Excelsior'31 krijgt in slotfase deksel op de neus (0-1) (foto's en samenvatting geplaatst!)

Foto bij Excelsior'31 krijgt in slotfase deksel op de neus (0-1) (foto's en samenvatting geplaatst!)

Excelsior'31 krijgt in slotfase deksel op de neus (0-1) (foto's en samenvatting geplaatst!)

Klik op de TV voor een uitgebreide samenvatting van 'Excelsior'31 - Harkemase Boys' (in HD), gefilmd en gemonteerd door Thijs Nieuwenhuis.

Excelsior'31 - Harkemase Boys 0-1 (0-0)
88. 0-1 Rob Van Bunderen

Klik hier voor 114 foto's (copyright www.excelsior31.nl).

Opstelling Excelsior'31:
Arjan Kok, Andreas David, Maurice Bartelds (66. Michel Gerritsen Mulkes), John Lubbers, Kevin Siemelink, Niek Davina, Amanuel Isa, Gradus Hempenius, Gerald Ten Hove, Robert Wilens, Nigel Michels (72. Bunyamin Özkök)

Opstelling Harkemase Boys:
Jacob De Vries, Koos Werkman, Reinder Slager, Lesly Fellinga, Bas Hooiveld (60. Erolind Derguti), Roel V/d Meulen, Marcel Pannekoek (88. Rob van Bunderen), Oebele Schokker, Harvey Bischop, Ewald Koster, Jordy Van Wijk.

Scheidsrechter: dhr. B. v/d Scheer
Gele kaart: Maurice Bartelds (Excelsior’31); Roel van der Meulen en Jordy van Wijk (Harkemase Boys)
Toeschouwers: 750



Harkemase Boys wacht nog elf worstelingen
Bron: Voetbal op Zaterdag
Tekst: Kerst Boomsma
RIJSSEN - Allemaal leuk en aardig, al dat nieuws rondom Harkemase Boys en die goede sfeer op de training. Maar wat Harkemase Boys echt nodig had, was een zege. Die kwam er in Rijssen ten koste van Excelsior '31 en de 0-1 overwinning zorgde voor opluchting.

Eerder deze week werd bekend gemaakt dat trainer Wieb Rodenhuis en werkgever Harkemase Boys definitief uit elkaar gaan. In oktober meldde Rodenhuis zich ziek na een conflict met zijn assistent Marc van Meel, halverwege januari werd Rodenhuis weer beter verklaard maar zowel Rodenhuis als het bestuur zijn tot de conclusie gekomen dat er een onwerkbare situatie was ontstaan. "In goed overleg  en met wederzijds goedvinden is besloten om uit elkaar te gaan""is zowel de reactie van trainer Rodenhuis alsook van voorzitter Pieter Spinder. "Voor beide partijen verreweg het beste",  aldus Spinder. "Ik ben opgelucht dat wij in goede harmonie uit elkaar gegaan zijn", laat Rodenhuis weten. "Nu ben ik weer een vrij man en ik kan gaan en staan waar ik wil. Er komt vast wel weer iets op mijn weg."



De opvolger van Rodenhuis, Robert Herder, heeft niet de benodigde papieren om als trainer de Friese topklasser te begeleiden. De KNVB heeft tot 10 februari dispensatie verleend. Daarna moet er een gediplomeerd trainer aangesteld zijn. Het Harkemase Boys bestuur zoekt begin volgende week contact met de KNVB waarin ze nog een keer willen uitleggen dat de club niet debet is aan de ontstane situatie en zullen vragen om Robert Herder dispensatie te verlenen tot aan het eind van dit seizoen.



Bij Excelsior '31 gaat dit seizoen alles zo z'n gangetje, zo lijkt het. Al vroeg in het seizoen maakte trainer Dennis Demmers bekend dat dit zijn laatste seizoen zou worden bij de Rijssense topklasser. Ondertussen is bekend geworden dat Demmers volgend seizoen aan de slag gaat in de hoofdklasse C bij Urk. Trainer Hans van Dijkhuizen maakt vanuit de hoofdklasse C de overstap naar de topklasse. Van Dijkhuizen verruilt Staphorst voor Excelsior '31.  Na de knappe overwinning vorige week bij Barendrecht leek het erop alsof Excelsior '31 in rustig vaarwater was gekomen maar door het verlies op eigen veld tegen Harkemase Boys moet men in Rijssen toch nog een poosje naar beneden kijken.



Ook Harkemase Boys trainer Robert Herder, die hoopt op clementie van de KNVB, zal dan de resterende wedstrijden met bij elkaar geknepen tenen naast de dug-out zitten. "Tot de laatste wedstrijd blijft het spannend", voorspelde hij na anderhalf uur troosteloos gemodder op de Koerbelt. De Friezen kunnen de borst dus nog even nat maken, want er wachten nog elf  worstelingen als tegen Excelsior '31. Het wanhopig geploeter, met in de slotfase één goal van invaller Rob van Bunderen, had met voetbal weinig te maken. Toch keek Herder tevreden terug op het armzalig duel. "Zijn we ineens weer van dat beroerde plekje af. De wedstrijd was moeizaam en dat heeft met vertrouwen te maken. Op basis van agressiviteit en het aantal kansen hebben wij verdiend gewonnen vind ik.'



Van waaghalzerij viel niet veel te bespeuren. Harkemase Boys volstond door met gegroepeerd voetbal Excelsior '31 het spel te beletten. Zonder flair en onbevangen voetbal van beide kanten steeg het duel niet boven de droefenis uit van een kwaliteitsarme degradatiestrijd. De wedstrijd was niet om aan te zien, maar in de strijd om lijfsbehoud koesteren de ploegen in de onderste regionen ieder puntje als is het een vierentwintig karaats diamantje. De winterstop kwam als gelegen voor interim-trainer Herder.



Gaandeweg de voorbereiding op de tweede seizoenshelft constateerde Herder op de training meer spelvreugde, inzet, verbetenheid en zo nu en dan voetbaltechnische hoogstandjes. Herder hoopte in Rijssen dan ook op de ommekeer om de druk op zijn ploeg af te doen nemen. Want een overwinning kan een ploeg uit het dal trekken, weet iedere trainer. Gediplomeerd of niet gediplomeerd.



De overwinning van Excelsior '31 in Barendrecht kreeg thuis in Rijssen geen vervolg. Excelsior '31 bleek op de eigen Koerbelt een vrij eenvoudig te bestrijden ploeg. De uitgestippelde tactiek van de tegenstander werkte perfect. Herder: "Op een gegeven moment schakelde Excelsior '31 over op één op één. Dan komt het erop aan, dan moeten wij elkaar zoveel mogelijk helpen door rugdekking te geven. Het is een kwestie van doordekken. Gaan wij echter achteruit lopen dan zijn we weg."



De Friese muur was voor het traag en risicoloos breiend Excelsior '31 een onneembare barrière. Harkemase Boys slaagde er bovendien in om Excelsior '31 compleet vleugellam te maken. De begrijpelijke tactiek werd uitgevoerd door spelers die naarmate de wedstrijd vorderde  voor steeds meer positieve energie zorgde. Excelsior '31 verbleekte, zakte weg naar een ongekend niveau.



Een snelle Friese treffer, zo was van tevoren beredeneerd, zou van eminent belang zijn voor een positief gevoel binnen de ploeg van Herder. Die wens ging in de negende minuut bijna in vervulling toen Ewald Koster uit een corner van Oebele Schokker bijna raak kopte. Doelman Arjan Kok voorkwam paniekerig een vroeg Fries vreugdevuur. Gaandeweg de eerste helft werd Excelsior '31 wel sterker met als hoogtepunt een schotje van Gerald ten Hove  buitenkant paal. Het thuispubliek morde in de pauze behoorlijk, zo ook hun trainer Demmers. "Ik heb aan de jongens gevraagd, 'zijn jullie trots op jullie  zelf? En hoe denken jullie dat het publiek  denkt en wij denken over de wedstrijd tot nog toe?' Ze waren het er allemaal over eens dat het nergens naar leek. Afspraken gemaakt als buffelen en makkelijk voetballen. Ik heb ze nog verteld dat ze blij mochten zijn dat Harkema niet veel beter was en dat wij nog steeds leefden."



Die woorden leken in eerste instantie niet aan dovemans oren gericht te zijn. De manschappen van Demmers toonden zowaar initiatief. Maar gebrek aan effectiviteit zou hen opbreken. Nigel Michels hielp een mooie gelegenheid op 1-0 om zeep. Kansrijk mikte hij over. De flegmatieke Michels was halverwege de tweede helft de harde woorden van in de rust van zijn trainer blijkbaar vergeten. Demmers haalde hem naar de kant. "Ik vond hem helemaal niet dwingend. Als hij de laatste bal in de zestien, vlak voor wij hem eruit haalden, binnenkant doorschuift wordt het een doelpunt. Maar hij deed een poging achter het standbeen langs. Hadden we in de rust niet afgesproken. Creativiteit moet je wel hebben maar als het even niet lukt moet je een tandje terug." Een kwartier voor tijd was Harkemase Boys na een mooi driehoekje tussen Marcel Pannekoek, Roel van der Meulen en Oebele Schokker dichtbij de 0-1. Schokker teisterde echter de lat. De wedstrijd leek hierna te verzanden in een troosteloze 0-0.



Het schokeffect van Demmers - Özkök voor Michels - om een ommekeer teweeg te brengen kende ook geen resultaat. Bijna was zijn opzet geslaagd toen Nick Davina met een steekpassje de invaller lanceerde.  Davina werd teruggefloten voor vermeend buitenspel. Wat restte was de vraag of Davina te vroeg de vrije ruimte indook of dat Davina te laat passte. "Op dit moment hadden wij gegokt en kwam dus ook. Jammer genoeg ging de vlag omhoog", mokte Demmers na. Hierna was Excelsior '31 een tandeloos monster. Voorin had het geen stoorkracht, geen daadkracht en er kwam, ook uit de tweede lijn, nooit een vinnig schot. Bovendien verloor de ploeg op het middenveld de slag tegen de strijdvaardige Friezen.



Pas in de laatste minuut dirigeerden de hardwerkende Harekieten hun krachteloze tegenstanders op een zijspoor. Een perfecte pass van Schokker na een slimme loopactie van Roel van der Meulen stelde invaller Rob van Bunderen om met zijn eerste balcontact  Kok te passeren. "Van ver komen en bij de eerste paal binnenkomen, meer hoeft een spits niet te doen", was de uitleg van Herder.

Hierna was er voor de thuisploeg geen tijd meer om nog langszij te komen. Maar goed ook stelde doelman Arjan Kok. "Al hadden we vandaag nog een uur gevoetbald, gescoord hadden we niet meer." En dat konden de 'Excelsionoren' het koukleumende publiek echt niet aan doen. Na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Van der Scheer morde het thuispubliek nog meer dan tijdens de rust. Het commentaar van een supporter was veelzeggend. "Ik weet niet wat er vorige week met Barendrecht aan de hand is geweest."  Inderdaad, het was onvoorstelbaar dat het voetbal van Excelsior '31 er een week geleden zo compleet anders, zo veel beter, had uitgezien.

Voor Demmers paste niets anders dan te erkennen dat zijn team niet had gebracht wat hij verwachtte. "Dit was flipperkastvoetbal. Waar ik van baal is dat de spelers de dingen waar ik ze op gewezen heb niet nakwamen. Op dit veld was alleen maar strijd mogelijk. Ik geloof dat ons dat over de hele wedstrijd maar zeven minuten lukte. Dat was de periode kort na rust. Verder was het bij ons allemaal heel erg slordig. We speelden de ballen rechtstreeks bij hen in de voeten. En je moet duels willen winnen. Bij Harkema kon je zien dat zij omhoog wilden. Die trokken hun been niet terug en gingen door. Op dat punt hebben wij het laten liggen. Op basis van inzet hebben zij dan ook verdiend gewonnen en hebben dat afgedwongen op basis van strijdlust en agressiviteit. Op die punten zijn wij afgetroefd. Het publiek dat tot het laatste fluitsignaal bleef kijken verdient een pluim. Het was bepaald geen pretje om de kou te trotseren."



Gouden wissel Robert Herder helpt Harkemase Boys aan kostbare 3-punter
RIJSSEN – Het was zo goed als het eerste balcontact, voor Harkemase Boys invaller Rob van Bunderen. In de slotfase van een deplorabel Topklasse duel in Rijssen besliste juist hij de wedstrijd, nadat hij door interim-coach Robert Herder, slechts in het bezit van het Trainer Coach 3 brevet en daarom tot begin februari 'gedoogd' door de KNVB, werd ingebracht. Een gouden wissel, heet zoiets.

Het moet gezegd dat beide ploegen in feite geen aanspraak mochten maken op überhaupt één punt, op basis van het vertoonde spel. De weersomstandigheden waren al genoeg om de supporters te doen koukleumen, maar wat beide ploegen vanmiddag op de mat legden was een regelrechte aanfluiting. Topklasse onwaardig, in feite.

Er was desondanks één lichtpuntje te ontdekken, bij het duel op de laatste zaterdag van januari 2012. En dat was Harkemase Boys aanvaller Oebele Schokker. Met zijn fantastische traptechniek geselde hij in het eerste deel van de 2e helft al eens de deklat, van het Excelsior'31 doel. In blessuretijd stond juist Schokker aan de basis van de winnende treffer, voor de Friezen.

De overwinning geeft de Friezen weer wat lucht, ten opzichte van een mogelijke degradatieplaats. Excelsior’31, op zijn beurt, had zich vanmiddag zo goed als definitief veilig kunnen spelen voor nóg een seizoen Topklasse.

Excelsior'31 speelt a.s dinsdag een oefenwedstrijd in en tegen Berkum. Het duel (op kunstgras) begint om 20.00 uur.



Excelsior'31 in slotfase onderuit
Bron: dagblad TC Tubantia 
RIJSSEN - Topklasser Excelsior'31 verloor thuis verrassend van het lager geklasseerde Harkemase Boys. De enige goal viel in de slotfase toen invaller Van Bunderen de 0-1 maakte. 

Harkemase Boys, dat voor aanvang vijftien punten minder had dan Excelsior, begon iets sterker dan de thuisploeg en kwam een paar maal dichtbij doelman Arjan Kok. De eerste grote kans was echter voor de Rijssenaren. Ten Hove raakte de paal na een voorzet van Siemelink. Verder viel er in de eerste helft niet veel te genieten en bij rust stond er dan ook 0-0 op het scorebord.

Vlak na de pauze legden de Friezen een aardige aanval op de mat. Een schot van Marcel Pannekoek belandde in de handen van Kok. Daarna was het weer de beurt aan Excelsior. Topscorer Nigel Michels zag zijn schot vlak langs de paal verdwijnen na een voorzet van opnieuw Siemelink. Vlak nadat Bunyamin Ozkok bij Excelsior in de ploeg kwam voor Nigel Michels, kreeg Harkema een grote kans. De poging van Schokker belandde op de lat en Excelsior kwam goed weg. 

Excelsior stelde daar weinig tegenover en vlak voor tijd was het dan toch raak voor de Friezen. Invaller Rob van Bunderen scoorde in de slotminuut de verdiende 0-1. Daar bleef het bij. 



 

 

Kalender icoon zaterdag 28 januari 2012 / Algemeen

Gerelateerd nieuws

Met passie gebouwd door: Bandwerk merkenbouwers