(samenvatting & foto's geplaatst!) Merode bij Excelsior'31 houdt aan (1-3)

Foto bij (samenvatting & foto's geplaatst!) Merode bij Excelsior'31 houdt aan (1-3)

(samenvatting & foto's geplaatst!) Merode bij Excelsior'31 houdt aan (1-3)

* Klik hier voor 47 foto's (copyright www.excelsior31.nl)

* Bekijk hieronder de uitgebreide samenvatting (in HD) van Excelsior'31 TV, met interviews (door Bert Bosschers) en wedstrijdbeelden, gefilmd en gemonteerd door Thijs Nieuwenhuis. Tevens zijn er beelden gemaakt (langs de lijn) door Michel de Boer van SVZW-TV, waarvoor onze dank. Deze beelden zijn ook verwerkt in de samenvatting!

 

Excelsior '31 beseft niet dat er iets op het spel staat

Bron: VoZ
Tekst: Kerst Boomsma



RIJSSEN - Gebrand waren ze op een goed resultaat, de spelers van Excelsior '31. Er is voorafgaand aan de wedstrijd tegen Spakenburg heel wat afgepraat, tussen de selectie, TC, trainer en hoofdbestuur. Met als conclusie "We gaan met z'n allen door". De spelers hadden aan zelfreflectie gedaan, de oorzaak van het tot nu toe tegenvallende seizoen ligt zeker niet aan trainer Hans van Dijkhuizen, was donderdagavond na ampel beraad de conclusie.

Daarop mag je dan concluderen dat de spelers het bij zichzelf zoeken en het boetekleed aantrekken om voor hun trainer door het vuur gaan en tot het gaatje gaan. Dat een praatsessie heel iets anders is dan een wedstrijd bleek zaterdagmiddag in de Koerbelt. Spakenburg won vrij eenvoudig (1-3) en daardoor blijven de Rijssenaren onderin hangen, met voorlopig weinig perspectief om daar vandaan te komen. De echte vechtmentaliteit om alleen maar het thuispubliek er achter te krijgen was er niet. De beleving ontbrak, geen gevoel van: en nú gaat het gebeuren!

Alle goede bedoelingen ten spijt draaide het dus weer op een teleurstelling uit. Dat moet haast wel in de hoofden van de voetballers gaan zitten. En in dat van de trainer. Maar Van Dijkhuizen deed in de nabetrachting anders geloven. "In de eerste helft hebben wij aardig gespeeld en veel kansen gecreëerd. Ik vond echt wel dat mijn spelers er wel voor gingen." Daar had het in het eerste kwartier ook veel van weg. Al na zeven minuten kwamen de geplaagde ploeg van Van Dijkhuizen al op voorsprong.



Scorer Gerald ten Hove stond zelf aan de basis van de 1-0. Hij veroverde de bal op het middenveld, betrok Amanuel Isa in zijn dadendrang en kreeg rand zestien de bal terug van Isa. Ten Hove kreeg vrije doorgang van het centrale verdedigingsduo van Spakenburg en doelman Sven Taberina was louter figurant in deze eenakter van Ten Hove.

Excelsior '31 was echter weer feilbaar, vooral achterin waar doelman Jody van den Berg een onbeholpen indruk maakte. Risicoloos en zouteloos was de manier waarop Isa en Dennis Rosink elkaar op eigen helft de bal toeschoven. De voorsprong was derhalve niet zalvend voor de thuisploeg. Het spel oogde broos en ook niet erg standvastig. Dit tot grote teleurstelling van Van Dijkhuizen. "Wij zijn niet in staat om een voorsprong even lekker vast te houden, binnen de kortste keren stonden we weer achter", concludeerde de oefenmeester.

De voorsprong smolt binnen een kwartier als sneeuw voor de zon. Het was weer het oude liedje: beter spelen, kansjes creëren maar de tegenstander steeds weer laten ontsnappen. Spakenburg voetbalde geen klasse beter maar ging er wel met de volle buit vandoor omdat het effectiever was. Dat mist Van Dijkhuizen bij zijn ploeg. "Binnen een kwartier sta je met 2-1 achter, dat is gewoon slecht." De thuisclub, door een fiks aantal blessures gehavend - voor Van Dijkhuizen geen excuus - viel waar mogelijk aan.



Maar als kansjes onbenut worden gelaten en een grove keepersfout tot een tegentreffer leidt, houdt het verhaal op. Spakenburg kwam langszij via Jaap van Duijn. De buitenspeler stond deze keer links geposteerd en kon met rechts wel heel gemakkelijk om de verkeerd opgestelde doelman Van den Berg heen.

Dat was een lelijke tegenvaller, die een deel van het publiek ertoe aanzette maar wat te gaan morren. Zo goed en zo kwaad als het ging probeerden de Rijssenaren de schade te herstellen en leken dat een paar minuten later ook te doen maar de vrijstaande Patrick Gerritsen raakte de bal maar half. De 1-1 tussenstand tastte het rechtvaardigheidsgevoel aan, maar het werd nog erger. 

Spakenburg, ook hunkerend naar een succesje, was wel effectief. Na een rommelige aanval schoot eerst Yumé Ramos eerst nog op de paal, Excelsior '31 verdedigde rommelig uit, Robert Verschraagen bracht de bal opnieuw in en Marien Willemsen schatte de inzet op waarde en lepelde de bal over Van den Berg. Waardoor Excelsior '31 weer helemaal achter de feiten aanliep.



De aanvallers van Excelsior '31, Robert Wilens en Patrick Gerritsen, hadden wel de dreiging (soms), maar niet de voortzetting die leidde tot een uitgespeelde kans. Was die er wel, dan ontbrak het bij de aanvallers aan zelfvertrouwen om Sven Taberima tot een grote dadendrang te verleiden. Spakenburg zakte in en liet Excelsior '31 rustig op zich afkomen.

Ook na rust hetzelfde spelbeeld. Spakenburg verdedigde simpel de magere voorsprong en kwam amper meer in de problemen. Was er voor rust bij Exceslior '31 nog een handvol kansen zichtbaar, na rust had men aan één vinger genoeg. Excelsior '31 maakte niet de indruk dat er iets op het spel stond.

De conclusies, afspraken  en beloftes die men elkaar in de aanloop naar zaterdag zal hebben gegeven zijn de spelers niet nagekomen. Spakenburg hoefde zich amper in te spannen en kon de wedstrijd freewheelend uit ballen. "We hebben in de tweede helft bijna geen kans gehad", concludeerde ook Van Dijkhuizen.

Deze vaststelling was de meest kritische noot van Van Dijkhuizen richting zijn spelers. De trainer zal ongetwijfeld wel meer gezien hebben maar wil waarschijnlijk het broze zelfvertrouwen niet nog meer aantasten.  "Het was niet goed genoeg, laat dat duidelijk zijn. Dat je de jongens te weinig inzet verwijt, daar ben ik het niet mee eens."



Om toch nog de gelijkmaker te forceren moest er in de slotfase risico's genomen worden. Excelsior '31 ging achterin over op één op één verdedigen maar ook dat betaalde zich niet uit. Spakenburg aanvaller Van Duijn rook zijn kans en mocht een paar keer via de zijkant opkomen. Zijn voorzetten waren meestal niet op maat maar na een paar keer oefenen kreeg hij dit toch nog onder de knie. Serdar Öztürk miste eerst nog een keer opzichtig en werd, opzienbarend genoeg, door zijn eigen supporters daarop uitgescholden. De getergde Öztürk haalde amper een minuut later revanche op diezelfde supporters door nu een identieke kans wel te benutten.

Het thuispubliek liet de domper gelaten over zich heen komen. In alle opzichten was het voor Excelsior '31 een verloren middag. De spelers konden elkaar onmogelijk recht in de ogen kijken na wat ze hadden laten zien. Er zullen nu toch leiders op moeten staan om woorden als vechtlust, lef en bravoure in daden om te zetten. Het spel mag dan onzorgvuldig zijn en de kansen schaars maar in een confrontatie met een mededegradatiekandidaat mag het niet ontbreken aan vuur en passie. Toon je die,  dan vergeeft het publiek je je fouten.

Hoe het nu verder moet? Van Dijkhuizen valt in herhaling. "Praatsessies hebben nu geen zin meer. Ik vertel elke week al hetzelfde verhaal. Keihard trainen, vechten voor je club en in vorm komen. Door een overwinning kun je weer vertrouwen krijgen. Elke week moet je weer vechten als leeuwen, dat is de enige manier om hieruit te komen." De mouwen zullen moeten worden opgestroopt. Niet figuurlijk, maar in de meest letterlijke zin van de uitdrukking. Zo niet, dan zetten de spelers hun trainer lelijk in het hemd.



Het woord is nu aan de spelers. De trainer heeft een onvoorwaardelijk vertrouwen in zijn ploeg en de spelers mogen dat niet beschamen.  Zeker niet nu er een serie in het verschiet licht tegen ploegen die ook onderin staan. De wens is de vader van de gedachte bij Van Dijkhuizen. "Daar moeten we er een paar van winnen, zodat we de winterstop met vijftien punten of meer ingaan."

Opstelling Excelsior’31:
Jody van den Berg, Kevin Siemelink (65. Cenk Uguz), Maurice Bartelds, Andreas David, Jan Borghuis, Amanuel Isa, Dennis Rosink (83. Orshein Eilyo), Gerald ten Hove, Marco Aydin (74. Denis Mahmudov), Patrick Gerritsen en Robert Wilens

Opstelling Spakenburg:
Sven Taberima, Rudy Jansen, Leon Hese (73. Thijs Sluiter), Robert Verschraagen, Marien Willemsen, Jaap van Duijn, Jeroen Hessing, Roy de Vries, Yumé Ramos, Maarten Woudenberg en Harry Zwarthoed

Excelsior'31 - Spakenburg 1-3 (1-2)
07. Gerald Ten Hove 1-0
13. Jaap van Duijn 1-1
18. Marien Willemsen 1-2
88. Serdar Özturk 1-3

Scheidsrechter: dhr. Oostrom
Gele kaart: Patrick Gerritsen (Excelsior’31) en Jaap van Duijn (Spakenburg)

Excelsior’31 kan één helft prima mee met Spakenburg
RIJSSEN – Alle goede voornemens ten spijt kon het zwalkende Excelsior’31 vanmiddag uiteindelijk slechts één helft prima mee met de kampioen van de Topklasse, van afgelopen seizoen. ‘De Blauwen’, eveneens ver onder de stand op de ranglijst bivakkerend, begonnen uiterst behoudend aan dit voor beide ploegen cruciale duel. Excelsior’31 toonde van meet af aan het meeste initiatief en zag het beloond met een bekeken treffer van Gerald ten Hove, 1-0.

De toeschouwers op De Koerbelt gingen er maar eens goed voor staan.  Met een fonkelnieuwe tribune in de steigers was ‘zitten’ immers uitgesloten. ‘Zou het kwartje eindelijk weer eens in de richting van de rood/witten vallen?’, vroeg de bezorgde achterban zich terecht af. 

Binnen een mum van tijd deed Spakenburg het duel kantelen, ingegeven door persoonlijke slordigheden van de Excelsior’31 defensie, doelman Jody Van den Berg incluis. Doelpuntenmakers Jaap van Duijn en Marien Willemsen werd bovendien nauwelijks één strobreed in de weg gelegd. Excelsior’31 liet het onheil gelaten over zich heenkomen.

Na rust verviel de thuisploeg opnieuw in de oude fout en grossierde het in legio ‘ballen breed en terug’ en speelde het daarmee veel te schijterig om Spakenburg enigszins pijn te doen. Sterker nog, in het 2e kapittel werd Spakenburg doelman Sven Taberima niet één keer serieus op de proef gesteld. Alleszeggend, in feite.

Get Microsoft Silverlight 

Excelsior'31 dieper in de zorgen
Bron: klik hier 
RIJSSEN - Voor Excelsior'31 is de gifbeker nog niet leeg. Ditmaal was Spakenburg te sterk voor de Rijssense topklasser: 1-3. Excelsior kwam via Gerald ten Hove al vroeg op 1-0, maar kon niet lang van de voorsprong genieten. De 'blauwen' uit Spakenburg kwamen in tien minuten tijd op 1-2. De Rijssenaren kregen voor rust wat kansen op de gelijkmaker, maar hoogstaand was het spel niet.

Ook na de pauze kreeg Excelsior de nodige kansen, maar ondermeer Ammanuel Isa wist het net niet meer te vinden. In de slotfase boorde Serdar Özturk met zijn 1-3 het laatste beetje hoop van de thuisploeg de grond in.

Het verlies betekent de zevende competitienederlaag op rij voor Excelsior'31. 
 
Excelsior'31 - Spakenburg 1-3 (1-2). 7. Ten Hove 1-0, 13. Van Duijn 1-1, 18. Willemsen 1-2, 88. Özturk 1-3.
 
Excelsior'31:
V/d Berg, Siemelink (70. Uguz), David, Bartelds, Borghuis, Rosink (89. Eilyo), Isa, Ten Hove, Gerritsen, Aydin(80. (Mahmudov), Wilens


 
 
Kalender icoon zaterdag 27 oktober 2012 / Algemeen

Gerelateerd nieuws

Met passie gebouwd door: Bandwerk merkenbouwers