KNVB zet 37 teams uit competitie (een gewaarschuwd mens telt voor twee)

Foto bij KNVB zet 37 teams uit competitie (een gewaarschuwd mens telt voor twee)

KNVB zet 37 teams uit competitie (een gewaarschuwd mens telt voor twee)



Bron: De Volkskrant 
Door verslaggever Joost de Vries  
ZEIST - Het nieuwe lik-op-stukbeleid van de KNVB tegen fysieke en verbale excessen in het amateurvoetbal heeft effect. In de eerste seizoenshelft zijn 37 teams definitief uit de competitie gezet en 34 spelers voor het leven geschorst.
 
De aanpak is een trendbreuk met het verleden, zegt plaatsvervangend directeur amateurvoetbal Anton Binnenmars van de KNVB. ‘Deze maatregelen zijn eerder niet genomen. In deze aantallen is het nooit gebeurd.’
 
Voorheen deelden de tuchtcommissies vrijwel altijd de minimumstraf uit, nu is de maximumstraf de standaard en wordt vervolgens pas gekeken naar mogelijke verzachtende omstandigheden. De strafmaat is niet mis te verstaan. Voor bedreigingen op het veld geldt een schorsing oplopend tot tien jaar, ga je over tot schoppen of slaan dan betekent het einde lidmaatschap. Wanneer drie of meer spelers zich misdragen wordt het hele team geroyeerd.
 
Tussen 2005 en 2010 nam het aantal molestaties per seizoen toe van 215 naar 240, en dat op 600 duizend wedstrijden in een jaar. Alle preventieve maatregelen ten spijt, is het geweld niet afgenomen, zegt Binnenmars. ‘Kijkend naar wat er gebeurt op de velden hebben wij gezegd: daaraan moeten we paal en perk stellen.’
 
Het recentste voorbeeld van geweld was in december, toen een 77-jarige supporter werd aangevallen door een woedende speler van een Amsterdamse club. De supporter overleed enkele weken later.
 
Het aantal excessen was afgelopen seizoenshelft 468. De tuchtcommissies beoordeelden 207 gevallen als excessief en 162 gevallen als niet-excessief. De overige meldingen zijn nog in behandeling. Ruim 60 procent van de uitspraken betrof senioren. Onder junioren en in het vrouwenvoetbal is het aantal excessen aanzienlijk minder.
 
In het kader van de nieuwe aanpak is per 1 januari een landelijk meldpunt opgericht. De KNVB beraadt zich nog over het invoeren van een voetbalbewijs, een verplichte gedragspas voor amateur-voetballers.
 
In het betaald voetbal gelden andere tuchtregels dan in het amateurvoetbal, en dat blijft zo.
Kalender icoon woensdag 25 januari 2012 / Algemeen

Gerelateerd nieuws

Met passie gebouwd door: Bandwerk merkenbouwers