Foto bij (samenvatting geplaatst!) Denis Mahmudov beslist heroïsch 'duel met 10 tegen 11' tegen SC Genemuiden

Bekijk hieronder de uitgebreide samenvatting van Excelsior'31 TV. De 'hoge' beelden zijn met dank aan RTV Oost. De beelden vanaf de grond zijn gefilmd en gemonteerd door Thijs Nieuwenhuis. Interviews: Leon Simons.

Bekijk hieronder de reactie van Andreas David en het winnende doelpunt door Mahmudov, op Excelsior'31 TV.

Mahmudov opnieuw goudhaantje voor Excelsior’31
(Excelsior'31 pakt in slotminuten de zege)
Bron: klik hier
GENEMUIDEN - Excelsior’31 heeft in en tegen Genemuiden een belangrijke overwinning geboekt. Met tien man knokte de ploeg zich, door een laat doelpunt van Denis Mahmudov, naar een 3-2 zege.

Excelsior’31 begon in Genemuiden flitsend. Al binnen het kwartier namen de Rijssenaren een 2-0 voorsprong, door doelpunten van Maurice Bartelds en Patrick Gerritsen. De ploeg van trainer Hans van Dijkhuizen kreeg daarna mogelijkheden die voorsprong verder uit te breiden, maar het was Genemuiden dat vlak voor rust nog een treffer produceerde. Uit een vrije trap deed Erik Rotman wat terug: 1-2.

Na de pauze gaf Genemuiden die aansluitingstreffer een vervolg, door na tien minuten in het tweede bedrijf de stand op 2-2 te zetten. Niet veel later moest Bartelds met zijn tweede gele kaart het veld verlaten. Genemuiden voerde de druk op, maar was niet effectief genoeg. Daar profiteerde Excelsior’31 in de slotfase van.

Net als twee weken terug was Denis Mahmudov het goudhaantje: 2-3.

SC Genemuiden doet alles behalve aansluiten
Bron: Voetbal op Zaterdag
Tekst: Kerst Boomsma
GENEMUIDEN - Op een koud sportpark 'De Wetering' moesten twee laagvliegers uit de topklasse - SC Genemuiden en Excelsior '31 - uitmaken wie van de beide ploegen de aansluiting zou vinden. Voor de thuisclub was het aanhaken bij de onderkant van de grote middenmoot en de bezoekers moesten zien aan te pikken bij de thuisclub.

Excelsior '31 begon veelbelovend en nam zelfs een 2-0 voorsprong. De thuisploeg leek zich gewillig naar de slachtbank te laten leiden. Maar vlak voor rust en even na rust deed SC Genemuiden wat terug. Dat had een zeer aardige en spannende tweede helft tot gevolg. Een fel aandringend SC Genemuiden ging voor de volle buit. Het pakte echter helemaal verkeerd  uit.  Het kelderduel werd in de extra tijd door Dennis Mahmudov in het voordeel van Excelsior '31 (2-3) beslist.

Dat was een lelijke streep door de rekening voor SC Genemuiden. Trainer Richard Karrenbelt wist het vooraf mooi te omschrijven. De door blessures geplaagde oefenmeester wil de penibele stand op de ranglijst daarop niet terug voeren. "Zulke dingen moeten we verbloemen door lef te tonen. De voorbije twee seizoenen voetbalden wij met lef om zo de tegenstander achter je aan te laten lopen. Je moet vaker de dood of de gladiolen durven te spelen. Niet alleen als je bovenin meedraait maar ook onderin. De jongens die wel beschikbaar zijn, werken zich uit de naad, meer kunnen ze niet doen."

Het vertrouwen in de elf die Karrenbelt het kunstgras opstuurde werd voor rust erg beschaamd. De thuisploeg  gaf niet thuis en het lef waar Karrenbelt vooraf over sprak was in geen velden of wegen te bekennen. Excelsior '31 overklaste zijn tegenstander. SC Genemuiden keek na een kwartier al tegen een 2-0 achterstand aan. De gastheren startten zeer onrustig, met veel balverlies op het middenveld. Dat vormde ook de inleiding tot de 0-1. Maurice Bartelds onderschepte op de middenlijn de bal, zag in een flits Albert Flier te ver voor zijn doel staan en schoot vanaf de middenlijn de bal over de terugrennende Flier in het gapende doel.

Een zeldzaam mooie treffer, maar na amper tien minuten spel een zware tegenvaller voor de thuisploeg. Vijf minuten later nog meer tegenspoed voor SC Genemuiden.  Bartelds passte diep op Amanuel Isa  en diens steekpass was wel besteed aan Patrick Gerritsen want hij passeerde zeer beheerst Flier in de lange hoek.

SC Genemuiden riep deze rampspoed over zichzelf af. De ploeg speelde 'toevalsvoetbal' en de verdediging durfde niet aan te sluiten met het middenveld. In die vrije ruimte kon Excelsior '31 zich naar hartelust uitleven met fris combinatievoetbal. Vooral Denis Mahmudov voelde zich als een vis in het water. De kansen regen zich aaneen. Maar spits Robert Willens en dezelfde Mahmudov misten  opzichtig. Mahmudov had voor rust al de held van Excelsior '31 kunnen en moeten zijn. Dat dit niet gebeurde, mag de kleine spits zichzelf aanrekenen.

De flegmatieke aanvaller kon een paar maal alleen voor Flier, vaak door nonchalance, de wedstrijd niet in het slot gooien. Langs de lijn was het fraai te zien dat iedere trainer zo zijn eigen manier had om de wedstrijd te beleven. Hans van Dijkhuizen kwam amper van zijn vierkante meter en gaf sporadisch aanwijzigen aan zijn spelers. Ook niet nodig, alles leek onder controle. Karrenbelt had het veel drukker. Zijn vocabulaire bestond uit twee woorden: sluit aan!!

Na een half uur spel hadden zijn spelers het begrepen. Er kwam zowaar lijn in het spel, het spel werd compacter maar leidde niet tot uitgespeelde kansen. Zoals wel vaker ontstaan de gevaarlijkste momenten bij SC Genemuiden uit standaardsituaties. Zo ook deze keer en wie anders dan Erik Rotman vestigde de aandacht op zich. Er slopen steeds meer slordigheden in het spel van Excelsior '31 plus enkele forse ingrepen van de Rijssense verdedigers. De vrije trappen waren een kolfje naar de hand van verdediger Rotman. Vlak voor rust had hij eindelijk succes. Van 20 meter afstand  schoot hij fraai raak.

Karrenbelt had zijn zin. Zijn ploeg kon toch nog met een goed gevoel aan de thee. Ondanks het goede eerste half uur smaakte voor Van Dijkhuizen proefde de thee met suiker bitter. "Wij hadden voor rust meer afstand moeten nemen. Op de bank zeiden we al  'jongens pas op als we de drie tegen nul niet maken hebben ze hier nog altijd Erik Rotman'. En die heeft niks nodig. Die vrije trap jaste hij er fraai in."

Daarmee was Genemuiden weer helemaal terug in de wedstrijd. De mooie opsteker vlak voor rust was zalvend na rust. De groen-witten namen het commando in de wedstrijd over. De rollen op het veld waren omgedraaid. SC Genemuiden voetbalde met meer rust en eenmaal op de helft van Excelsior '31 koos men sneller voor de diepte, waardoor Excelsior '31 achterin steeds vaker in de problemen kwam. De metamorfose leek beloond te worden. Bartelds had het moeilijk in het centrum van de verdediging. Vooral Martijn Janssen was ongrijpbaar. Dat kostte Bartelds een gele kaart en een vrije trap tegen.

Dus zat iedereen bij Excelsior '31 op de bank weer te bibberen. En terecht. Rotman schoot keihard over de muur maar op de vuisten van Arjan Kok. Uit de kluts kwam de bal voor de voeten van Martijn Jansen die daarna de lat teisterde, waarna de bal tot corner werd verwerkt. Het bleek uitstel van executie. Rotman draaide de hoekschop gevaarlijk in, waarna verdediger Rainier Resokario voor zijn tegenstander kwam en de 2-2 binnenkopte.

Vier minuten later nam Bartelds Patrick Lip in de heupzwaai en dit ippon werd door scheidsrechter Roeleveld beloond met weer een gele kaart voor Bartelds en tweemaal  geel is rood. SC Genemuiden rook zijn kans maar het was opzienbarend genoeg Excelsior '31 dat hierna beter in de wedstrijd kwam. Dat had vooral met het wisselbeleid van Van Dijkhuizen te maken.

"Je kunt wel achteruit gaan lopen maar dan loop je toch ook tegen een gevaarlijke vrije trap of corner aan. Ik wilde met drie man voorin blijven voetballen. Daarom wisselde ik Robert Wilens voor loper Hakim Ezafzafi. Het centrum van Genemuiden is statisch. Daar lagen voor ons de mogelijkheden."

Door deze tactische zet begon SC Genemuiden weer op twee gedachten te hinken. De verdedigers sloten net als in de beginfase van de eerste helft niet meer aan en het offensief van de thuisclub ebde weg. Het kwam SC Genemuiden uiteindelijk duur te staan. Juist op het moment dat iedereen zich leek te verzoenen met een puntendeling kreeg Van Dijkhuizen het gelijk aan zijn zij.

'Loper' Ezafzafi trok het centrale verdedigingsduo van SC Genemuiden uit elkaar. De voorzet op Mahmudov was perfect en de afwerking hoog in het dak van het doel idem dito. Plotsklaps waren de vele gemiste kansen van Mahmudov geen issue meer.

Het kon na rust beide kanten op en gezien de kansenverhoudingen was een gelijkspel misschien wel een juiste afspiegeling van de wedstrijd geweest, was de conclusie van SC Genemuiden trainer Karrenbelt. Uit het andere kamp een tegengesteld geluid. "Dit is genieten, niet alleen vanwege dit resultaat hier vandaag, maar ook van de serie waar nu mee bezig zijn. Veel blessures gehad en eindelijk krabbelen we overeind. Maar we zijn er nog lang niet", stelde Van Dijkuizen en daar was geen speld tussen te krijgen.

Opstelling Excelsior’31:
Kok, Siemelink, Bartelds, David, Vosskuhler (81. Borghuis), Isa, Uguz, ten Hove, Gerritsen, Mahmudov, Wilens (69. Ezafzafi)

SC Genemuiden verder in de problemen
GENEMUIDEN - Door een 2-3 nederlaag op eigen veld tegen Excelsior Rijssen is SC Genemuiden nog verder in de problemen gekomen. De ploeg uit Rijssen kwam door de overwinning in punten gelijk met de groen-witte brigade van trainer Richard Karrenbelt. Alleen DETO staat nog onder beide clubs.

De wedstrijd in Genemuiden was er een met twee gezichten. Was Excelsior heer en meester in het eerste bedrijf en kwam het ook terecht met 0-2 voor, in de tweede helft was het vooral Genemuiden dat de klok sloeg. Na een sublieme vrije trap van Erik Rotman vlak voor rust, de gelijkmaker van Rainer Resekario kort na rust en de rode kaart voor Maurice Bartelds van Excelsior een half uur voor tijd, leek Sportclub er alsnog vandoor te gaan met de volle winst.

Denis Mahmudov dacht daar echter anders over. Met zijn doelpunt in de negentigste minuut van de wedstrijd besliste hij het degradatieduel in het voordeel van de gasten.