Frank ten Brinke was zijn vervanger. Daarna raakten we op het gegeven moment het spoor een beetje bijster. Omdat onze tegenstander van maar niet tot uitgespeelde kansen kwam bleven we lang op een 1-0 voorsprong staan.

In de 40e minuut kregen we een cornerbal tegen. Deze kwam goed voor en werd niet fijn weggewerkt. Daardoor belandde de bal in een scrimmage en kwam ongelukkig tegen het hoofd van Frank ten Brinke. Keeper Alex Calkhoven was geheel kansloos op deze inzet. In de rust bleek onze reserve aanvoerder niet verder te kunnen. Deze werd vervangen door Matthijs Zandvoort.

Na de rust kwamen we redelijk scherp uit de kleedkamer, na een paar oppeppende woorden van onze trainer en uiteraard een aantal van onze spelers. Dit resulteerde al na 47 minuten in een mooie aanval waarin Tuute het voordeel van de twijfel kreeg, als het om buitenspel gaat. Hij speelde de bal mooi in de diepte op Yorrick. Die nam de bal fantastisch op de pantoffel en schoot op miraculeuze wijze de 1-2 tegen de touwen.

Daarna ging het over en weer, maar dit resulteerde niet echt in grote kansen. Het laatste kwartier voerde Be Quick de druk op, wat resulteerde in meerder cornerballen en vrije trappen rond ons 16 meter gebied. Mede dankzij goed keeperswerk van Alex en een stabiele verdediging en grensrechter bleven we op de been. Daardoor werd voor de zoveelste keer dit seizoen een 2-1 overwinning behaald.

Uiteindelijk hebben we dit prima gedaan, mede omdat wij vooraf de instructies kregen dat het niet altijd mooi hoeft te gaan.Daarom hebben wij gewoon de filosofie van Cruijff gevolgd en netjes 1 doelpunt méér gemaakt dan de tegenstander. Hierdoor doen we mooi mee om de 1e periodetitel en (uiteraard) om het kampioenschap.